Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

OĽANO považuje schôdzu k cenám za marketing opozície

Na snímke predseda Výboru Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) pre hospodárske záležitosti a poslanec NR SR Peter Kremský (OĽaNO). Foto: TASR - Jaroslav Novák

Zdôraznil, že jeho strana je pripravená diskutovať o týchto problémoch kedykoľvek. Pokúsia sa preto otvoriť schôdzu opäť v piatok (20.1.).

Bratislava 19. januára (TASR) - Mimoriadna schôdza Národnej rady (NR) SR o vysokých cenách energií, ktorú sa zatiaľ pre nedostatok prezentovaných poslancov nepodarilo otvoriť, je podľa koaličného OĽANO len marketingom opozície a zbytočným vykopávaním otvorených dverí. Podľa opozičného Smeru ju koaličné strany nechcú umožniť, lebo nevedia riešiť problémy ľudí.

"Táto mimoriadna schôdza bola čistý marketing Roberta Fica... Je to vykopávanie otvorených dverí. Problém pri regulovaných malých podnikateľoch vláda vyriešila, doťahujú sa školy, ďalšie subjekty," vyhlásil na tlačovej konferencii v parlamente šéf hospodárskeho výboru Peter Kremský (OĽANO).

Pripomenul pritom riešenia vysokých zálohových platieb pre malých podnikateľov, s ktorými prišla vláda už v pondelok (16.1.). Pripustil, že existujú aj ďalšie problémy, ktoré sa však priebežne riešia. Hospodársky výbor napríklad schválil poslanecký prieskum na Úrade pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) a v Slovenskom plynárenskom priemysle (SPP). Mimoriadne má rokovať tiež s dodávateľmi energií.

"Zatiaľ čo niekto zvoláva mimoriadne schôdze, politikárči, niekto reálne rieši problémy, ktoré sú," dodal šéf poslaneckého klubu OĽANO Michal Šípoš.

Predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico pripomenul, že mimoriadnu schôdzu k vysokému rastu cien na Slovensku sa snažia zvolávať opakovane, ale vládna koalícia o problémoch nechce diskutovať, pretože ich nevie riešiť. "Ak dobre počítam, toto je deviata mimoriadna schôdza, ktorú sa pokúšame zvolať k problematike, ktorá kvári celé Slovensko. To je téma zvyšovania cien, nielen energií, ale aj potravín. Určite sa týka aj zlyhávania ďalších politík," priblížil.

Koaličných poslancov s výnimkou Sme rodina kritizoval za to, že aj keď v parlamente bolo vo štvrtok preukázateľné viac ako 76 zákonodarcov, rozhodli sa mimoriadnu schôdzu bojkotovať. "Dnes, keď sme svedkami obrovských nárastov, ktoré nemajú historické porovnanie, vidíme neochotu a nezáujem vládnej koalície komunikovať a prijímať relevantné rozhodnutia," vyhlásil Fico.

Zdôraznil, že jeho strana je pripravená diskutovať o týchto problémoch kedykoľvek. Pokúsia sa preto otvoriť schôdzu opäť v piatok (20.1.). "Mysleli si, že sa to odloží na budúci týždeň. Trvali sme na tom, aby sa rokovalo zajtra ráno, uvidíme, ako prebehne prezentácia a hlasovanie o programe," dodal Fico.

Zo strán vládnej koalície sa vo štvrtok pri snahe o otvorenie schôdze prezentovali poslanci Sme rodina. "Hnutie Sme rodina bolo v pléne, my sme v práci boli, zaprezentovali sme sa. To, že ostatní poslanci povyťahovali karty alebo neprišli do práce, to je skôr otázka na nich," reagoval predseda klubu hnutia Peter Pčolinský. Rovnako budú podľa neho postupovať aj v piatok.

Súčasťou programu mimoriadnej schôdze má byť aj návrh ich poslanca Jaroslava Karahutu o zmene rozdelenia financií z Envirofondu v prospech podpory firiem. Pčolinský to bližšie komentovať nechcel. "Bola to schôdza, ktorú zvolala strana Smer a tá navrhla takýto program. To nebol náš program, že tam bol bod nášho poslanca, to je vecou strany Smer," konštatoval s tým, že pred problémami, ktoré na Slovensku sú, si netreba zakrývať oči.