Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Ombudsmanka predstavila svoju výročnú správu prezidentke

Na snímke verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová, ktorá vystúpila v sále parlamentu, aby informovala o činnosti verejného ochrancu práv za rok 2019. Foto: TASR – Martin Baumann

Prezidentka sa na stretnutí podľa Pavelkovej zaujímala aj o aktivity verejnej ochrankyne práv v súvislosti s ochranou práv seniorov a životného prostredia.

Bratislava 28. apríla (TASR) - Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová poukazuje vo svojej výročnej správe na vysoký počet podnetov týkajúcich sa pandémie. Predstavila ju v stredu aj prezidentke SR Zuzane Čaputovej. Informovala o tom Michaela Pavelková, hovorkyňa Kancelárie verejného ochrancu práv.

Okrem pandémie sa Patakyová venovala i podnetom, ktoré poukazovali na problémy týkajúce sa dôchodkov, zbytočných prieťahov v súdnych konaniach či problému opakovaného využívania nezákonných vyhradených priestorov na zadržiavanie osôb na policajných staniciach.

"Množstvo ľudí sa na mňa obrátilo s podnetmi, ktoré sa týkali opatrení na potláčanie šírenia koronavírusu. Išlo prevažne o podnety súvisiace s povinnou štátnou karanténou, právom na vzdelávanie detí či porušovaním práv žien počas pôrodu," spresnila Patakyová. Ombudsmanka sa venovala aj viacerým prípadom uzatvárania celých oblastí, v ktorých žijú marginalizované rómske komunity.

Prezidentka sa na stretnutí podľa Pavelkovej zaujímala aj o aktivity verejnej ochrankyne práv v súvislosti s ochranou práv seniorov a životného prostredia. "Prezidentka na pracovnom stretnutí vyjadrila ombudsmanke plnú podporu v jej ďalšej činnosti. Taktiež vyzdvihla dôležitosť silného inštitútu verejného ochrancu alebo ochrankyne práva ako etablovaného pevného piliera demokratického a právneho štátu v Slovenskej republike," dodala Pavelková.