Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

OĽANO: Vyrovnanie s vládnou krízou, nebude záležať od názorov Hlasu-SD

Na snímke sprava podpredseda vlády SR a minister financií Igor Matovič (OĽaNO) a premiér SR Eduard Heger (OĽaNO) odpovedajú na otázky novinárov po stretnutí predstaviteľov koalície, ktoré sa konalo vo vládnom hoteli Bôrik v Bratislave v piatok 12. augusta 2022. Foto: TASR - Martin Baumann

OĽANO tvrdí, že nešpekuluje, pracuje a doručuje ľuďom výsledky.

Bratislava 18. augusta (TASR) - Spôsob, akým sa OĽANO vyrovná s koaličnou krízou, nebude záležať od názorov Hlasu-SD. Vládne hnutie tak reagovalo na výzvu lídra Hlasu-SD Petra Pellegriniho, aby premiér Eduard Heger (OĽANO) vzhľadom na situáciu v koalícii dal v Národnej rade (NR) SR hlasovať o vyslovení dôvery svojmu kabinetu.

"To, akým spôsobom sa vyrovnáme s koaličným problémom vyvolaným stranou SaS, určite nebude záležať od názorov Ficovho žiaka a človeka, ktorý je podľa medializovaných svedectiev podozrivý z prijatia úplatku 150.000 eur v škatuli od šampanského," píše sa v stanovisku hnutia, ktoré TASR poskytol Peter Dojčan z mediálneho tímu hnutia.

OĽANO tvrdí, že nešpekuluje, pracuje a doručuje ľuďom výsledky. Hovorí o pomoci na ochranu pracovných miest, zvyšovaní platov štátnych zamestnancov, prijímaní opatrení pre ohrozené skupiny, aj o avizovanom zvyšovaní platov zdravotných sestier.

Predseda mimoparlamentnej strany Dobrá voľba a Umiernení Tomáš Drucker ocenil, že sa mimoparlamentný Hlas-SD pripojil k výzve a apeluje aj na ostatné strany. Podotkol, že vláda "dvojkoalície OĽANO a Sme rodina a fakticky neexistujúcej strany Za ľudí" je nelegitímna, pretože jej nikto dôveru nedal. Za otázne považuje to, či bude po odchode SaS existovať nová vládna väčšina. Drucker podčiarkol, že využitie ústavnej možnosti požiadať o dôveru je najlepší spôsob, akým môže Hegerova vláda ukončiť špekulácie o svojom politickom mandáte.

Mimoparlamentný Hlas-SD v stredu (17. 8.) vyzval premiéra Hegera, aby predstúpil pred parlament a dal hlasovať o dôvere vláde. Minister financií Igor Matovič (OĽANO) totiž podľa Hlasu-SD predviedol ďalší diel hádok s SaS. Jediné riešenie vidí líder strany a nezaradený poslanec Peter Pellegrini v predčasných voľbách.