Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

Ombudsmanka víta, že prezidentka podpísala novelu zákona o odpadoch

Mária Patakyová, archívna snímka. Foto: TASR Pavol Zachar

Patakyová sa minulý rok obrátila na Ústavný súd SR, aby preskúmal súlad zákona o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady s ústavou a medzinárodnými zmluvami.

Bratislava 19. decembra (TASR) - Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová víta, že prezidentka SR Zuzana Čaputová v stredu (18. 12.) podpísala novelu zákona o odpadoch. Zákon má okrem iného aj viac chrániť deti pred exekúciami v prípade miestnych daní a poplatkov za komunálne odpady a drobné stavebné odpady. TASR o tom informovala hovorkyňa Kancelárie verejného ochrancu práv Michaela Pavelková.

„Vítam, že po dlhodobom upozorňovaní na problém pristúpili kompetentní k zmene zákona. Dieťa nemôže byť vystavené hrozbe exekúcie za dlhy, za ktoré nemá prečo niesť zodpovednosť. Som rada, že naša právna úprava sa zmení v prospech ochrany najlepšieho záujmu dieťaťa,“ uviedla ombudsmanka.

Patakyová sa minulý rok obrátila na Ústavný súd SR, aby preskúmal súlad zákona o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady s ústavou a medzinárodnými zmluvami. Ombudsmanka vysvetlila, že sa v tejto veci obrátila aj na Ministerstvo financií SR, aby zabezpečilo väčšiu ochranu detí. Rezort tak potom pripravil návrh legislatívnej zmeny v rámci novely zákona o odpadoch.