Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Ombudsmanka nenavrhne žiadne mená kandidátov na sudcov ÚS

Na archívnej snímke verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová. Foto: FOTO TASR - Pavel Neubauer

Patakyová nezáujem kandidátov pripisuje politickej nezhode, ktorá podľa nej stojí za demotiváciou oslovených kandidátov a ich následným odmietnutím opäť kandidovať.

Bratislava 26. augusta (TASR) - Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová nenavrhne žiadne mená kandidátov na ústavných sudcov a sudkyne. "Ombudsmanka plánovala využiť svoje oprávnenie navrhovať mená kandidátov na ústavných sudcov aj v piatej voľbe. Tentoraz však kandidáti a kandidátky odmietli jej oslovenie," informovala hovorkyňa Kancelárie verejného ochrancu práv Michaela Pavelková. Návrhy na kandidátov sa môžu doručovať do pondelka do 12.00 h.

Patakyová nezáujem kandidátov pripisuje politickej nezhode, ktorá podľa nej stojí za demotiváciou oslovených kandidátov a ich následným odmietnutím opäť kandidovať.

„Nezodpovedný prístup zo strany niektorých poslancov a poslankýň pri voľbe ústavných sudcov výrazne negatívne ovplyvnil záujem oslovených kandidátov znova sa zapojiť do opakovanej voľby. Považujem to za prejav neúcty k našej najvyššej súdnej inštancii, ako aj občanom Slovenska, ktorých dôvera v spravodlivosť môže byť neschopnosťou obsadiť Ústavný súd a sfunkčniť ho mimoriadne znížená," uviedla Patakyová.

Poslanci parlamentu majú kandidátov na ústavných sudcov voliť na nasledujúcej schôdzi, ktorá sa začne 10. septembra. Pôjde už o piatu voľbu. V koalícii stále nie je zhoda na spôsobe hlasovania. Smer-SD trvá na tajnej voľbe, SNS a Most-Híd chcú presadzovať verejnú voľbu.

Na Ústavnom súde (ÚS) SR sa vo februári uvoľnilo deväť sudcovských miest. Parlament mal zvoliť dvojnásobný počet, teda 18 kandidátov, z ktorých mala hlava štátu vymenovať deviatich sudcov.

Zákonodarcom sa v doterajších voľbách nepodarilo zvoliť plný počet chýbajúcich kandidátov. Parlament doteraz zvolil spolu 14 kandidátov.

Niekoľko sudcov už predchádzajúci prezident Andrej Kiska vymenoval, na Ústavnom súde SR je tak v súčasnosti sedem z 13 sudcov. Prezidentka Zuzana Čaputová povedala, že ústavných sudcov vymenuje, až keď dostane plný počet kandidátov.