Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Máme ombudsmanku, ktorú vláda nechce vypočuť, vyhlásil A. Kiska

Andrej Kiska Foto: TASR/Michal Svítok

Dubovcová sa obrátila na vládu v súvislosti s minuloročným júnovým zásahom polície v rómskej osade Budulovská v Moldave nad Bodvou.

Bratislava 9. januára (TASR) - V skutočnosti je úplne jedno, o akej téme chcela ombudsmanka hovoriť na zasadnutí vlády. Podstatné je, že máme verejnú ochrankyňu práv občanov, dokonca zvolenú v parlamente, ale vláda ju nechce vypočuť, nemieni sa s ňou vôbec baviť. Týmito slovami reagoval prezidentský kandidát Andrej Kiska na stredajšie (8.1.) rokovanie vlády, na ktorom sa zúčastnila aj ombudsmanka Jana Dubovcová.

"Včerajšok ukázal, ako vyzerá politická stabilita, o ktorej hovoril premiér a kandidát na prezidenta. Je to stabilita, keď jedna strana ovládne takmer celý štát, iné názory ju nezaujímajú, diskusia sa nepripúšťa, problémy bagatelizuje siláckymi rečami a osobnými útokmi," dodal Kiska.

Dubovcová sa obrátila na vládu v súvislosti s minuloročným júnovým zásahom polície v rómskej osade Budulovská v Moldave nad Bodvou. Na stredajšom rokovaní však k tomuto bodu nedostala slovo. Kabinet síce zaradil jej vyrozumenie a odporúčania vyplývajúce z udalosti do programu, avšak neotvoril rozpravu, pričom podľa Dubovcovej prijal uznesenie, že sa nemala takýmto spôsobom naň obracať.

Podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) ombudsmanka v prípade kauzy policajného zásahu v rómskej osade v Moldave nad Bodvou politikárči a porušuje zákon. Ako uviedol, Dubovcová materiál predložila v rozpore so zákonom, keďže sa mala obrátiť najprv na políciu, najlepšie na príslušné krajské riaditeľstvo a potom na ministerstvo vnútra. Okrem toho si podľa neho ombudsmanka žiadala materiály, na ktoré nemala zo zákona nárok.

Dubovcová reagovala, že zákonný postup dodržala. Obrátila sa na Prezídium Policajného zboru aj samotné ministerstvo vnútra, no keďže ju neinformovali o prijatých opatreniach, tvrdí, že sa podľa zákona o verejnom ochrancovi práv obrátila na vládu.