Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

OĽANO vyzvalo R. Sulíka odvolať vedenie MH Manažmentu

Na archívnej snímke minister hospodárstva SR Richard Sulík. Foto: TASR - Jakub Kotian

NAKA vo štvrtok uskutočnila akciu Mýtnik II, pričom obvinila šesť osôb z trestných činov legalizácie príjmu z trestnej činnosti, korupcie a machinácie pri verejnom obstarávaní i verejnej dražbe.

Bratislava 18. júna (TASR) - Hnutie OĽANO vyzvalo ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS), aby okamžite odvolal celé vedenie štátnej spoločnosti MH Manažment a vymenoval namiesto neho čestných a odborných ľudí, ktorí nebudú podozriví z korupcie a nebudú obhajovať politických nominantov bývalej vlády. Predseda Výboru Národnej rady pre hospodárske záležitosti (NR) SR Peter Kremský (OĽANO) bude zároveň iniciovať poslanecký prieskum v MH Manažmente a zvolá mimoriadne rokovanie výboru, na ktoré chce pozvať Sulíka.

"Je načase, aby Richard Sulík prevzal politickú zodpovednosť za svojich nominantov vo všetkých štátnych podnikoch. Kontinuitu so Smerom-SD tu OĽANO naozaj nebude trpieť," vyhlásil Kremský.

Hnutie Sme rodina očakáva, že Sulík vyrieši problém bez toho, aby ho k niečomu vyzývali. "Každý minister zodpovedá za svoj rezort sám a keďže sme ako koalícia hlásali zmenu, tak očakávame, že pán minister Sulík sa s týmto problémom vysporiada sám a nebude ho treba k ničomu vyzývať," uviedlo pre TASR tlačové oddelenie strany.

Sulík v piatok odvolal z funkcie podpredsedu predstavenstva MH Manažmentu Andreja H., ktorého zadržala vo štvrtok (17. 6.) Národná kriminálna agentúra (NAKA). OĽANO však tvrdí, že Sulík sa k Andrejovi H. vyjadril veľmi vyhýbavo. Hnutie víta, že Sulík ho odvolal. "Je však neospravedlniteľné, že ho obhajoval a držal vo funkcii takmer rok, a to napriek našim zisteniam a podozreniam z korupcie," doplnil Kremský.

Andreja H. zadržali vo štvrtok ráno, stíhaný je ako pomocník pri zločine machinácie vo verejnom obstarávaní z čias, keď bol podpredsedom Úradu pre verejné obstarávanie. OĽANO okrem toho upozornilo, že Andrej H. je bývalý štátny tajomník ministerstva dopravy za ministra Smeru-SD Jána Počiatka, bol podľa hnutia aj šéf služobného úradu za predchádzajúceho ministra dopravy Smeru-SD Ľubomíra Vážneho, pričom bol členom komisie, ktorá rozhodovala o "neslávnom" mýtnom tendri.

NAKA vo štvrtok uskutočnila akciu Mýtnik II, pričom obvinila šesť osôb z trestných činov legalizácie príjmu z trestnej činnosti, korupcie a machinácie pri verejnom obstarávaní i verejnej dražbe. Zadržala dve osoby, Andrej H. bol vo štvrtok podvečer prepustený zo zadržania.