Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

OĽaNO chce osláviť Deň Ústavy SR protestom na Námestí SNP

Matovič, Viskupič Foto: TASR/Martin Baumann

"V Ústave je napísané, že spoločnosť je spravodlivá pre každého a pre všetkých tá spravodlivosť platí. Pravdou je, že v praxi sa to veľmi nevída.

Bratislava 29. mája (TASR) - Poslanci parlamentného klubu OĽaNO v spolupráci s ďalšími "osobnosťami kultúrneho života" na Slovensku plánujú pri príležitosti 20. výročia vzniku Ústavy SR (1. septembra) usporiadať protest na bratislavskom Námestí SNP.

"V Ústave je napísané, že spoločnosť je spravodlivá pre každého a pre všetkých tá spravodlivosť platí. Pravdou je, že v praxi sa to veľmi nevída... Pokiaľ z Audi centra Jirka Malchárka (exminister hospodárstva) nebude Kunsthalle, tak táto spoločnosť neuverí, že je chuť riešiť problémy, ktoré tu sú," vyhlásil dnes poslanec Národnej rady SR Alojz Hlina (OĽaNO) po tom, ako sa prišiel osobne pozrieť na demonštrantov akcie Occupy GP.

Výber štátneho sviatku Dňa Ústavy SR Hlina vysvetlil presvedčením, že hlavný zákon Slovenska už "dozrel" na zmenu. Jednou z oblastí, v ktorej Hlina vidí priestor na novelizáciu, je posilnenie priamej demokracie. Otázne je totiž podľa neho nastavenie kvóra, ktoré určuje podmienky vyhlásenia referenda, či jeho platnosť. V súčasnosti na vyhlásenie referenda je potrebná petícia aspoň 350.000 občanov. Hlina si osobne vie predstaviť, že by sa táto hranica posunula nižšie. "Pri tej dnešnej dobe slabého občianskeho záujmu je to fakt, že náročná úloha zozbierať podpisy, čiže tých 150.000 je na mieste," vysvetlil.

Protestujúci pred sídlom Generálnej prokuratúry SR v Bratislave "okupujú" priestor na Štúrovej ulici, aby vyjadrili svoju nespokojnosť s nedoriešenými medializovanými kauzami. Napriek tomu, že ich demonštrácia trvá už mesiac, avizujú, že plánujú pokračovať aj v júni.