Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Ombudsmanka M. Patakyová ocenila tých, ktorí chránia ľudské práva

Na snímke verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová, foto z archívu. Foto: TASR - Martin Baumann

Medzi ocenenými sú občianske združenia, organizácie ale aj jednotlivé osoby.

Bratislava 10. decembra (TASR) - Verejná ochrankyňa práv (VOP) Mária Patakyová pri príležitosti piatkového Medzinárodného dňa ľudských práv poďakovala osobnostiam a organizáciám, ktoré chránia ľudské práva na Slovensku. TASR o tom informovala Michaela Pavelková z odboru komunikácie a protokolu Kancelárie verejného ochrancu práv.

"Medzinárodný deň ľudských práv je významným dňom pripomínajúcim prijatie Všeobecnej deklarácie ľudských práv. Aj tento rok pri tejto príležitosti vyzdvihujem prácu a pôsobenie ľudí a organizácií aktívnych v oblasti ľudských práv. Vážim si ich prácu, považujem ju za mimoriadne dôležitú v kontexte boja proti neprávostiam či rozširovania povedomia o základných právach a slobodách," uviedla Patakyová.

Pre pandemické opatrenia sa odovzdávanie poďakovaní nerealizovalo osobne. Ombudsmanka osobnosti a organizácie ocenila prostredníctvom videa na sociálnych sieťach. Medzi ocenenými sú občianske združenia Malíček a Mareena, Liga za ľudské práva, iniciatíva Nebudeme ticho!, Poradňa pre občianske a ľudské práva. Medzi ocenenými sú aj Roman Kvasnica a Dalibor Kuciaň, ktorí obhajujú obete policajnej razie z Moldavy nad Bodvou, Martin Korčok, riaditeľ Múzea holokaustu v Seredi, spisovateľ Ján Markoš, organizácia Detstvo deťom a rodina Vaculčiakovcov in memoriam, ktorá počas druhej svetovej vojny ukrývala deti židovského pôvodu pred deportáciou.