Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

OĽaNO: Železničiari nakupujú predražené pozemky

Na archívnej snímke Ján Marosz. Foto: TASR/Jakub Kotian

Podľa poslanca Jána Marosza sa nákup pozemku za viac ako milión eur pri Devínskej Novej Vsi javí ako podvod.

Bratislava 4. októbra (TASR) – Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) nakupujú predražené pozemky s podozrivými personálnymi prepojeniami. Poukázal na to poslanec za hnutie OĽaNO Ján Marosz na štvrtkovej tlačovej konferencii v Bratislave. Podľa neho sa nákup pozemku za viac ako milión eur pri Devínskej Novej Vsi javí ako podvod.

Pozemky, ktoré nakúpili ŽSR za 90 eur za štvorcový meter (m2), sú podľa Marosza extrémne predražené, pretože okolité pozemky sa predávajú za sedem eur/m2. Vedeniu železníc stačil posudok od znalca, ktorý podľa poslanca už v minulosti vypracoval kontroverzné posudky. "Zistili sme, že problémom nie sú len premrštené sumy a podozrivé personálne prepojenia, ale najmä to, že celý nákup sa javí ako podvod," podotkol Marosz, podľa ktorého železnice nakupujú pozemky, ktoré vôbec nepotrebujú.

"Železnice sa tvária, že tento nevýhodný obchod urobili preto, že pod železničnou traťou mali neusporiadané pozemky a snažia sa ich iba usporiadať," uviedol expert hnutia OĽaNO na dopravu Jiří Kubáček. Ako však dodal, podľa katastra na pozemkoch, ktoré ŽSR nakúpili, nie je žiadna železničná trať. Na pozemku sa podľa neho nachádza nevyužívaná železničná vlečka, teda priemyselná koľaj, ktorá nepatrila železniciam. Predražené pozemky tak železnice podľa Kubáčka neboli nútené vykúpiť.

Kubáček priblížil, že na tomto mieste sa má budovať terminál integrovanej osobnej prepravy Devínska Nová Ves. Zdôraznil však, že o jeho realizácii sa má rozhodnúť až na základe štúdie realizovateľnosti modernizácie uzla Bratislava, ktorá doposiaľ nie je schválená.

Marosz zároveň podotkol, že železničiari by mali namiesto nákupu predražených pozemkov investovať peniaze do okamžitej opravy koľajníc, ktoré sú v zlom stave. Opozičné hnutie po problémoch na železniciach vyzývalo ministra dopravy Árpáda Érseka (Most-Híd), aby odvolal šéfov ŽSR a Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK). "Opakovane žiadame ministra dopravy, aby konal. Ak nie, bude sám čeliť odvolávaniu v parlamente," vyhlásil Marosz. V tejto veci podávajú aj trestné oznámenie, keďže zmluva bola podľa OĽaNO uzatvorená protizákonne s cieľom nehospodárneho nakladania s verejnými zdrojmi.