Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

OĽANO a Za ľudí odsudzujú útoky na novinárov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V oblasti médií Európska komisia skonštatovala, že Rada pre vysielanie a retransmisiu funguje autonómne a jej nezávislosť je zaručená, problém vidí v príležitostných politických nomináciách.

Bratislava 3. augusta (TASR) – Hnutie OĽANO a strana Za ľudí odsudzujú útoky na novinárov. OĽANO tvrdí, že vláda sa snaží systematicky zlepšovať podmienky práce pre novinárov a zvyšuje aj transparentnosť. Strana Za ľudí si myslí, že politici by mali robiť všetko pre to, aby sa v krajine zvyšoval priestor na vyvážené a objektívne politické a spoločenské spravodajstvo. Reagovali tak na nedávnu správu Európskej komisie (EK) o právnom štáte za rok 2021, ktorá upozornila aj na zaznamenané verbálne útoky na novinárov a médiá zo strany vládnych aj opozičných politikov.

OĽANO tvrdí, že jeho predstavitelia aj celá vláda dôrazne odsudzujú verbálne či iné spôsoby vyhrážania sa novinárom a systematicky zlepšujú novinárom podmienky na ich prácu. Hovorí o zmene oproti predchádzajúcej garnitúre.

„Rovnako zvyšujeme transparentnosť a zapájame verejnosť do zmien v oblasti médií, príkladom sú verejné vypočutia do rady pre vysielanie, ale aj nedávna odborná diskusia týkajúca sa pripravovaných zmien v RTVS," poznamenalo hnutie.

Hnutie dodalo, že sa pripravuje aj mediálny zákon, ktorý má nastaviť vysoký štandard ochrany novinárov a ich zdrojov. Pripomenulo aj zámer predsedu mediálneho výboru Národnej rady SR Kristiána Čekovského (OĽANO) na vytvorenie Etickej komisie RTVS, pri ktorom hovoril o vyššej ochrane verejnoprávnych novinárov voči interným a externým tlakom. Tento návrh má podľa mediálneho tímu OĽANO Čekovský v pláne predložiť do parlamentu na jeseň.

„Strana Za ľudí si vysoko váži nestranné a vyvážené spravodajstvá každého média. Nikdy nikto z našich predstaviteľov si nedovolil útočiť na médiá ani v prípade, že naše názory sa rozchádzajú s názorom niektorých médií," uviedla strana s tým, že politici musia ustáť aj takéto prípady.

Správa EK o právnom štáte za rok 2021 oceňuje snahy Slovenska pokročiť v boji proti korupcii a zaistení väčšej transparentnosti v oblasti médií. V oblasti médií EK skonštatovala, že Rada pre vysielanie a retransmisiu funguje autonómne a jej nezávislosť je zaručená, problém vidí v príležitostných politických nomináciách.