Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

OĽANO: Intervencia v '68 spôsobila aj morálne a environmentálne škody

Na snímke predseda vlády SR Igor Matovič počas pietnej spomienky pri príležitosti 52. výročia okupácie Československa vojskami Varšavskej zmluvy. V Bratislave 21. augusta 2020. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Hnutie Sme rodina pripomína, že je dôležité si všetky dejinné udalosti pripomínať a pamätať.

Bratislava 21. augusta (TASR) - Vojenská intervencia pod taktovkou Moskvy spôsobila Slovensku okrem zbytočného krviprelievania aj obrovské morálne, ekonomické a environmentálne škody. V reakcii na 52. výročie invázie sovietskych vojsk na územie Československa to uviedlo koaličné hnutie OĽANO.

OĽANO okrem predloženia legislatívy na zavedenie dvoch pamätných dní pripomínajúcich okupáciu chce tiež navrhnúť štátne vyznamenanie pre Jozefa Leváka. Ide podľa hnutia o muža, ktorý sa na námestí vo Zvolene hrdinsky vzoprel okupantom a prišiel pri tom o život. "Ide o doposiaľ nedocenený symbol najvyššej obety za slobodu našej vlasti," uviedol predseda parlamentného brannobezpečnostného výboru Juraj Krúpa (OĽANO).

Vpádom sovietskych vojsk sa podľa poslanca parlamentu Petra Osuského (SaS) začal definitívny morálny pád komunizmu, ktorý mal byť budúcnosťou ľudstva. "Stále však treba mať na pamäti, že demokracia musí byť pripravená brániť sa, lebo jej nepriatelia sú stále tu," dodal.

"V roku 1968 nám definitívne vzali vlastnú krajinu. A aj dnes musíme ľudí presviedčať, že politika, spoločnosť, krajina je ich. Oni sa na jej správe podieľajú, oni rozhodujú. A to je aj dôvod, prečo je tak veľmi dôležité vrátiť ľuďom dôveru v ich štát. Pretože každý iný stav nie je normálny. Rovnako ako neboli normálne tanky v uliciach," uviedla pre TASR predsedníčka Za ľudí a vicepremiérka Veronika Remišová.

Hnutie Sme rodina pripomína, že je dôležité si všetky dejinné udalosti pripomínať a pamätať. "Pretože je pravdepodobné, že národ, ktorý nemá historickú pamäť, bude svoje chyby z minulosti opakovať," uviedli z tlačového oddelenia hnutia pri príležitosti spomienky na 21. august 1968.