Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

OĽANO: Referendum je dôkazom, že nie je vôľa skracovať volebné obdobie

Na archívnej snímke Igor Matovič. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Štátna volebná komisia potvrdila neplatnosť sobotného (21. 1.) referenda o zmene Ústavy SR. Zúčastnilo sa na ňom 27,25 percenta voličov.

Bratislava 22. januára (TASR) - Výsledky referenda sú dôkazom, že v spoločnosti nie je vôľa skracovať volebné obdobie. Hnutie OĽANO to uviedlo v reakcii na výsledky sobotňajšieho referenda.

"Slovensko má nádej, že politika nenávisti, zloby, rozvratu a rozkrádania, ktorú v súčasnosti reprezentujú strany Smer-SD, Hlas-SD a Republika, nebude úspešná ani v blízkej budúcnosti," doplnilo hnutie.

Občiansko-demokratická platforma považuje účasť vyše milióna voličov na referende za dôvod na sebareflexiu a mobilizáciu demokratov napriek tomu, že referendum iniciovala podľa nich opozícia ako účelovú kampaň. "Účasť na referende signalizuje nielen nespokojnosť nezanedbateľnej časti verejnosti, ale aj neschopnosť demokratických strán obnoviť v spoločnosti racionálny dialóg o politike a o práci vlády," uviedli vo vyhlásení. Vyzvali demokratov na politiku spolupráce.

Štátna volebná komisia potvrdila neplatnosť sobotného (21. 1.) referenda o zmene Ústavy SR. Zúčastnilo sa na ňom 27,25 percenta voličov. Na platnosť referenda je potrebná viac ako 50-percentná účasť. Deviate referendum v histórii samostatnej SR inicioval Smer-SD s ďalšími opozičnými stranami.