Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

ONLINE: Slovensko spoznalo mená nových primátorov a starostov

V hornom rade zľava: Ján Nosko, Matúš Vallo, Marek Hattas, Peter Fiabáne. V dolnom rade zľava: Andrea Turčanová, Jaroslav Polaček, Peter Bročka, Richar Rybníček. Foto: TASR

Mapovali sme dianie po celom Slovensku. Teraz.sk priniesol všetky informácie z volebného dňa aj volebnej noci ONLINE.

Bratislava 10. novembra/11. novembra (Teraz.sk/TASR) - Obyvatelia slovenských miest a obcí si volili nových starostov, primátorov a komunálnych poslancov. Volebné miestnosti v takmer troch tisíckach samospráv boli otvorené od 7.00 h, voliči mohli hlasovať do 22.00 h. Teraz.sk sleduje dianie počas volebného dňa ONLINE.

4:50
Náš ONLINE sa končí, ďakujeme, že ste volebný deň aj volebnú noc sledovali spolu s nami. Redakcia TERAZ.SK.

4:41
Štatistický úrad SR (ŠÚ SR) mimoriadne sprístupnil médiám mená a počty získaných hlasov všetkých kandidátov na post primátora v ôsmich krajských mestách už v priebežnej fáze publikovania výsledkov. TASR o tom informovala hovorkyňa ŠÚ SR Jana Morháčová.

4:40
Úradujúci banskobystrický primátor Ján Nosko suverénne zvíťazil v meste pod Urpínom a má silný mandát viesť Banskú Bystricu po ďalšie štyri roky. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov po spočítaní všetkých okrskov v meste a zo zápisnice mestskej volebnej komisie, ktorá je zverejnená na webovej stránke mesta. Zvíťazil vo všetkých 77 okrskoch, kde získal 18.281 hlasov.

4:37
V 25-člennom trenčianskom mestskom zastupiteľstve bude v nasledujúcom štvorročnom volebnom období deväť nových poslancov, 16 poslancov svoje posty obhájilo. Vyplýva to z výsledkov sobotných (10.11.) komunálnych volieb, ktoré na webovom sídle mesta zverejnila mestská volebná komisia.

Prevahu v mestskom parlamente budú mať nezávislí poslanci, ktorých je 17, traja poslanci budú zastupovať koalíciu Progresívne Slovensko, Spolu – občianska demokracia, OKS. Rovnaký počet poslancov zasadne do zastupiteľstva za KDH, koalícia SaS, Sme rodina a OĽaNO bude mať v trenčianskom parlamente jedného poslanca rovnako ako strana Smer-SD.

4:31
Mesto Rimavská Sobota povedie aj v nasledujúcom volebnom období doterajší primátor Jozef Šimko (nezávislý). Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov komunálnych volieb, ktoré zverejnil Štatistický úrad SR na svojej internetovej stránke.

Šimko získal dovedna 5081 hlasov (58,02 percenta) z celkovo 8757 platných hlasov. Volebná účasť v Rimavskej Sobote dosiahla úroveň 46,88 percenta.

4:30
GRAF: Primátorom Trenčína bude Richard Rybníček


4:28
GRAF: Primátorom Žiliny bude Peter Fiabáne


4:20
Po spracovaní takmer 95 percent zápisníc miestnych volebných komisií je účasť v komunálnych voľbách 49,86 percenta. Vyplýva to z údajov, ktoré na svojej webovej stránke zverejnil Štatistický úrad SR. Najviac starostov resp. primátorov, 41,77 percenta, zatiaľ získali nezávislí kandidáti. Na druhom mieste nasledujú kandidáti Smeru-SD so ziskom 21,05 percenta. Tretia SNS zatiaľ získala 5,77 percenta starostov a primátorov.

4:15
V levickom mestskom zastupiteľstve budú v nasledujúcom volebnom období dominovať nezávislí poslanci. Z celkového počtu 24 poslaneckých kresiel získali nezávislí poslanci 16 kresiel. Štyri poslanecké mandáty získala koalícia SaS, KDH, Sme rodina, Šanca, troch poslancov bude mať Smer-SD, Most-Híd. Do levického mestského parlamentu sa dostal aj jeden nominant strany Spolu – občianska demokracia. TASR informovala mestská volebná komisia.

4:10
Novým primátorom Námestova sa stane obchodný zástupca Milan Hubík (nezávislý). Vyplýva to z neoficiálnych priebežných výsledkov, ktoré TASR poskytol zapisovateľ mestskej volebnej komisie v Námestove Martin Panek.

