Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Odvolávanie Čaploviča ešte nie je isté, tvrdí Ľudová platforma

Na snímke minister školstva SR Dušan Čaplovič Foto: TASR/Martin Baumann

Dušan Čaplovič chce učiteľom vybojovať vyššie platy v budúcom roku.

Bratislava 29. apríla (TASR) – Ani po rokovaní Ľudovej platformy s rodičmi, pedagógmi a nezávislými odborníkmi o stave v školstve nie je isté, či Ľudová platforma navrhne odvolanie ministra školstva Dušana Čaploviča (Smer-SD). Povedali to dnes na tlačovej konferencii predstavitelia Ľudovej platformy s tým, že do konca leta plánujú predstaviť alternatívnu koncepciu reformy školstva.

"Z okrúhleho stola vzišli pre mňa dva závery. Jeden je, že minister Čaplovič za rok preukázal, že nevie byť prínosom pre slovenské školstvo a je načase, aby bol vymenený. Na druhej strane viacerí účastníci otvorili otázku, či s tvorbou alternatívy budeme odvolávať aj ministra. Či táto personálno-politická hra neodpúta pozornosť od obsahovej diskusie," povedal Miroslav Beblavý (SDKÚ-DS.) Dodal však, že o návrhu na odvolávanie ministra rozhodujú vedenia strán.

Opozícia zároveň pripraví alternatívnu koncepciu reformy školstva, ktorú chce predložiť na verejnú diskusiu. "Myslím si, že ak takáto alternatívna koncepcia má byť kvalitná, tak to vyžaduje zhruba termín, ktorí si zhodou okolností vyžiadal od Národnej rady SR aj minister Čaplovič. On potreboval asi 3,5 mesiaca. Myslím si, že niekedy do konca leta budeme schopní to vypracovať," dodal Beblavý.

Ako ďalej uviedol, koncepcia by mala obsahovať konkrétne opatrenia, ktoré žiadali od ministra. "Nás k tvorbe tejto alternatívy núti postoj ministra, ktorý reálne odmieta akýkoľvek dialóg s opozíciou," povedal Beblavý s tým, že viackrát Čaploviča vyzvali na spoluprácu. "Pri viacerých iných zákonoch sme mu povedali, že poďme si sadnúť za stôl, poďme nájsť nejaký kompromis. Minister to odmietol a žiadny významný pozmeňovaní návrh opozície nezapracoval," vysvetlil Beblavý. Podľa neho pokiaľ minister tento postoj nezmení, budú musieť naďalej predkladať nielen alternatívnu koncepciu, ale aj alternatívne návrhy zákonov do parlamentu.



Problém je návrh riešení

Podľa predstaviteľov Ľudovej platformy Čaplovičova správa o stave školstva, ktorou sa bude 7. mája zaoberať školský parlamentný výbor, pomerne presne pomenúva súčasný stav školstva. "Obsahuje veľa cenných údajov a čísiel o situácii v školstve. Kde je však problém, je návrh riešení," povedal Beblavý. V správe podľa neho chýbajú akékoľvek konkrétne finančné záväzky vlády voči školstvu. "Bez týchto konkrétnych záväzkov nie je možné presadiť akékoľvek zlepšenie situácie v školstve, pretože nie je možné len z vnútorných rezerv rezortu školstva zlepšiť situáciu," dodal.

Taktiež je tu podľa Ľudovej platformy hrozba negatívnych krokov, ako napríklad návrh ukončiť slobodu výberu školy zo strany rodiča pre deti, či návrh, aby starostovia mohli priamo menovať a odvolávať riaditeľov škôl. "Toto sú podľa nás dva nebezpečné návrhy, ktoré ukazujú to, že ministrovo myslenie smeruje skôr k monopolu, obmedzovaniu súťaže a posilňovaniu politicko-mocenských prvkov v školstve," dodal Beblavý. Ako ďalej povedal, na základe týchto výhrad správu ako celok hodnotia kriticky, aj keď priniesla cenné informácie. "Hlavne si myslíme, že z nej nevzíde významná, konkrétna zmena k lepšiemu pre školstvo," dodal Beblavý.

Čaplovič chce učiteľom vybojovať vyššie platy v budúcom roku

Minister školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD) bude u šéfa rezortu financií Petra Kažimíra (Smer-SD) bojovať za vyššie platy učiteľov a odborných zamestnancov na budúci rok. Povedal to dnes po zasadnutí okrúhleho stola k správe o stave školstva.

"Teraz musím predovšetkým rokovať o roku 2014, lebo tak sa pripravuje rozpočet. Chcel by som, aby sa to prejavilo v istom navýšení v rozpočte na rok 2014," podčiarkol Čaplovič. S akým konkrétnym návrhom za Kažimírom pôjde, však nepovedal. "Nemôžem povedať, aké číslo tam budem presadzovať. Pre mňa ide predovšetkým o to, aby som navýšil plat pedagogickým a odborným zamestnancom regionálneho školstva v tarifných zložkách. Koľko sa mi podarí vybojovať, to vám neviem povedať," podčiarkol Čaplovič. Šéf rezortu hovorí, že v tejto chvíli je za zvýšenie tarifných platov a v budúcnosti by sa učiteľom mohlo viac peňazí dostať aj na osobných ohodnoteniach. Tým najkvalitnejším učiteľom by pridali riaditelia.



Čaplovič vyhlásil, že nemá záujem obrniť sa múrom

Na dnešnom štvorhodinovom rokovaní, kde sa zúčastnilo asi 50 odborníkov, rezort otvoril verejnú diskusiu k správe o stave školstva. Čaplovič vyhlásil, že nemá záujem obrniť sa múrom, ale chce počúvať pripomienky verejnosti, pre ktoré rezort zriadil aj elektronickú adresu sprava2013@minedu.sk. Po dnešnej diskusii sa budú dokumentom zaoberať jednotlivé pracovné skupiny.

Dnes dopoludnia diskusiu o problémoch v školstve organizovala aj opozícia. Minister uviedol, že rezort zvolal svoj okrúhly stôl o niekoľko dní skôr ako Ľudová platforma. "Školstvo naozaj potrebuje zmeny, ale nie je možné ich realizovať spôsobom ideologických klišé, či z pravej alebo ľavej strany, ale či to je dobré alebo zlé. A pre tento dialóg aj s opozíciou som otvorený," doplnil minister. Čaplovič povedal, že je ochotný ustúpiť z návrhov formulovaných v správe. Podľa vlastných slov je ochotný "baviť sa" o návrhu, že rodičia by mali deti dávať do spádovej školy podľa trvalého bydliska, či o spôsobe voľby riaditeľa školy.

Líder školského odborového zväzu Pavel Ondek uviedol, že na dnešnom rokovaní sa nedospelo k záverom. "My stále trváme na svojej požiadavke, aby boli prijaté postupné kroky navýšenia finančných prostriedkov do školstva. Pokiaľ chceme, aby bol kvalitný žiak, musí byť kvalitný a vzdelaný pedagóg. A on bude kvalitný, keď bude dobre zaplatený. Inú cestu my nepripúšťame," podčiarkol Ondek. Každoročne by do školstva podľa odborárov malo ísť o 200 miliónov eur viac.