Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

OĽANO: Hnutie dlhodobo bojuje proti úniku peňazí zo zdravotníctva

Ilustračná snímka. Foto: TASR Roman Hanc

Hnutie poukazuje na to, že už bývalý minister zdravotníctva Krajčí spustil reformu poisťovníctva tak, aby peniaze z verejného zdravotného poistenia v rámci programového rozpočtu smerovali za pacientom

Bratislava 27. júla (TASR) – Koaličné hnutie OĽANO dlhodobo bojuje proti „vyciciavaniu" peňazí zo zdravotníctva na úkor poskytovania kvalitnej zdravotnej starostlivosti občanom. Pre TASR to uviedol Peter Dojčan z mediálneho tímu hnutia na margo rokovaní o obmedzení zisku zdravotných poisťovní.

Hnutie poukazuje na to, že už bývalý minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) spustil reformu poisťovníctva tak, aby peniaze z verejného zdravotného poistenia v rámci programového rozpočtu smerovali za pacientom, prednostne do tých segmentov zdravotnej starostlivosti, kde ich najviac potrebuje.

„Pri implementácii tejto reformy sa počíta s tým, že poisťovne okrem správneho fondu môžu tvoriť zisk iba z pripoistenia," konštatuje sa v stanovisku.

O ďalších praktických krokoch v tejto oblasti bude podľa hnutia informovať Ministerstvo zdravotníctva SR.

Na tom, že zisk zdravotných poisťovní je potrebné regulovať, sa zhodli v pondelok zástupcovia rezortov zdravotníctva a financií, niektorí členovia Výboru Národnej rady SR pre zdravotníctvo i šéfka Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Renáta Bláhová.