Hubík získal celkom 1616 hlasov, doterajší primátor Námestova Ján Kadera (Smer-SD, SNS) 1127 a Dávid Tarčák dostal 727 hlasov. Volebná účasť v Námestove dosiahla 55,35 percenta.


4:05
Jaroslav Polaček (SaS, KDH, SMK-MKP, NOVA, OKS), ktorý sa podľa neoficiálnych výsledkov sobotňajších (10.11.) komunálnych volieb stal novým primátorom Košíc, sa poďakoval voličom, tímu aj rodine. "Dovoľte mi, aby som toto víťazstvo venoval svojmu synovi, ktorého som rok nevidel. Toto víťazstvo je pre neho," vyhlásil počas volebnej noci. Reagoval tým na kauzu, ktorá rezonovala v predvolebnej kampani.

3:58
Novým primátorom Ilavy bude nezávislý kandidát, 49-ročný ekonóm Viktor Wiedermann. V sobotných (10. 11.) komunálnych voľbách získal 1740 hlasov (69,96 %) a vo funkcii vystrieda Štefana Daška (nezávislý). Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov volieb, ktoré zverejnil Štatistický úrad SR.

3:57
Mesto Revúca povedie v nasledujúcom volebnom období doterajší viceprimátor Július Buchta (Smer-SD, SNS). Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov komunálnych volieb, ktoré zverejnil Štatistický úrad SR na svojej internetovej stránke.

Buchta získal dovedna 1760 hlasov (48,41 percenta) z celkovo 3635 platných hlasov. Volebná účasť v Revúcej dosiahla úroveň 36,95 percenta.

3:53
Prievidzu aj nasledujúce štyri roky povedie Katarína Macháčková (Spolu-občianska demokracia). V sobotňajších (10.11.) voľbách do orgánov samosprávy obcí porazila svojich šiestich protikandidátov. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov volieb volebného štábu Macháčkovej.

3:52
Kandidát na primátora mesta Bratislava Ján Mrva priznal porážku. Uviedol, že neskrýva sklamanie a zablahoželal Matúšovi Vallovi, ktorý bude podľa predbežných výsledkov novým primátorom Bratislavy.

3:50
Primátorom Nových Zámkov zostáva aj na nasledujúce štyri roky 44-ročný Otokar Klein, ktorý kandidoval ako nezávislý. Podľa informácií zo Štatistického úradu SR súčasný novozámocký primátor obhájil svoju funkciu.

3:49
Mesto Ružomberok bude najbližšie štyri roky opätovne viesť úradujúci primátor Igor Čombor (nezávislý). Vyplýva to zo zápisnice, ktorú v nedeľu zverejnila mestská volebná komisia na webovej stránke mesta Ružomberok.

3:45
Liptovský Mikuláš bude nasledujúce štyri roky opätovne viesť úradujúci primátor Ján Blcháč (Smer-SD, SNS, Národná koalícia). Vyplýva to z neoficiálnych priebežných výsledkov, ktoré pre TASR poskytla zapisovateľka mestskej volebnej komisie Miroslava Javornická.

3:43
Turčianske Teplice povedie aj nasledujúce volebné obdobie Igor Hus (nezávislý). Úradujúci primátor v sobotňajších voľbách do orgánov samosprávy obcí porazil svojich troch mužských protikandidátov. Vyplýva to z výsledkov volieb, ktoré tamojšia mestská volebná komisia zverejnila na webe mesta.

3:42
Staronovým primátorom Šale sa stal Jozef Belický. Kandidoval ako nezávislý kandidát, svoj hlas mu odovzdalo 3550 voličov. Ako potvrdil predseda mestskej volebnej komisie František Botka, v zozname voličov bolo zapísaných 18.505 voličov. Na hlasovaní sa zúčastnilo 4487 voličov, platných bolo 4411 hlasovacích lístkov.

3:41
Primátorom mesta Žilina bude 55-ročný Peter Fiabáne, nezávislý kandidát s podporou OĽaNO, SaS, Sme rodina, Nova, Progresívne Slovensko, OKS, Šanca. V sobotňajších komunálnych voľbách zvíťazil spomedzi siedmich kandidátov. Vyplýva to zo zápisnice, ktorú zverejnila mestská volebná komisia na internetovej stránke mesta Žilina.

3:40
Prievidzu aj nasledujúce štyri roky povedie Katarína Macháčková (Spolu-Občianska demokracia). V sobotňajších voľbách do orgánov samosprávy obcí porazila svojich šiestich protikandidátov. Vyplýva to z výsledkov volieb z volebného štábu Macháčkovej.

