Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

OĽaNO žiada lepšie podmienky pre tretí sektor, chce tlačiť na vládu

Matovič, Viskupič Foto: TASR/Martin Baumann

Tretí sektor by sa mal podľa Obyčajných ľudí podieľať aj na príprave programového vyhlásenia vlády, čo sa však nedeje a ich to znepokojuje.

Bratislava 17. apríla (TASR) - Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti chcú zlepšiť prostredie pre tretí sektor.

Mienia tlačiť na vládu, aby preň vytvárali lepšie podmienky. Tretí sektor by sa mal podľa nich podieľať aj na príprave programového vyhlásenia vlády, čo sa však nedeje a ich to znepokojuje.

"Občania opäť ťahajú za kratší koniec. Vládna moc nevníma občana ako aktívneho partnera, iba ako obeť štátu," povedal dnes na tlačovej konferencii v Bratislave predseda klubu OĽaNO Jozef Viskupič. Poslankyňa Helena Mezenská považuje za absurdné, aby v demokratickej spoločnosti bol tretí sektor vynechávaný z prípravy programového vyhlásenia vlády a iných dôležitých dokumentov.

Obyčajní mienia spolupracovať s tretím sektorom. "Pri našej poslaneckej práci bude pre nás aj tretí sektor inšpiráciou," poznamenal. Viskupič pripomenul, že v jeho klube je viacero ľudí "zo zdravo fungujúcej občianskej spoločnosti". Podľa poslanca Mikuláša Hubu je tretí sektor potrebný. "Spolu so slobodnými médiami je to jeden z najlepších výdobytkov Novembra '89," zdôraznil.

On sám mieni s tretím sektorom spolupracovať ako šéf pôdohospodárskeho výboru, napríklad v otázke životného prostredia. Avizoval prizývanie ľudí z tretieho sektora do rôznych odborných grémií. Zároveň skritizoval aj minulú vládu Ivety Radičovej (SDKÚ-DS), ktorá pri tvorbe svojho programového vyhlásenia dávala priestor tretiemu sektoru len minimálne. "Ale zas pri všetkých výhradách bývalej vláde ústretovosť voči tretiemu sektoru tu bola," doplnil.

Klub obyčajných chce podľa Viskupičových slov vytvoriť akúsi platformu na spoluprácu a pomôcť k zlepšeniu situácie v treťom sektore. Na 26. apríla pripravuje okrúhly stôl, ku ktorému pozývajú zástupcov tretieho sektora. "Vítam túto úlohu, ktorú sme si ako klub vzali na seba a budem veľmi rada, keď sa nám podarí zlepšiť situáciu pre tretí sektor," povedala podpredsedníčka Národnej rady SR Erika Jurinová.