Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

OĽANO sa stalo plnohodnotným členom EPP

Na archívnej snímke vľavo podpredseda vlády a minister financií SR Igor Matovič a vpravo premiér SR Eduard Heger (obaja OĽaNO). Foto: TASR - Martin Baumann

Je nám cťou byť členom tejto veľkej rodiny európskych demokratov, vyhlásil líder OĽANO Igor Matovič.

Lisabon/Bratislava 18. novembra (TASR) - Hnutie OĽANO sa v piatok stalo plnohodnotným členom Európskej ľudovej strany (EPP). Potvrdil to predseda EPP Manfred Weber spolu so slovenským premiérom Eduardom Hegerom po skončení hlasovania, v rámci ktorého OĽANO dostalo väčšinu hlasov. Informuje o tom spravodajca TASR z Lisabonu.

"Som veľmi rád, že európski priatelia ocenili náš odvážny a úprimný zápas o spravodlivý štát. Silné Slovensko potrebuje silné partnerstvá v EÚ, a preto je nám cťou byť členom tejto veľkej rodiny európskych demokratov," vyhlásil líder OĽANO Igor Matovič. Pripomenul krízy, ktorým čelí Európa a celý svet vrátane Slovenska. "My sa však nevzdávame a sme schopní opakovane doručovať ľuďom pomoc v objeme, aký nemá v histórii nášho štátu obdobu," doplnil.

Predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš poukázal, že EPP bola založená na ideáloch demokracie, transparentnosti a blízkosti občanom, čo sú podľa jeho slov aj hodnoty OĽANO. "OĽANO je nielen protikorupčné a reformné hnutie, ale je aj garantom ukotvenia Slovenska v rodine vyspelých západných krajín. Aj vďaka nášmu členstvu v EĽS budeme môcť ešte lepšie obhajovať záujmy Slovenska," doplnil Šipoš.

Weber v Lisabone ocenil, že OĽANO je politická sila, ktorá má záujem zveľaďovať budúcnosť Slovenska, a že hnutie spĺňa tri základné kritériá a princípy právneho štátu.

Podľa premiéra Hegera dostalo OĽANO šancu budovať spoločnú budúcnosť EPP a silnejšiu Európu. "Chceme prispieť k silnejšej Európe, ktorá zaistí mier, stabilitu, rast a vysokú kvalitu života jej občanom," vysvetlil premiér. Doplnil, že OĽANO pokračuje v boji za budúcnosť Slovenska, za demokratický rozvoj a spravodlivú budúcnosť, kde základom je právny štát.



OĽANO sa stalo plnohodnotným členom EPP napriek tomu, že nemalo podporu ostatných troch slovenských strán, ktoré sú členmi tábora európskych ľudovcov. Podľa zdrojov TASR slovenské strany KDH, Spolu a Szövetség-Aliancia mali výhrady voči OĽANO.