Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Okruhlica: Záchytky by mal mať v gescii rezort vnútra, nie zdravotníci

Na archívnej snímke Ľubomír Okruhlica. Foto: TASR - Jakub Kotian

Tvrdí, že v záchytke by mal byť človek umiestnený preto, že sa dopúšťa protispoločenskej aktivity, nie preto že je opitý.

Bratislava 22. novembra (TASR) – Záchytné izby by mali byť v gescii ministerstva vnútra. Zdravotník môže byť len súčasťou personálneho vybavenia izby. Upozornil na to hlavný odborník Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR pre medicínu drogových závislostí Ľubomír Okruhlica. Zdravotníci podľa neho nemajú žiadne právne kompetencie ani fyzické možnosti a kapacity držať svojprávneho človeka proti jeho vôli a prípadne voči nemu fyzicky zasahovať.

Tvrdí, že v záchytke by mal byť človek umiestnený preto, že sa dopúšťa protispoločenskej aktivity, nie preto že je opitý. V prípade, že vyžaduje lekársku pomoc, napríklad pri ťažkej otrave alkoholom, stáva sa z neho pacient a zostáva v zdravotnej starostlivosti. Nepatrí do klasickej záchytky.

Podľa neho je záchytná izba jednoznačne represívne zariadenie, nie zdravotnícke. "Preto náklady na jej prevádzku ani nemôžu ísť zo zdravotného poistenia, z ktorého je zdravotníctvo financované. Záchytky v zdravotníctve vyvárali obrovské straty," vysvetlil.

Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) minulý týždeň navrhlo zriadiť pre ľudí pod vplyvom alkoholu záchytné izby pri psychiatrických oddeleniach zdravotníckych zariadení. Podľa predsedu ZMOS Branislava Trégera by mal ich zriadenie financovať štát, ktorý vyberá dane z tabaku a alkoholu. Rezort zdravotníctva reagoval, že aktuálne prebieha odborná diskusia na medzirezortnej úrovni s cieľom nájsť spoločné riešenie tohto dlhoročného problému.