Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

OĽaNO, Sme rodina, SaS a Za ľudí podpíšu koaličnú dohodu v sobotu

Na snímke zľava líder hnutia Sme rodina Boris Kollár, líder hnutia OľaNo Igor Matovič, podpredsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová a predseda strany SaS Richar Sulík počas brífingu po rokovaní v Bratislave 14. marca 2020. FOTO TASR - Michal Svítok Foto: TASR

Štvorlístok si už skôr podelil miesta vo vláde a v parlamente.

Bratislava 20. marca (TASR) - Lídri OĽaNO, Sme rodina, SaS a Za ľudí Igor Matovič, Boris Kollár, Richard Sulík a Andrej Kiska majú podľa informácií TASR podpísať koaličnú dohodu v sobotu (21. 3.) dopoludnia.

Štvorlístok si už skôr podelil miesta vo vláde a v parlamente. OĽaNO obsadí vo vláde osem postov, Sme rodina a SaS po tri, Za ľudí dve. Vládu vymenuje prezidentka SR Zuzana Čaputová v sobotu. Premiérom bude Igor Matovič, úrad si preberie od Petra Pellegriniho popoludní.

OĽaNO obsadí sedem ministerstiev. Ministrom financií bude Eduard Heger, ministrom vnútra Roman Mikulec, ministrom zdravotníctva Marek Krajčí, ministrom obrany Jaroslav Naď, rezort pôdohospodárstva povedie Ján Mičovský, ministerstvo životného prostredia Ján Budaj a ministerkou kultúry sa stane Natália Milanová.

Hnutie Sme rodina získa tri rezorty. Ministrom práce, sociálnych vecí a rodiny bude Milan Krajniak, ministrom dopravy a výstavby Andrej Doležal a podpredsedom vlády pre legislatívu a strategické plánovanie bude Štefan Holý. Predseda hnutia Boris Kollár je nominantom na predsedu Národnej rady SR.

Tri ministerstvá bude riadiť SaS. Ministrom školstva bude Branislav Gröhling, ministrom zahraničných vecí a európskych záležitostí bude Ivan Korčok a ministrom hospodárstva predseda SaS Richard Sulík, ktorý bude zároveň prvým podpredsedom vlády pre ekonomiku.

Strana Za ľudí získa dva rezorty, ministerkou spravodlivosti bude Mária Kolíková a podpredsedníčkou vlády a ministerkou pre investície a regionálny rozvoj Veronika Remišová. Pod tento rezort sa má presunúť celá organizácia a koordinácia čerpania eurofondov, má to byť transformácia súčasného Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu.