Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Slovensko

Matovičovci hľadajú vlastného kandidáta na prezidenta

Igor Matovič (vľavo) a Jozef Viskupič Foto: TASR/Vladimír Benko

"Je to človek, o ktorom sa nehovorí," poznamenal líder OĽaNO Igor Matovič.

Bratislava 2. júna (TASR) - Vlastného kandidáta na prezidenta SR by chceli aj Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO). Majú ho vytypovaného, zatiaľ sa im ho však nedarí presvedčiť. Meno prezradiť nechcú. "Nechcem mu ublížiť," zdôvodnil líder OĽaNO Igor Matovič. Dodal, že nejde ale o nikoho z tých, ktorí verejne zvažujú kandidatúru. "Je to človek, o ktorom sa nehovorí," poznamenal.

Obyčajní chcú podľa Matoviča za prezidenta morálnu autoritu hodnú nasledovania. "Máme vytypovaného človeka, ktorého sa snažíme presvedčiť o tom, že Slovensko si zaslúži vzory, prezidenta, ktorý by bol v prvom rade morálna autorita a nie politik," povedal pre TASR Matovič. Priznal, že v presviedčaní sa obyčajným nedarí. Ak by to však nevyšlo s aktuálnym človekom, OĽaNO mieni hľadať ďalej. "Budeme sa snažiť do poslednej chvíle," vyhlásil Matovič.

Voľby prezidenta SR by sa mali konať na jar 2014. Zabojovať o Prezidentský palác chce podnikateľ a filantrop Andrej Kiska, prvý predseda KDH Ján Čarnogurský aj poslanec Radoslav Procházka. O kandidatúre uvažuje tiež europoslanec SDKÚ-DS Peter Šťastný a šéf klubu KDH Pavol Hrušovský. Spomínali sa aj mená ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka a expremiérky Ivety Radičovej, obaja však túto možnosť odmietli. Záujem o post hlavy štátu oznámil aj 46-ročný invalidný dôchodca z Košíc Leonid Chovanec. Vládny Smer-SD by mal predstaviť svojho kandidáta najskôr v decembri tohto roka. V súvislosti s ním sa najčastejšie spomína premiér Robert Fico (Smer-SD).