Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Ombudsmanka ocenila tých,ktorí sa zasadzujú za ochranu ľudských práv

Na archívnej snímke verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová. Foto: TASR – Martin Baumann

Patakyová zároveň zvýraznila špecifikum tohtoročného pamätného dňa, pripomínajúceho už 72. výročie od prijatia Všeobecnej deklarácie ľudských práv.

Bratislava 10. decembra (TASR) - Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová sa pri príležitosti štvrtkového Medzinárodného dňa ľudských práv poďakovala a ocenila osobnosti a organizácie, ktoré sa podieľajú na ochrane ľudských práv. Ocenenými sú organizácia Človek v ohrození, Waldemar Švábenský, ktorý organizuje Festival podľa Gabriela, priekopníčka paliatívnej medicíny Kristína Križanová, Organizácia muskulárnych dystrofikov v SR, organizácie Prima a Stopa, venujúce sa ľuďom bez domova, a in memoriam Ondrej Pavella, jeden zo zakladateľov technického odborného školstva, ktorý bol autorom projektu realizácie pamätného kríža zhotoveného z delostreleckých nábojníc na počesť rómskym obetiam holokaustu v Dubnici nad Váhom.

Vzhľadom na epidemiologickú situáciu malo dovzdávanie netradičný priebeh, udialo sa v online formáte a ombudsmanka o tom informovala prostredníctvom videa na sociálnych sieťach. Patakyová zároveň zvýraznila špecifikum tohtoročného pamätného dňa, pripomínajúceho už 72. výročie od prijatia Všeobecnej deklarácie ľudských práv. "Dôležitosť ochrany základných práv je umocnená o to viac, že tento rok je poznačený zvládaním pandémie ochorenia COVID-19. Činnosť osobností a organizácií, ktoré sa aj napriek tejto mimoriadne náročnej situácii zasadzujú za ochranu ľudských práv, považujem za veľmi významnú,“ uviedla.

Patakyová odovzdávala v roku 2020 ocenenia štvrtýkrát ako pokračovanie tradície udeľovania poďakovaní, ktorú v roku 2015 zaviedla bývalá verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová.