Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

OĽaNO zrejme nominuje na podpredsedníčku parlamentu E. Jurinovú

Foto: TASR/Peter Kollár

Predseda NR SR Pavol Hrušovský (KDH) uviedol, že podľa neoficiálnych informácií by to mala byť práve Jurinová.

Bratislava 20. marca (TASR) - Hnutie OĽaNO Igora Matoviča zrejme navrhne na post podpredsedu parlamentu Eriku Jurinovú. Vyplýva to z vyjadrení členov budúcej opozície, ktoré poskytli médiám pred rokovaním za opozičným stolom.

Predseda NR SR Pavol Hrušovský (KDH) uviedol, že podľa neoficiálnych informácií by to mala byť práve Jurinová. Matovič to síce priamo nepotvrdil, no podotkol, že Hrušovský zvyčajne býva dobre informovaný. "Myslím si, že ženy by mohli mať väčšie zastúpenie vo vrcholovej politike," zdôraznil Matovič.

Tu bude player


Jurinovú je pripravená v tajnej voľbe podporiť aj SaS. "Akceptujeme to, že OĽaNO majú nárok na toto miesto a keď navrhli pani Jurinovú, tak to budeme akceptovať," uistil šéf liberálov Richard Sulík. Druhý post podpredsedu NR SR, ktorý pripadne opozícii, má obsadiť líder KDH Ján Figeľ. Ďalšie dve podpredsednícke funkcie pripadnú Smeru-SD. V tomto prípade nominácie nie sú známe, líder strany Robert Fico zatiaľ potvrdil, že na jeden z týchto postov by mala byť nominovaná žena.

Opozícia sa dnes ešte musí dohodnúť na tom, ktorá strana bude predsedať ktorému z deviatich parlamentných výborov. Vyjasniť si pozície budú musieť najmä KDH a SaS, keďže oba subjekty by chceli predsedať hospodárskemu výboru. KDH a SDKÚ-DS majú zase záujem obsadiť predsedníctvo vo výbore na kontrolu činnosti SIS.

Opozícia už o týchto nomináciách rokovala minulý týždeň, vtedy sa jej k dohode dospieť nepodarilo. Hrušovský si myslí, že všetci v opozícii si dnes želajú dohodu v čo najväčšom počte bodov, ktoré ju rozdeľujú. "Tá prvá bude záležať od personálnych dohôd na úrovni vedenia parlamentu, aj obsadenia parlamentných výborov. Predbežne poznáme záujmy klubov, nevidím tam taký veľký problém, že by sme nemohli prispieť k zhode všetci," uviedol pred rokovaním.

Komplikovanejšie vidí dohodu týkajúcu sa možnej jednotnej opozičnej politiky. "Opozícia je nejednotná, personálne aj programovo veľmi pestrá. Ale KDH sa bude usilovať vnášať konštruktívneho ducha do kontroly, ale aj do postojov k niektorým návrhom, ktoré bude predkladať strana Smer," uistil Hrušovský. Zároveň dodal, že KDH sa bude usilovať o to, aby dostatočne využilo parlamentný priestor na kritiku aj na navrhovanie dobrých postojov, ktoré opozičné strany môžu mať.