Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

OĽANO: Návrh opozície na odvolanie Kolíkovej neprichádza s ničím novým

Na archívnej snímke poslanec NR SR Michal Šipoš (OĽaNO). Foto: TASR - Jaroslav Novák

Prípadné zmeny v pomeroch chce OĽANO riešiť najprv s partnermi. Šipoš povedal, že si nechcú najprv robiť tlačové konferencie, ako to urobila SaS.

Bratislava 10. septembra (TASR) - Opozícia pri návrhu na odvolanie ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej neprichádza s ničím novým. Uviedol to podpredseda Národnej rady (NR) SR Gábor Grendel (OĽANO), ktorý odkázal opozícii, že koaličnú zmluvu si vyriešia po svojom. Predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš avizoval, že prípadné zmeny v koaličnej zmluve si dohodnú najprv s partnermi. Je podľa neho jasné, že pomery sa zmenili prestupom poslancov z klubu Za ľudí do klubu SaS.

"V prípade pána ministra Mikulca, aj v prípade ministerky Kolíkovej opozícia dokáže vzorne recyklovať svoje návrhy, ale neprichádza s ničím novým. Ďakujeme pekne opozícii za starostlivosť o koaličnú zmluvu, zrejme sa im ťažko zvyká, že po dvanástich rokoch už nesedia na koaličnej rade. Ale my si to vyriešime po svojom," skonštatoval Grendel na tlačovej konferencii.

Prípadné zmeny v pomeroch chce OĽANO riešiť najprv s partnermi. Šipoš povedal, že si nechcú najprv robiť tlačové konferencie, ako to urobila SaS. "Tieto veci si budeme riešiť najprv s nimi, budeme to riešiť na koaličnej rade. Jednoznačne trváme na tom, že ak má platiť koaličná zmluva, musí byť dodržaná tak, ako je napísaná. Ak nemá platiť, musíme sa rozprávať, kto aké má počty a komu koľko ministerstiev patrí," povedal s tým, že OĽANO chce, aby sa dodržiavali dohody. "Konkrétne veci budeme riešiť najprv s koaličnými partnermi, keď sa nedohodneme, budeme to komunikovať," doplnil.

Opoziční poslanci v piatok podávajú návrh na iniciovanie mimoriadnej schôdze na vyslovenie nedôvery Kolíkovej. Odvolávajú sa na pochybnosti v jej konaní, kritizujú ju za to, že za posledného pol roka nepriniesla nové reformy, ale riešila vnútrostranícke spory. Ďalším dôvodom je to, že už nemá nárok byť ministerkou, keďže odišla zo strany Za ľudí, ktorej patrí kreslo ministra spravodlivosti.

Kolíková v stredu (8. 9.) spolu s členmi jej frakcie v rámci strany Za ľudí oznámila odchod z tejto strany. Odchádzajúci poslanci sa stanú súčasťou klubu SaS. Požiadavkou SaS je zotrvanie Kolíkovej vo funkcii ministerky spravodlivosti. Kolíková má byť členom ministerského klubu SaS a má byť jedným z troch zástupcov, ktorí za stranu chodia na koaličné rady.