Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

OĽaNO-NOVA: Ak učiteľom nezvýšime platy, čaká nás smutná budúcnosť

Na snímke líder opozičného hnutia OĽaNO Igor Matovič Foto: TASR - Andrej Galica

Predstavitelia koalície OĽaNO-NOVA dnes verejne prisľúbili, že ak budú súčasťou budúcej vlády, pridajú učiteľom na platoch. A to každý rok o 10 percent.

Bratislava 5. novembra (TASR) – Učitelia sú finančne dlhodobo podhodnotení, sú zavalení byrokraciou. Ak sa ich platy nezvýšia, tak čaká Slovensko smutná budúcnosť. Uviedol to dnes líder hnutia OĽaNO Igor Matovič s tým, že učitelia nie sú motivovaní.

"Keď si myslíme, že talent našich detí budú rozvíjať učitelia, ktorí sú oceňovaní na úrovni slovenského smetiara, tak sme na veľkom omyle," uviedol Matovič. Predstavitelia koalície OĽaNO-NOVA dnes verejne prisľúbili, že ak budú súčasťou budúcej vlády, pridajú učiteľom na platoch. A to každý rok o 10 percent. "Sľubujeme len to, čo si reálne dovoliť môžeme," zdôraznil Matovič. Podľa jeho slov toto opatrenie je pre koalíciu OĽaNO-NOVA prioritu.

Na takéto zvýšenie platov učiteľov v regionálnom školstve by podľa šéfa hnutia NOVA Daniela Lipšica bolo ročne treba asi o 100 miliónov eur viac. Táto krajina však podľa jeho slov má na takéto opatrenie prostriedky. Pripomenul napríklad veľké úniky na DPH, ktoré sú v rozmedzí takmer dvoch miliárd eur. "Táto krajina má zdroje, ak bude fungovať normálne, ak bude fungovať zodpovedne, ak sa nebude kradnúť,“ dodal.

Lídri hnutí pripomenuli, že v porovnaní s krajinami OECD je Slovensko z pohľadu platov učiteľov na poslednom mieste. "Slovenský učiteľ zarába len 43 percent z toho, čo ostatní vysokoškoláci v krajine," dodali.