Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Horváthová: Zmeny v predpisovaní liekov zvýšia bezpečnosť pacienta

Ilustračné foto. Foto: TASR - Dano Veselský

Pokiaľ je pacientov stav stabilizovaný a kontrolu u lekára má plánovanú o niekoľko mesiacov, nemusí už navštíviť ambulanciu lekára.

Bratislava 12. januára (TASR) - Zmeny v predpisovaní liekov zvyšujú podľa poslankyne Národnej rady (NR) SR Evy Horváthovej (OĽANO) bezpečnosť pacienta. OĽANO, ktorého poslanci pozmeňujúci návrh k novele zákona o liekoch predložili, ozrejmilo, že zmeny iniciovala spoločnosť združujúcou všeobecných lekárov a reagujú na problém s tzv. delegovanou preskripciou.

"Pokiaľ pacient navštevuje špecialistu, lekár mu pri každom vyšetrení pripraví príslušný recept. Môže tak urobiť do termínu najbližšej kontroly. Pacient tak pôjde do lekárne bez ďalšej návštevy ambulancie špecialistu alebo všeobecného lekára. Uvoľní sa tak priestor pre vyšetrenie iných pacientov v oboch typoch ambulancií," ozrejmila Horváthová.

Priblížila, že pokiaľ lekár špecialista z objektívnych príčin nemôže pacientovi vystaviť elektronický recept, môže ho po súhlase vystaviť aj všeobecný lekár. "Je tak zaistená bezpečnosť pacienta, jasná zodpovednosť indikujúceho lekára a efektívnosť liečby," doplnila Horváthová.

Návrh kritizujú viaceré lekárske a pacientske organizácie aj hlavní odborníci ministerstva zdravotníctva. "Chápeme obavy pacientov i niektorých špecialistov, problémy diskutujeme so všetkými zainteresovanými stranami na pôde ministerstva zdravotníctva. Pacientov ubezpečujeme, že sa k svojim liekom dostanú a ich liečba bude manažovaná lepšie. Je treba dodať, že počas núdzového stavu a mimoriadnej situácie lieky môže i naďalej predpisovať i všeobecný lekár," reagovala Horváthová.

Prezidentka Spoločnosti všeobecných lekárov Slovenska (SVLS) Monika Palušková odmieta, že po zmene všeobecní lekári už nemôžu predpisovať lieky odporúčané špecialistom. "Zákon presne určuje, kedy a za akých okolností sa to môže udiať. Podstatnou zmenou je, že špecialista kontroluje ním nastavenú liečbu u pacient a zároveň znižuje návštevy pacientov v ambulanciách využitím opakujúceho sa receptu," povedala.

Poukázala na to, že ak je chronický pacient sledovaný svojím špecialistom alebo všeobecným lekárom, je z dôvodu bezpečnosti liečby pacienta dôležité, aby mal lieky nastavené a kontrolované lekárom, ktorý mu ich odporúča užívať.

"Ide o činnosť, ktorú nemôže prenášať na iného lekára. Pacient má právo na predpis lieku ako súčasť vyšetrenia. Nemôže absolvovať vyšetrenie jeden deň v jednej ambulancii a na druhý deň znovu kontaktovať inú ambulanciu iba pre predpis receptu, ktorý mal dostať u lekára už v predchádzajúci deň," zhrnula Palušková.

Vysvetlila, že pokiaľ je pacientov stav stabilizovaný a kontrolu u lekára má plánovanú o niekoľko mesiacov, nemusí už navštíviť ambulanciu lekára, ktorý liečbu odporúčal. Má ho kontaktovať SMS, e-mailom alebo telefonicky a požiadať o predpis elektronického receptu, ktorý mu zašlú do lekárne. Po dohode s pacientom môže dokonca vystaviť aj opakujúci sa recept (repetatur) na 12 mesiacov. Opakovaný recept môže byť vystavený aj v písomnej podobe.

Zmena, ktorú presadili poslanci Národnej rady (NR) SR za klub OĽANO Eva Horváthová, Marek Šefčík a Marek Krajčí, je účinná od začiatku roka. Zdôvodňovali ju tým, že tzv. delegovaná preskripcia administratívne extrémne preťažuje ambulancie všeobecných lekárov a zbytočne sa zvyšuje ich návštevnosť. Ministerstvo zdravotníctva SR avizovalo, že je otvorené diskusii v súvislosti s predpisovaním liekov.