Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Októbrové oteplenie prinieslo jedny z najvyšších teplôt v histórii

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Ján Krošlák

V nižších polohách sa vo štvrtok (22. 10.) a v nedeľu (25. 10.) maximálna denná teplota vzduchu blížila napríklad v Prievidzi k 20 stupňom Celzia.

Bratislava 26. októbra (TASR) – Oteplenie, ktoré prišlo v poslednej októbrovej dekáde, sa najvýraznejšie prejavilo vo vyšších nadmorských výškach a ako dôsledok foehnových efektov. Mimoriadne teplo bolo preto napríklad 21. októbra na Lomnickom štíte, kde priemerná denná teplota vzduchu dosiahla 5,6 stupňa Celzia. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) v rámci klimatologického zhodnotenia 43. týždňa.

"Spomínaná teplota bola štvrtou najvyššou priemernou dennou teplotou na vysokohorskom observatóriu od začiatku jeho prevádzky v októbri 1940,"
dodávajú meteorológovia.

V nižších polohách sa vo štvrtok (22. 10.) a v nedeľu (25. 10.) maximálna denná teplota vzduchu blížila napríklad v Prievidzi k 20 stupňom Celzia. "V Podolinci zasa vo štvrtok (22. 10.) nameraná teplota 18,4 stupňa Celzia predstavuje piatu najvyššiu hodnotu pre tento deň minimálne od roku 1961," objasňujú odborníci.

Ak sa v predchádzajúcich dňoch vyskytol na území SR mráz, bol iba prízemný a slabý. Naopak, v noci z nedele (25. 10.) na pondelok bolo tak teplo, že na väčšine meteorologických staníc Slovenska neklesla teplota vzduchu pod 10 stupňov Celzia a na niektorých miestach sa blížila k rekordným úrovniam minimálnej dennej teploty vzduchu pre 26. október. "V Košiciach už v noci zo soboty (24. 10.) na nedeľu (25. 10.) neklesla teplota vzduchu pod 11,8 stupňa Celzia, čo bola druhá najvyššia minimálna denná teplota vzduchu pre 25. október aspoň od roku 1951," referuje SHMÚ.