Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Šéfredaktora Zem a Vek odsúdili na peňažitý trest vo výške 4000 eur

Na snímke obžalovaný šéfredaktor časopisu Zem a Vek Tibor Eliot R. po vynesení rozsudku na Špecializovanom trestnom súde 16. decembra 2019 v Pezinku. Samosudca Špecializovaného trestného súdu v Pezinku odsúdil šéfredaktora časopisu Zem a Vek Tibora Eliota R. za hanobenie národa, rasy a presvedčenia. FOTO TASR - Pavel Neubauer Foto: TASR

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Tomáš Honz navrhol obžalovanému minulý týždeň podmienku s tým, že nežiadal finančnú pokutu.

Pezinok 16. decembra (TASR) - Samosudca Špecializovaného trestného súdu v Pezinku odsúdil šéfredaktora časopisu Zem a Vek Tibora Eliota R. za hanobenie národa, rasy a presvedčenia. Dostal peňažný trest vo výške 4000 eur, prípadne náhradný trest odňatia slobody vo výmere troch mesiacov, keby nebol schopný zaplatiť. Rozsudok nie je právoplatný. V prípade odvolania jednej z procesných strán by sa vecou zaoberal v budúcnosti Najvyšší súd (NS) SR.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Tomáš Honz navrhol obžalovanému minulý týždeň podmienku s tým, že nežiadal finančnú pokutu. Pri trestnom čine rozširovania extrémistických materiálov vidí najväčšie nebezpečenstvo v porušovaní verejného poriadku a rozoštvávania národa, respektíve menšín a iných komunít na Slovensku.

Podľa obžaloby v máji 2017 zverejnil Tibor Eliot R. v časopise článok s názvom Klin Židov medzi Slovanmi, v ktorom uviedol citácie údajných myšlienok rôznych osobností slovenskej histórie, v ktorých vyjadrovali negatívne postoje k židovskej komunite.



Podľa prokuratúry tým uvádzal do obehu a rozširoval extrémistické materiály a spáchal takýto čin verejne. Ďalej verejne hanobil skupinu osôb pre ich skutočnú alebo domnelú príslušnosť k niektorej rase, národu alebo pre ich náboženské vyznanie. Zároveň podľa prokuratúry verejne podnecoval k nenávisti voči skupine osôb pre ich skutočnú alebo domnelú príslušnosť k niektorej rase, národu a náboženské vyznanie.