Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

OĽANO: Nepovažuje niektoré navrhované zmeny súdnej mapy za vhodné

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Hlavnými cieľmi navrhovanej reformy súdnej mapy sú špecializácia sudcov a zlepšenie kvality i rýchlosti rozhodnutí súdov.

Bratislava 25. novembra (TASR) - Koaličné hnutie OĽANO nepovažuje niektoré navrhované zmeny súdnej mapy za najvhodnejšie. Rokovať o nich chce s ministerkou spravodlivosti Máriou Kolíkovou (Za ľudí), ako aj ďalšími koaličnými partnermi. TASR to potvrdil Peter Dojčan z mediálneho tímu OĽANO.

Hnutie vníma návrh súdnej mapy ako pracovný materiál, ktorým sa chce ďalej zaoberať. "Reorganizácia súdnej mapy je potrebná na dosiahnutie cieľov, ktoré si táto vláda stanovila vo svojom programovom vyhlásení pre oblasť justície," argumentuje.

Hlavnými cieľmi navrhovanej reformy súdnej mapy sú špecializácia sudcov a zlepšenie kvality i rýchlosti rozhodnutí súdov. Reforma počíta aj s reorganizáciou súdov, dotknúť sa má najmä súdov prvého a druhého stupňa. Zo všeobecného súdnictva sa má tiež vyčleniť správna agenda. Reformné kroky by mali podľa Kolíkovej viesť aj k zníženiu korupčných väzieb v súdnictve.