Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

OĽANO: Pôsobenie Mičovského sa nieslo najmä v znamení boja s korupciou

Na snímke Ján Mičovský, archívna snímka. Foto: TASR - Pavol Zachar

Mičovský podľa Dojčana okamžite po nástupe do ministerskej funkcie spustil hĺbkovú očistu rezortu vrátane štátnych podnikov a príspevkových organizácií.

Bratislava 8. júna (TASR) - Odchod Jána Mičovského (OĽANO) z funkcie ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR je ukážkou zásadného rozdielu medzi súčasnou vládou a predošlými garnitúrami Roberta Fica (Smer-SD) a Petra Pellegriniho (mimoparlamentný Hlas-SD), ktorých členovia nikdy neboli schopní prevziať zodpovednosť ani za vlastné zlyhania, nie ešte za zlyhania a kauzy svojich nominantov.

Ako ďalej uviedol Peter Dojčan z mediálneho tímu OĽANO v reakcii na utorkovú výmenu na poste ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka, Ján Mičovský zo svojej funkcie odstúpil pre to, že sa nepodarilo "chápadlá prerastenej mafiánskej chobotnice smeráckych vlád" odseknúť včas. Jeho pôsobenie v rezorte sa nieslo najmä v znamení boja s korupciou a inými neférovými praktikami, ktoré roky sťažovali prácu poctivým poľnohospodárom, potravinárom i lesníkom.

Mičovský podľa Dojčana okamžite po nástupe do ministerskej funkcie spustil hĺbkovú očistu rezortu vrátane štátnych podnikov a príspevkových organizácií. Úplne zastavil "nosenie obálok" za dohodnuté percentá za dotácie do agrorezortu. Poľnohospodári od marca 2020 tak nepotrebujú žiadne kontakty, známosti, či zvýhodnenia.

Výsledky forenzného auditu v Pôdohospodárskej platobnej agentúre podľa OĽANO len potvrdili to, čo bolo dlhodobo verejným tajomstvom. Prešetrilo sa tam 110 prípadov v hodnote 47 miliónov eur, pričom z preskúmaných platieb bolo vyše 27 miliónov eur pravdepodobne spojených s korupciou.

Vážne zistenia sa podľa Dojčana objavili aj v súvislosti s Národným potravinovým katalógom alebo v štátnom podniku agrokomplex Národné výstavisko. Kontrolná skupina v tejto súvislosti podala trestné oznámenia a ministerstvo poskytlo plnú súčinnosť Národnej kriminálnej agentúre.

Dojčan upozornil, že agrorezort, napriek náročnému roku spojenom s koronakrízou, dokázal vyplatiť najvyššiu štátnu pomoc za posledné štyri roky a celkovo zrealizovať platby za viac ako 766 miliónov eur.

Pripomenul, že ministerstvo pôdohospodárstva začalo výrazne apelovať na zvyšovanie potravinovej sebestačnosti, ako aj podporu domácich výrobcov a spracovateľov.
Na snímke uprostred Ján Mičovský, vpravo Michal Tomčík a vľavo Jozef Bíreš počas brífingu.
Foto: TASR - Martin Baumann

Výraznou agendou, do ktorej sa Mičovského rezort pustil, bola podľa Dojčana aj realizácia 130 projektov pozemkových úprav v 133 katastrálnych územiach. Na tento rok agrorezort navrhol verejné obstarávanie 93 projektov pozemkových úprav a výber ďalších 120 katastrálnych území na tieto úpravy. Došlo aj k rozšíreniu informácií z tzv. agromáp, kde dnes verejnosť môže nájsť dáta o obvyklej výške nájmu či poberateľoch podpôr.

Hnutie OĽANO podľa Dojčana verí, že nový agrominister Samuel Vlčan (nominant OĽANO) nadviaže na dôsledné protikorupčné ťaženie svojho predchodcu a praje mu veľa síl v zavádzaní dôležitých reforiem slovenského pôdohospodárstva.