Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

OĽANO aj SaS hľadajú kandidáta na ombudsmana, Za ľudí pripomína dohodu

Na archívnej snímke Michal Šipoš. Foto: TASR – Jaroslav Novák

Termín na podávanie nominácií na verejného ochrancu práv je aktuálne 26. augusta.

Bratislava 28. júla (TASR) - Funkcia verejného ochrancu práv je už niekoľko mesiacov neobsadená. Parlament od februára voľbu nového ombudsmana presúva. Koalícia sa stále nedohodla na jednom mene. OĽANO pre TASR potvrdilo, že je pripravené prísť s nomináciami, o ktorých mieni rokovať s partnermi. SaS, ktorá opustila koalíciu, pre TASR uviedla, že o kandidátovi hovorí s viacerými odborníkmi. Za ľudí naďalej preferuje dohodu koaličných strán. Hnutie Sme rodina zatiaľ na otázky TASR neodpovedalo. Termín na predkladanie návrhov vyprší 26. augusta.

"K dohode na voľbe verejného ochrancu práv nemohlo počas júnovej schôdze dôjsť, keďže SaS sa rozhodla bojkotovať koaličné rady. V septembri je však naše hnutie pripravené prísť s kvalitnými nomináciami, o ktorých budeme s partnermi intenzívne rokovať," uviedol pre TASR predseda klubu OĽANO Michal Šipoš.

SaS podľa Vladimíry Marcinkovej hovorí s viacerými odborníkmi, ktorí by túto funkciu zastávali dôstojne a napĺňali jej význam. "O detailoch však budeme informovať po dohode v klube," uviedla pre TASR Marcinková. Na otázku, či by SaS podporila prípadného kandidáta trojice OĽANO, Sme rodina, Za ľudí, odpovedala, že podporí najlepšie pripraveného kandidáta. "Kto ním je sa ukáže na verejnom vypočutí," podotkla Marcinková.

Strana Za ľudí pre TASR potvrdila, že má záujem, aby sa na spoločnom kandidátovi na verejného ochrancu práv v prvom rade dohodli strany vládnej koalície. "K dnešnému dňu takáto dohoda nie je," doplnila strana.

Marcinková kritizuje súčasný stav, keď funkcia verejného ochrancu práv nie je obsadená. "Za seba poviem, že si neviem predstaviť, že bude toto bezprávie v ochrane ľudských práv pokračovať. V septembri by mala prebehnúť voľba," doplnila.

Termín na podávanie nominácií na verejného ochrancu práv je aktuálne 26. augusta. Prvý termín pôvodne určili na 25. februára, ombudsmana mali poslanci Národnej rady (NR) SR voliť ešte na marcovej schôdzi. Odvtedy sa voľba neustále presúva. Plénum by tak zrejme malo k voľbe ombudsmana pristúpiť na najbližšej riadnej schôdzi, ktorá sa má začať 13. septembra.

Mária Patakyová skončila vo funkcii ombudsmana 29. marca. Kancelária verejného ochrancu práv evidovala k 1. júlu 371 nevybavených podnetov, pričom od odchodu Márie Patakyovej z funkcie ombudsmanky bolo 237 nových podnetov.