3:32
Starostkou Čunova zostane aj naďalej Gabriela Ferenčáková. V sobotňajších voľbách ju podporilo 63,03 percenta voličov, dokopy získala 535 hlasov. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov, ktoré zverejnil Štatistický úrad SR.

3:31
Súčasná primátorka Prešova Andrea Turčanová (KDH, OĽaNO, NOVA) povedie mesto aj v ďalšom volebnom období. Podľa oficiálnych výsledkov podpísaných mestskou volebnou komisiou Turčanová získala 14.205 hlasov a jej protikandidát Pavel Hagyari 8921 hlasov.

3:30
Priebežné neoficiálne výsledky po sčítaní 54,61 okrskových zápisníc potvrdzujú, že primátorom Bratislavy sa pravdepodobne stane Matúš Vallo (Progresívne Slovensko, Spolu). Pred druhým Václavom Mikom (nezávislý) má náskok vyše 12 percent.

3:28
Bratislave sa podarila veľká vec, dokázali sme to. Týmito slovami, so svojím tímom za chrbtom, oznámil víťazstvo vo voľbách primátora hlavného mesta SR Matúš Vallo kandidujúci s podporou mimoparlamentných strán Progresívne Slovensko a Spolu - občianska demokracia.

3:23
Václav Mika, ktorý sa ako nezávislý uchádzal v sobotných komunálnych voľbách o post šéfa bratislavskej samosprávy, zablahoželal k víťazstvu svojmu súperovi Matúšovi Vallovi (kandidát s podporou Progresívneho Slovenska a Spolu – občianskej demokracie).

3:22
Podľa prvých oficiálnych výsledkov volieb bude v mestskom zastupiteľstve v Trnave v nasledujúcom volebnom období zasadať 28 nezávislých a traja stranícki poslanci. TASR o tom informoval hovorca radnice Pavol Tomašovič.

3:21
Ján Polaček reaguje na neoficiálne výsledky volieb v Košiciach.



3:19
Novým primátorom Martina sa stane 68-ročný Ján Danko (nezávislý), ktorý zvíťazil spomedzi ôsmich kandidátov. Vyplýva to zo zápisnice, ktorú zverejnila mestská volebná komisia na internetovej stránke mesta Martin.

3:16
Reakcia víťaza volieb v Bratislave Matúša Valla.



3:13
Vo Vranove nad Topľou zostáva primátorom Ján Ragan (nezávislý). Svoj hlas mu odovzdalo 2765 voličov. Vyplýva to z konečných neoficiálnych výsledkov, ktoré zverejnili na webovej stránke mesta.

3:11
Novou primátorkou Topoľčian sa stala 45-ročná Alexandra Gieciová, ktorá kandidovala ako nezávislá. Podľa priebežných neoficiálnych informácií zo Štatistického úradu SR súčasná prednostka mestského úradu získala 5148 hlasov z celkového počtu 8952 odovzdaných platných hlasovacích lístkov.

3:08
V Senici sa novým primátorom podľa neoficiálnych výsledkov stal Martin Džačovský, ktorý bol doteraz poslancom v mestskom zastupiteľstve.

3:07
Primátorom Čadce zostane 53-ročný Milan Gura (nezávislý), ktorý zvíťazil v konkurencii troch kandidátov. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov, ktoré Štatistický úrad SR zverejnil na svojej internetovej stránke.

3:05
Kandidát na primátora mesta Bratislava Ján Mrva priznal porážku v komunálnych voľbách. Uviedol, že neskrýva sklamanie a zablahoželal Matúšovi Vallovi, ktorý bude podľa predbežných výsledkov novým primátorom Bratislavy.

3:04
Mesto Dolný Kubín bude nasledujúce štyri roky viesť nový primátor Ján Prílepok (nezávislý). Vyplýva to z neoficiálnych priebežných výsledkov, ktoré pre TASR v nedeľu poskytol predseda mestskej volebnej komisie v Dolnom Kubíne Anton Ošťadnický.

3:02
Post primátora Malaciek v komunálnych voľbách obhájil Juraj Říha, ktorý kandidoval ako nezávislý. Podľa neoficiálnych výsledkov zverejnených na webovej stránke mesta získal 5043 hlasov, čo predstavuje takmer 87 percent.

3:01
Mesto Rožňava povedie v nasledujúcom volebnom období Michal Domik (nezávislý), ktorý porazil súčasného primátora Pavla Burdigu a ďalších štyroch kandidátov. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov komunálnych volieb, ktoré zverejnil Štatistický úrad SR na svojej internetovej stránke.

