Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Poslanci OĽaNO vyzývajú premiéra, aby zvážil odvolanie D. Čaploviča

Dušan Čaplovič Foto: TASR/Martin Baumann

Dôvodom je podľa nich zodpovednosť Čaploviča za kritický stav školstva a viaceré kauzy v rezorte.

Bratislava 27. marca (TASR) - Poslanci hnutia OĽaNO Igor Hraško a Richard Vašečka vyzývajú otvoreným listom predsedu vlády Roberta Fica (Smer-SD), aby zvážil odvolanie ministra školstva Dušana Čaploviča (Smer-SD). Dôvodom je podľa nich zodpovednosť Čaploviča za kritický stav školstva a viaceré kauzy v rezorte.

"Jeho kroky počas prvého roku vlády značne polarizujú odbornú i širokú verejnosť a majú negatívne dopady na výchovu i vzdelávanie v SR," povedal Hraško. Vašečka ako príklad zlého konania uviedol dianie okolo centier voľného času a zánik niektorých z nich, či štrajk učiteľov. "Tiež nemôžeme hovoriť o zvyšovaní kvality školstva, ale len o nejakých pokusoch, čo ja ako učiteľ hodnotím ako veľmi nešťastné," upozornil. Spomenul aj pochybné financovanie a kauzy ako prenájom luxusnej limuzíny či nákup kvetov.

Hraško tvrdí, že pohár trpezlivosti už preteká. "V neposlednom rade sú to megatendre na podporu štadiónov, megatender na tablety, čítačky kníh, USB kľúče a ďalšie pomôcky, ako aj schválenie vedeckého parku pre svojho príbuzného. Peniaze sa rozdávajú len vyvoleným, ale nejdú na systémové financovanie školstva ako takého," podotkol.

Hovorca ministra školstva Michal Kaliňák uviedol, že šéf rezortu nebude reagovať na aktivity poslancov, ktorí ani nehlasovali za dôveru vláde. "Nehlasovali ani za priority realizácie zásadných zmien v školskom systéme podporujúcich zvyšovanie kvality vzdelávania, ktoré sú okrem iného premietnuté v programovom vyhlásení vlády," povedal Kaliňák.

Spôsob verejnej výzvy zvolili poslanci OĽaNO preto, lebo v parlamente už prebehla debata o stave školstva a jej výsledkom má byť správa ministerstva o aktuálnej situácii. "Chceme dať možnosť pánu premiérovi, aby dal zadosť svojim slovám, že bude zasahovať proti prešľapom svojich ľudí. Už nie je čas na žltú, ale na červenú kartu pre pána Čaploviča," povedal Vašečka.



Ak premiér Čaploviča neodvolá, poslanci OĽaNO avizujú rokovanie v rámci opozície o ďalších krokoch, pričom nevylučujú ani podanie návrhu na odvolanie ministra v parlamente, na čo potrebujú 30 podpisov. "Keby sme išli rovno do NR SR s návrhom na odvolanie, vieme, že poslanci Smeru-SD by ho podržali. Takže skúšame takýmto spôsobom dať predsedovi vlády možnosť, aby si sám vymenil svojich ministrov," dodal Hraško.