Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

SLEDOVALI SME: Proces v kauze šekov M. Kotlebu

Na snímke poslanec Národnej rady SR Marián Kotleba (ĽSNS), foto z archívu. Foto: TASR - Martin Baumann

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Tomáš Honz nepovažuje ospravedlnenie obžalovaného za dostatočne hodnoverné. Navrhol, aby bolo verejné zasadnutie vykonané.

Bratislava 5. apríla (TASR) - Odvolací proces v kauze rozdávania kontroverzných šekov predsedom ĽSNS Marianom Kotlebom v hodnote 1488 eur sa uskutoční napriek jeho neúčasti. Senát Najvyššieho súdu (NS) SR po krátkej porade rozhodol, že ospravedlnenie obžalovaného nie je riadne a dostatočne hodnoverne odôvodnené. Prvostupňový súd ho neprávoplatne odsúdil na štyri roky a štyri mesiace väzenia. Po prípadnom právoplatnom odsúdení by Kotlebovi automaticky zanikol mandát poslanca Národnej rady (NR) SR.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry navrhuje súdu potvrdiť rozsudok Špecializovaného trestného súdu (ŠTS), ktorý Kotlebu odsúdil na štyri roky a štyri mesiace väzenia. Kotlebova obhajoba navrhuje buď vec vrátiť prvostupňovému súdu, alebo oslobodiť jej klienta spod obžaloby.

ŠTS ho neprávoplatne odsúdil ešte v októbri 2020. Viac ako štvorročný trest by si mal odpykať v ústave s minimálnym stupňom stráženia.

Sudkyňa Kotlebu vtedy uznala za vinného zo zločinu podpory a propagácie skupín smerujúcich k potláčaniu základných ľudských práv a slobôd. Kotleba rozdával kontroverzné šeky v hodnote 1488 eur 14. marca 2017, teda v deň výročia vyhlásenia Slovenského štátu.

Po prestávke pokračuje odvolací proces v kauze šekov M. Kotlebu


Po prestávke spôsobenej nahlásením bomby pokračuje pred senátom Najvyššieho súdu (NS) SR odvolací proces v kauze rozdávania kontroverzných šekov predsedom ĽSNS Marianom Kotlebom v hodnote 1488 eur. Kotleba nie je na verejnom zasadnutí osobne prítomný. Konanie bez jeho prítomnosti považuje za protizákonné.
Na snímke pojednávacia miestnosť počas odvolacieho procesu v kauze šekov s Marianom Kotlebom na Najvyššom súde SR v Bratislave v utorok 5. apríla 2022.
Foto: TASR - Jaroslav Novák

"Na veci to však v podstate nič nemení. Pretože ak súd bude postupovať podľa zákona, tak aj keď tam nie som, rozhodnutie musí byť v môj prospech," zdôraznil Kotleba na sociálnej sieti. Svoju neúčasť ospravedlnil starostlivosťou o chorého syna. Súd požiadal, aby konal len v jeho prítomnosti. Senát na začiatku verejného zasadnutia po krátkej porade rozhodol, že ospravedlnenie nie je riadne a dostatočne hodnoverne odôvodnené.

Po prípadnom právoplatnom odsúdení by Kotlebovi automaticky zanikol mandát poslanca Národnej rady (NR) SR.

Špecializovaný trestný súd (ŠTS) ho neprávoplatne odsúdil ešte v októbri 2020. Viac ako štvorročný trest by si mal odpykať v ústave s minimálnym stupňom stráženia.

Sudkyňa ho vtedy uznala za vinného zo zločinu podpory a propagácie skupín smerujúcich k potláčaniu základných ľudských práv a slobôd. Kotleba rozdával kontroverzné šeky v hodnote 1488 eur 14. marca 2017, teda v deň výročia vyhlásenia Slovenského štátu.

Na snímke novinári počas odvolacieho procesu v kauze šekov s Marianom Kotlebom na Najvyššom súde SR v Bratislave v utorok 5. apríla 2022.
Foto: TASR - Jaroslav Novák

Proces v kauze Kotlebových šekov prerušili, na súde nahlásili bombu


Odvolací proces v kauze rozdávania kontroverzných šekov predsedom ĽSNS Marianom Kotlebom v hodnote 1488 eur na Najvyššom súde (NS) SR prerušili približne do 12.00 h. Dôvodom je nahlásenie bomby na súde.

Bombová hrozba sa týka všetkých súdov v Bratislave, nielen Najvyššieho súdu SR, potvrdila pre TASR bratislavská krajská policajná hovorkyňa Silvia Šimková. Podľa jej slov nebol konkretizovaný jeden súd, polícia preto robí opatrenia a kontroluje každý jeden.

Utorkový odvolací proces sa začal aj napriek Kotlebovej neúčasti, ktorú ospravedlnil starostlivosťou o chorého syna. Senát po krátkej porade rozhodol, že ospravedlnenie nie je riadne a dostatočne hodnoverne odôvodnené. Po prípadnom právoplatnom odsúdení by Kotlebovi automaticky zanikol mandát poslanca Národnej rady (NR) SR.

Odvolací proces v kauze M. Kotlebu sa uskutoční napriek jeho neúčasti



Obžalovaný zdôvodnil svoju neprítomnosť ošetrovaním chorého syna. V písomnom ospravedlnení navrhol odročiť odvolací proces. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Tomáš Honz nepovažuje ospravedlnenie obžalovaného za dostatočne hodnoverné. Navrhol, aby bolo verejné zasadnutie vykonané.
Na snímke policajné auto hliadkuje pred budovou Justičného paláca v Bratislave v utorok 5. apríla 2022.
Foto: TASR - Jaroslav Novák

Pôvodne sa malo na NS SR verejné zasadnutie uskutočniť 8. marca. Zrušili ho z dôvodu Kotlebovej žiadosti o preštudovanie a oboznámenie sa s novými dôkazmi predloženými zo strany prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry.

Špecializovaný trestný súd (ŠTS) neprávoplatne odsúdil Kotlebu ešte v októbri 2020. Viac ako štvorročný trest by si mal odpykať v ústave s minimálnym stupňom stráženia. Sudkyňa ho vtedy uznala za vinného zo zločinu podpory a propagácie skupín smerujúcich k potláčaniu základných ľudských práv a slobôd.

Kotleba rozdával kontroverzné šeky v hodnote 1488 eur 14. marca 2017, teda v deň výročia vyhlásenia Slovenského štátu. Trom rodinám ich odovzdal v sídle Obchodnej akadémie v Banskej Bystrici. Znalci pred ŠTS potvrdili, že čísla 14 a 88 sú medzinárodnou šifrou medzi extrémnymi pravičiarmi.