Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Ombudsmanka zverejnila pre utečencov informácie o možnostiach pomoci

Na archívnej snímke verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová. Foto: TASR – Martin Baumann

Veríme, že informácie budú užitočné pre ľudí na úteku z Ukrajiny, ako aj pre obyvateľov Slovenskej republiky, ktorí pomáhajú ľuďom na úteku, povedala Patakyová.

Bratislava 2. marca (TASR) - Ombudsmanka Mária Patakyová zverejnila pre ľudí utekajúcich pre vojnový konflikt z Ukrajiny informácie o jej pôsobnosti i o možnostiach, ako môže pomôcť pri ochrane základných ľudských práv a slobôd zo strany orgánov verejnej správy. Podstránka je zatiaľ v slovenskom jazyku, pracuje sa aj na jej ukrajinskej mutácii. TASR o tom informovala Michaela Pavelková z odboru komunikácie a protokolu Kancelárie verejného ochrancu práv (KVOP).

"Veríme, že informácie budú užitočné pre ľudí na úteku z Ukrajiny, ako aj pre obyvateľov Slovenskej republiky, ktorí pomáhajú ľuďom na úteku," povedala Patakyová.

Materiál obsahuje príklady a oblasti, v ktorých môže byť v rámci svojej pôsobnosti ombudsmanka užitočná. Pomôcť môže napríklad, ak oprávnenej osobe nebol umožnený vstup na územie Slovenskej republiky, oprávnená osoba nebola poučená o možnostiach požiadať o azyl alebo dočasné útočisko, prípadne ak žiadosť o azyl alebo dočasné útočisko vyplnil príslušník Policajného zboru nesprávne. Vysvetlené sú tiež možnosti, ako sa na ombudsmanku obrátiť s podnetom, či už vyplnením formulára na webovej stránke alebo e-mailom na adrese podnet@vop.gov.sk, prípadne osobne.