Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

RADÍME: Necestujte do krajín, kde SR nezaviedlo voľný pohyb

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Pri príchode z iných ako 19 štátov je potrebné sa preukázať negatívnym testom na COVID-19, nie starším ako 96 hodín, príslušníkovi Policajného zboru (PZ), upozorňuje rezort diplomacie.

Bratislava 10. júna (TASR) – Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR naďalej odporúča necestovať do štátov, ktoré nepatria medzi 19 krajín, s ktorými Slovensko zaviedlo voľný pohyb a neobmedzený hraničný režim. TASR o tom informoval tlačový odbor rezortu diplomacie.

V súvislosti s 19 krajinami MZVaEZ SR tiež odporúča občanom, ktorí sa nachádzajú na území týchto štátov, dbať na zvýšenú opatrnosť a priebežne sledovať opatrenia zavedené predmetnými štátmi v oblasti epidemiologickej, karanténnej, bezpečnostnej a dopravnej.

"Pri príchode z iných ako 19 štátov je potrebné sa preukázať negatívnym testom na COVID-19, nie starším ako 96 hodín, príslušníkovi Policajného zboru (PZ). Po vstupe na územie Slovenska hraničnými priechodmi, na ktorých sa nevykonáva kontrola, je potrebné bezodkladne odovzdať negatívny výsledok testu na príslušnom regionálnom úrade verejného zdravotníctva," upozorňuje rezort diplomacie. Zároveň odporúča všetkým občanom nachádzajúcim sa v zahraničí, aby využili možnosť dobrovoľnej registrácie na webovom sídle MZVaEZ SR alebo prostredníctvom mobilnej aplikácie Svetobežka.

V nadväznosti na opatrenie Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Slovensko od stredy uvoľnilo opatrenia na hraničných priechodoch pre osoby pri návrate z:
Bulharska, Cypru, Česka, Dánska, Estónska, Fínska, Grécka, Chorvátska, Islandu, Lichtenštajnského kniežatstva, Litvy, Lotyšska, Maďarska, Malty, Nemecka, Nórska, Rakúska, Slovinska a Švajčiarska.

Pri návrate z týchto 19 krajín občania nemusia ísť ani do domácej izolácie a nemusia ani predložiť negatívny RT-PCR test na ochorenie COVID-19.

MZVaEZ SR sa vyjadruje aj k situácii v súvislosti s Poľskom. "Osoby s trvalým pobytom alebo prechodným pobytom v SR sú pri návrate z Poľska vyňaté z karantény a povinnosti predloženia negatívneho testu RT-PCR na ochorenie COVID-19, pokiaľ ich pobyt mimo územia SR pred návratom nepresiahol 48 hodín," uvádza rezort diplomacie s tým, že vo vzťahu k Poľsku tiež zostáva platné odporúčanie zvážiť nevyhnutnosť cestovania.