Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

OĽaNO ocení J. Marosza, ktorý poukázal na korupciu v štátnej správe

Na snímke podpredsedníčka Národnej rady SR a poslankyňa za hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti Erika Jurinová Foto: FOTO TASR/Štefan Puškáš

Protikorupčné podujatie Spájame statočných sa koná pod záštitou podpredsedníčky Národnej rady SR Eriky Jurinovej.

Bratislava 13. decembra (TASR) - Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti ocenia dnes v Žiline Jána Marosza.

Za poukázanie na korupciu v oblasti štátnej správy dostane Rad Ďurka Langsfelda.

Protikorupčné podujatie Spájame statočných sa koná pod záštitou podpredsedníčky Národnej rady SR Eriky Jurinovej.

Rad je udeľovaný odvážnym občanom za ich statočnosť pri obhajobe verejného záujmu, najmä pri boji proti korupcii. Projekt Spájame statočných vznikol z iniciatívy poslanca NR SR za hnutie OĽaNO a držiteľa ocenenia Biela vrana (2010) Jána Mičovského.

"Je reakciou na rastúci počet prípadov odvážnych jednotlivcov, ktorí sa nebáli postaviť nespravodlivosti, no namiesto odmeny sa dočkali trestu a perzekúcie zo strany autorít," informujú obyčajní.

Mičovský navrhoval vlani zapracovať ocenenie v podobe Radu Ďurka Langsfelda aj do zákona. To mu však nevyšlo. Ďurko Langsfeld bol slovenský dobrovoľník v boji za práva slovenského národa v rokoch 1848-1849, ktorý bol 22. júna 1849 popravený v Kremnici.

S korupciou sa podľa J. Marosza bojovať oplatí, chce ľudí motivovať

Chcem ukázať dobrý príklad ľuďom, aby neváhali a začali považovať korupciu za niečo zlé, čo nepatrí do našej spoločnosti. Pri príležitosti dnešného preberania Rádu Ďurka Langsfelda to povedal Ján Marosz, ktorý v spolupráci s políciou pomohol odhaliť skorumpovaného úradníka na žilinskom úrade.

"Bol som požiadaný o úplatok písomnou formou. Text 'je potrebné motivovať, sumu nechám na vás' napísal mi riaditeľ Slovenského pozemkového fondu, pobočka Žilina. Išiel som do spolupráce s políciou ako agent, korupcia bola zdokumentovaná a padlo obvinenie. Súdny proces sa naťahoval zhruba dva roky, ale nakoniec ho Špecializovaný trestný súd odsúdil na trojročnú podmienku, pokutu 3000 eur, probačný dohľad a zákaz výkonu verejných funkcií," priblížil Marosz.

Ako dodal, tento korupčný prípad dopadol úspešne, vďaka za to podľa neho patrí aj profesionálnej práci polície. "Rozhodnutia oznámiť korupciu nie je ľahké, nedokáže každý ísť do takéhoto rizika, lebo nikdy neviete, čo vám hrozí a ako sa vám ten dotyčný môže odplatiť. Ale zároveň aj preto odhaľujem svoju identitu ako svedok, aby som dal príklad aj ostatným ľuďom," doplnil Marosz s tým, že príklad odhalenej a potrestanej korupcie v Žiline by mal motivovať aj ostatných ľudí, aby sa nebáli podobné správanie odhaľovať.