Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Okolo 2700 Slovákov ročne zomrie na infekciu dolných dýchacích ciest

Ilustračné foto. Foto: TASR

To, že ochoreniu možno bezpečne predchádzať, potvrdila aj všeobecná lekárka pre dospelých a viceprezidentka Spoločnosti všeobecných lekárov Slovenska Iveta Malíková.

Bratislava 14. októbra (TASR) - Na Slovensku ročne zomrie viac ako 2700 ľudí na infekcie dolných dýchacích ciest, z nich viac ako 2200 osôb je starších ako 65 rokov. Zároveň sú piatou najčastejšou príčinou smrti na Slovensku. Upozornila na to Slovenská pneumologická a ftizeologická spoločnosť (SPFS), pričom poukázala na dôležitosť očkovania proti chrípke a pneumokokovému zápalu pľúc.

Odborníci pripomenuli, že riziko týchto infekcií rastie so zvyšujúcim sa vekom. Ak vyžaduje zápal pľúc hospitalizáciu na jednotke intenzívnej starostlivosti u pacienta nad 80 rokov, pravdepodobnosť úmrtia je podľa nich až 80 percent. "Či ide o zápal pľúc bakteriálny alebo nebakteriálny, vždy môže byť predovšetkým pre rizikové skupiny život ohrozujúci. U starších ľudí môže navyše aj v prípade úspešnej liečby spôsobiť destabilizáciu pôvodných chronických ochorení, ktorá môžu vyústiť do srdcových zlyhaní, komplikácií cukrovky či zlyhania obličiek," uviedol lekár Štefan Laššán z Kliniky pneumológie, ftizeológie a funkčnej diagnostiky Lekárskej fakulty Slovenskej zdravotníckej univerzity v Bratislave.

Poukázal na to, že podľa údajov Národného centra zdravotníckych informácií z roku 2018 sa na Slovensku vyskytuje 17.000 prípadov zápalu pľúc ročne. Laššán preto zdôraznil, že pre rizikové skupiny je nevyhnutná prevencia, ktorá spočíva predovšetkým vo vakcinácii proti chrípke a pneumokokom.

To, že ochoreniu možno bezpečne predchádzať, potvrdila aj všeobecná lekárka pre dospelých a viceprezidentka Spoločnosti všeobecných lekárov Slovenska Iveta Malíková. Zdôraznila, že očkovanie má overený bezpečnostný profil. "Je možné ho absolvovať pri jednej návšteve lekára spolu s očkovaním proti chrípke," doplnila.

Predsedníčka Asociácie poskytovateľov sociálnych služieb v SR Anna Ghannamová zároveň apelovala na riaditeľov zariadení sociálnych služieb, aby okrem dodržiavania hygienických zásad, príjmu vitamínov C a D a nosenia rúšok u všetkých osôb v zariadení nezabúdali ani na platnú legislatívu, z ktorej vyplýva povinnosť očkovania osôb umiestnených v zariadeniach sociálnych služieb proti chrípke a proti pneumokokom.