Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

OĽANO navrhuje odmenu pre oznamovateľov korupcie

Ilustračné foto Foto: TASR

Vyplýva to z návrhu novely zákona o ochrane oznamovateľov protispoločenskej činnosti.

Bratislava 29. januára (TASR) - Oznamovatelia korupcie by mohli mať nárok na odmenu vo výške 50 percent zo sumy majetku navrátenej štátu. Rozšíriť by sa zároveň mohol okruh osôb, ktoré môžu byť nahlasovateľmi korupcie. Išlo by aj o uchádzačov o zamestnanie. Vyplýva to z návrhu novely zákona o ochrane oznamovateľov protispoločenskej činnosti. Do Národnej rady (NR) SR ho podali poslanci za OĽANO.

Poslanci chcú upraviť okrem terajšej paušálnej a nenárokovateľnej odmeny oznamovateľa korupcie aj podielovú odmenu, ktorá je nárokovateľná. Išlo by o odmenu vo výške 50 percent zo sumy vymoženej pre štát. Nestačila by podľa nich len uchránená suma pre štát.

Ochranu pred postihom a prenasledovaním za oznámenie korupcie chcú poslanci zvýšiť príspevkom v podobe šesťnásobku priemernej mesačnej mzdy. Zamestnancovi by ju musel ako odstupné zaplatiť zamestnávateľ, ak podá výpoveď z dôvodu, že ho zamestnávateľ preukázateľne viktimizuje.

Oznamovatelia korupcie by mohli byť aj tí, ktorí sa o korupcii dozvedia v rámci svojej činnosti, napríklad pri poskytovaní bezpečnostných a detektívnych služieb. Urobiť by tak mohli aj osoby, ktoré podajú podnet podľa ústavného zákona o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov a taký podnet bude postúpený orgánu príslušnému na prijímanie oznámení o korupcii.

Definícia oznamovateľa by sa mohla rozšíriť aj o osobu, ktorá sa o protispoločenskej činnosti dozvie počas trvania pracovnoprávneho vzťahu alebo iného obdobného vzťahu, pričom tento vzťah sa už skončil. Takisto môže ísť o osobu, ktorej pracovnoprávny vzťah alebo iný obdobný vzťah sa dosiaľ nezačal.

Poslanci chcú tiež zaviesť oceňovanie oznamovateľov formou ceny Juraja Langsfelda. Udeľoval by ju predseda vlády SR. Nová legislatíva by v prípade schválenia mohla byť účinná od 1. mája.