Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

OĽANO vyzvalo Sulíka, aby odvolal Andreja H. z funkcie v MH Manažmente

Na snímke predseda Výboru NR SR pre hospodárske záležitosti Peter Kremský. Foto: TASR - Jaroslav Novák

NAKA vo štvrtok uskutočnila akciu Mýtnik II, pričom obvinila šesť osôb z trestných činov legalizácie príjmu z trestnej činnosti, korupcie a machinácie pri verejnom obstarávaní i verejnej dražbe.

Bratislava 17. júna (TASR) - Hnutie OĽANO vyzýva ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS), aby odvolal z funkcie podpredsedu predstavenstva spoločnosti MH Manažment Andreja H., ktorého podľa medializovaných informácií vo štvrtok zadržala Národná kriminálna agentúra (NAKA) v rámci akcie Mýtnik II. Hnutie tvrdí, že opakovane upozorňovalo Sulíka na "toxickú" minulosť Andreja H. Dodali, že rezort hospodárstva sa ho mal zbaviť už pred rokom, predišlo by sa tým zbytočným pochybnostiam o fungovaní štátnej správy. Premiér Eduard Heger (OĽANO) povedal, že Sulíka sa na to bude pýtať.

Sulík by mal odvolať nielen Andreja H., ale podľa hnutia aj ďalších ľudí zo štátnej správy, ktorí sú spriaznení so Smerom-SD. Predseda Výboru Národnej rady (NR) SR pre hospodárske záležitosti Peter Kremský (OĽANO) pripustil, že sa nevie, či zadržanie súvisí s pôsobením Andreja H. v spoločnosti MH Manažment, no jeho predošlé pôsobenie malo byť podľa neho preverené.



"Opakovane sme upozorňovali na to, že v ére Smeru-SD patril k najvplyvnejším úradníkom s dosahom na stámiliónové tendre a bol funkcionárom Smeru-SD," vyhlásil Kremský. Dodal, že pred rokom v auguste OĽANO upozorňovalo Sulíka na osobu Andreja H. aj v súvislosti s tým, že za vlády Petra Pellegriniho mal podpísať zmluvy s advokátskou kanceláriou Radomíra Bžána. Osoby, ktoré podpisovali nevýhodné zmluvy, by nemali podľa hnutia pôsobiť v štátnych podnikoch. Výzva OĽANO sa podľa Kremského vtedy nestretla u ministra hospodárstva s pochopením.

Rezort hospodárstva už reagoval, že nemá bližšie informácie k zadržaniu Andreja H. Dodali, že podľa medializovaných informácií jeho zadržanie nesúvisí s jeho aktuálnou pozíciou a ani prácou v MH Manažment. Andrej H. zastával v tejto spoločnosti do septembra 2020 pozíciu predsedu predstavenstva. V spoločnosti podľa rezortu zostal, aby bola zachovaná kontinuita. MH Manažment prípad nekomentuje, chce tak urobiť až po vyjasnení situácie.

NAKA vo štvrtok uskutočnila akciu Mýtnik II, pričom obvinila šesť osôb z trestných činov legalizácie príjmu z trestnej činnosti, korupcie a machinácie pri verejnom obstarávaní i verejnej dražbe. Zadržala dve osoby, podľa medializovaných informácií má byť jedným zo zadržaných Andrej H. V minulosti zastával funkciu podpredsedu Úradu pre verejné obstarávanie či štátneho tajomníka na Ministerstve dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR.