Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

OĽaNO žiada ÚVO, aby pre tender na záchranky podal určovaciu žalobu

Na archívnej snímke poslanec NR SR Marek Krajčí (OľaNO). Foto: TASR - Jakub Kotian

Žiadame, aby ÚVO chránil verejný záujem a požiadal príslušný súd o vyhlásenie neplatnosti vydaných licencií na poskytovanie staníc záchrannej zdravotnej služby, vyhlásil Marek Krajčí.

Bratislava 4. októbra (TASR) - Poslanec Národnej rady (NR) SR Marek Krajčí (OĽaNO) písomne vyzval Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO), aby pre tender na záchranky podal určovaciu žalobu. Súd má požiadať, aby vyhlásil pridelené licencie v tendri na záchranky za neplatné. Informoval o tom na piatkovej tlačovej konferencii.

"Žiadame, aby ÚVO chránil verejný záujem a požiadal príslušný súd o vyhlásenie neplatnosti vydaných licencií na poskytovanie staníc záchrannej zdravotnej služby a aby sa celý tento tender opakoval v rámci zákona," vyhlásil.

Výhradná licencia má podľa neho z obsahového hľadiska formu odplatnej zmluvy a preto je nutné verejné obstarávanie. "Na základe tejto licencie musí zdravotná poisťovňa s držiteľom výhradnej licencie uzavrieť zmluvu," argumentuje s tým, že Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) tak v podstate určuje víťaza.

Hnutie OĽaNO tiež žiada ministerku zdravotníctva Andreu Kalavskú (nominantka Smeru-SD), aby navrhla odvolanie predsedu ÚDZS Tomáša Haška a zasadila sa o to, aby nová súťaž na prevádzkovanie záchrannej služby bola transparentná.

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR podalo v prípade 800-miliónového tendra s platnosťou na šesť rokov podnet, ktorým sa aktuálne zaoberá Národná kriminálna agentúra.