Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

OĽANO vyzýva SaS, aby zišla z kratšej cesty a neblokovala pomoc ľuďom

Na snímke poslanec NR SR Michal Šipoš (OĽaNO). Foto: TASR - Jakub Kotian

Šipoš deklaroval pripravenosť hnutia rokovať a hľadať kompromisy. Verí, že v utorok (11. 10.) prestane opozícia blokovať parlament a budú môcť návrh prijať.

Bratislava 7. októbra (TARS) - SaS by mala zísť z kratšej cesty a prestať blokovať Národnú radu (NR) SR spolu s "mafiou a extrémistami". Vyzval ju na to predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš na piatkovej tlačovej konferencii. Pýta, sa či je toto tá sľubová konštruktívna opozícia, keď blokuje prijatie návrhov na pomoc ľuďom a firmám v čase krízy. Reagoval tak na blokovanie parlamentu pri hlasovaní, v ktorom malo plénum NR SR rozhodnúť o novele štátneho rozpočtu na tento rok.

"Mrzí nás, že SaS je schopná si niekoľko dní v parlamente vybavovať osobné účty, na druhej strane odmieta spolupracovať na dôležitých zákonoch," podotkol Šipoš. Pýta sa, čo je zodpovedné na braní si firiem a ľudí za rukojemníkov. "Ak sa chce SaS mstiť hnutiu OĽANO a vláde Eduarda Hegera (OĽANO), v skutočnosti len ubližuje ľuďom," dodal. Vyzval preto liberálov, aby v parlamente prestali kolaborovať s mafiou a extrémistami. "Dajte nabok osobnú zášť a chuť po pomste a vráťte sa do práce," vyzval ich.

Predpokladá, že v pondelok (10. 10.) budú na koaličnej rade s partnermi hovoriť o ďalších krokoch pri novele štátneho rozpočtu. Odmieta, že by schválením návrhu dávali bianko šek ministrovi financií Igorovi Matovičovi (OĽANO), hovorí o pomoci ľuďom. Šipoš deklaroval pripravenosť hnutia rokovať a hľadať kompromisy. Verí, že v utorok (11. 10.) prestane opozícia blokovať parlament a budú môcť návrh prijať. Šipoš poukázal na vyjadrenia ministra práce Milana Krajniaka (Sme rodina) a návrh, ktorým deklaroval využitie zvýšených financií v rozpočte na pomoc napríklad aj firmám či ohrozeným skupinám.

V súvislosti s mimoriadnou schôdzou iniciovanou Smerom-SD k orgánom činným v trestnom konaní uviedol, že ide o opozičnú hru na zakrytie káuz bývalých vlád. Mrzí ho, že Sme rodina podporilo otvorenie schôdze a jej program. Verí, že za samotné uznesenie z dielne Smeru-SD hnutie nezahlasuje. Ak by k tomu však došlo, budú to podľa slov Šipoša rešpektovať.

Podpredseda strany Za ľudí Juraj Šeliga sa rovnako pýta, či ide zo strany SaS o konštruktívnu opozičnú prácu. Podčiarkol, že pomoc ľuďom je nadstranícka. Pripomenul, že v rozpočte chcú vyčleniť 1,5 miliardy eur na dôchodky, kompenzácie firmám, verejnej správe a pomoc najzraniteľnejším skupinám. Kritizuje SaS za blokovanie schôdze. "Žiaľ, dnes je toto už iba hra Richarda Sulíka a strany SaS o predčasné voľby, kde sa nemajú problém spojiť už aj so Smerom-SD, Hlasom-SD a Tarabom, len aby ich dosiahli," uviedol. Rovnako verí, že v utorok obštrukcie v NR SR prestanú.