Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

OĽaNO v krajských voľbách zrejme podporí len nezávislých kandidátov

Igor Matovič Foto: TASR/Pavel Neubauer

Dôvodom takéhoto postupu má byť, že politické strany zlyhali

Bratislava 20. apríla (TASR) - Hnutie OĽaNO s veľkou pravdepodobnosťou podporí v jesenných voľbách do Vyšších územných celkov (VÚC) len nezávislých kandidátov. Pre TASR to uviedol líder obyčajných Igor Matovič. Dôvodom takéhoto postupu podľa jeho slov je, že politické strany zlyhali.


"Slovensko rozkradli a zadlžili. Nemáme preto najmenšiu chuť nosiť gorily na chrtoch a nejako im vo voľbách do VÚC pomáhať. Predstavitelia pravicových strán sa tiež opakovane vyjadrili, hlavne predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo, že na úspech opozície vo VÚC stačí dohoda len štyroch pravicových strán bývalej koalície - SDKÚ-DS, KDH, Most-Híd a SaS. Preto zrejme aj náš postoj privítajú," myslí si Matovič. Definitívne rozhodnutie urobí OĽaNO do dvoch týždňov, kedy o ňom rozhodne poslanecký klub. Ako však tvrdí Matovič, nálady sú jednoznačné.

"Ľudia sa musia postaviť zoči-voči politickým stranám a kandidovať, inak nič nezmeníme. Nemá zmysel ďalej voliť bábky v rukách politických strán. Samozrejme, musíme ľuďom sprostredkovať dostatok informácií, aby si z množstva nezávislých kandidátov mohli zodpovedne vybrať," avizoval. Obyčajní tak podľa Matoviča budú zrejme jedinou politickou silou, ktorá nebude robiť kampaň vlastným kandidátom, ale naplno podporí len nezávislých kandidátov a nebude vstupovať do žiadnych koalícií.

"Vždy som hovoril o stredopravej opozícii, a to aj v prípade župných, aj v prípade prezidentských volieb. Je na OĽaNO, kde sa cítia byť či už v župných alebo prezidentských voľbách," reagoval pre TASR líder SDKÚ-DS Pavol Frešo.