Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Na doživotie odsúdení Molnár a Masár o prepustenie stále nepožiadali

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Obaja mohli požiadať o podmienečné prepustenie z väzenia koncom septembra 2015.

Bratislava 18. januára (TASR) - Na doživotie odsúdení vrahovia, 56-ročný Ľubor Masár a 73-ročný Ján Molnár, zatiaľ o podmienečné prepustenie z väzenia nepožiadali, napriek tomu, že tak mohli urobiť v septembri minulého roku.

O prepustenie mohli požiadať osobne v ústave na výkon trestu odňatia slobody alebo prostredníctvom svojich obhajcov a príbuzných na Okresnom súde v Trnave. TASR to potvrdila hovorkyňa Krajského súdu v Trnave Jana Kondákorová a ďalšie justičné zdroje. Ak by požiadali o podmienečné prepustenie a súdy by im vyhoveli, tak by sa po prvý raz v histórii SR dostali na slobodu na doživotie odsúdení vrahovia.

Obaja mohli požiadať o podmienečné prepustenie z väzenia koncom septembra 2015, keďže si odsedeli 25 rokov a po uplynutí takejto lehoty, napriek tomu, že v roku 1991 boli právoplatne odsúdení na doživotie, im to umožňuje slovenský Trestný poriadok. O tom, či budú skutočne prepustení, by rozhodoval Okresný súd v Trnave a s najväčšou pravdepodobnosťou po odvolaní odsúdených alebo prokurátora aj Krajský súd v Trnave.

Masár a Molnár boli po Nežnej revolúcii prví, ktorých odsúdili na doživotie za vraždu. Predtým, za bývalého režimu, boli súdení za rozličné trestné činy. Boli však prepustení na slobodu, keďže sa na nich vzťahovala rozsiahla amnestia vtedajšieho prezidenta Václava Havla. Masár už raz, v roku 2014, o podmienečné prepustenie požiadal, nespĺňal však zákonné dôvody - nemal odsedených 25 rokov.

Doživotný trest odňatia slobody koncom minulého roka vykonávalo viac ako 40 odsúdených. Smutne známy deväťnásobný vrah Ondrej Rigo môže požiadať o podmienečné prepustenie v roku 2018. Za viacero vrážd odsúdený banskobystrický boss Mikuláš Černák sa takto môže teoreticky dostať na slobodu v roku 2023.

Masár, pôvodom z Trnavy, spoločne s Molnárom v auguste 1990 v Rakúsku znásilnil a následne zaškrtil Holanďanku Gabriellu Widdershovenovú–Groenovú. Jej manžela zviazali, ťažko zranili a vyhodili z auta. Ten však útok prežil a neskôr na súde proti páchateľom svedčil. Oboch zločincov poslal do výkonu trestu odňatia slobody na doživotie Mestský súd v Bratislave. Vrahovia počas procesu usvedčovali jeden druhého. Telo Holanďanky sa našlo v značnom štádiu rozkladu približne po dvoch mesiacoch. Masára sa podarilo polícii chytiť po necelých dvoch týždňoch. Brutálny čin šokoval vtedy slovenskú aj rakúsku verejnosť.