2:58
Jaroslav Polaček (SaS, KDH, SMK-MKP, NOVA, OKS), ktorý sa podľa neoficiálnych výsledkov sobotňajších komunálnych volieb stal novým primátorom Košíc, sa poďakoval voličom, tímu aj rodine.

2:57
Priebežné výsledky komunálnych volieb Štatistického úradu SR potvrdzujú víťazstvo Jaroslava Polačeka (SaS, KDH, SMK-MKP, NOVA, OKS) v boji o kreslo primátora Košíc.

2:56
Brífing primátora Bratislavy Matúša Valla.


2:49
Vo volebnom štábe 31-ročného nezávislého kandidáta Mareka Hattasa sa už naplno rozbehli oslavy po tom, ako sa podľa predbežných výsledkov stal primátorom Nitry. K víťazstvu mu už zablahoželal aj dosluhujúci primátor Jozef Dvonč.

2:47
Novým primátorom Levíc sa stal 56-ročný Ján Krtík, ktorý kandidoval ako nezávislý. Terajší zástupca primátora získal 2920 hlasov z celkového počtu 9447 platných voličských lístkov, informovali členovia mestskej volebnej komisie v Leviciach.

2:46
"Neviem skryť sklamanie," povedal po sčítaní cca 30 percent hlasov v Bratislave kandidát na primátora Ján Mrva a priznal porážku.

2:44
Bánovce nad Bebravou povedie nasledujúce volebné obdobie pedagogička a školská psychologička Rudolfa Novotná (nezávislá). Mestská a trenčianska krajská poslankyňa porazila v sobotňajších (10.11.) voľbách do orgánov samosprávy obcí svojich šiestich protikandidátov, vrátane súčasného primátora Mariána Chovanca (nezávislý). Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov volieb, ktoré TASR poskytla tamojšia mestská volebná komisia.

2:42
Novým primátorom hlavného mesta SR Bratislavy bude Matúš Vallo, ktorý kandidoval s podporou mimoparlamentných strán Progresívne Slovensko a Spolu-občianska demokracia. Pred novinárov predstúpil potom, čo má po viac ako štvrtine spočítaných okrskov výrazný náskok pred ostatnými protikandidátmi, ktorí už priznali volebnú porážku.

2:41
Primátorom najmenšieho mesta na Liptove - Liptovského Hrádku zostane Branislav Tréger (nezávislý). Vyplýva to z neoficiálnych priebežných výsledkov, ktoré pre TASR v nedeľu poskytla členka mestskej volebnej komisie v Liptovskom Hrádku Martina Harichová.

2:40
Staronovým primátorom Popradu sa stal Anton Danko. Podľa neoficiálnych výsledkov porazil svojich protivníkov a po štvorročnej pauze tak bude opäť zastávať najvyššiu funkciu v meste.

2:39
V centrále M. Valla sa oslavuje víťazstvo


2:38
Súčasný primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal, ktorý chcel tento post obhájiť v sobotných komunálnych voľbách ako nezávislý kandidát, zablahoželal svojmu súperovi Matúšovi Vallovi (kandidát s podporou Progresívneho Slovenska a Spolu – občianskej demokracie) k víťazstvu vo voľbách. Sčítaných v tom čase však nebolo ešte ani 30 percent hlasov.

2:37
Bánovce nad Bebravou povedie nasledujúce volebné obdobie pedagogička a školská psychologička Rudolfa Novotná (nezávislá). Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov volieb, ktoré TASR poskytla tamojšia mestská volebná komisia.

2:36
Kandidát na primátora Bratislavy Václav Mika uznal svoju porážku v tohtoročných komunálnych voľbách. Za víťaza v hlavnom meste označil Matúša Valla.

2:34
Na čele Lučenca bude aj v nasledujúcom volebnom období súčasná primátorka Alexandra Pivková (nezávislá). Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov komunálnych volieb, ktoré zverejnil Štatistický úrad SR na svojej internetovej stránke.

2:33
Primátorom Kežmarku ostáva aj v ďalšom volebnom období Ján Ferenčák, ktorý kandidoval s podporou koalície strán Smer-SD, SNS a Most-Híd. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov komunálnych volieb, ktoré predbežne zverejnil Štatistický úrad SR.

2:32
Podľa predbežných výsledkov sa víťazom sobotňajších komunálnych volieb v Humennom stal kandidát na primátora Miloš Meričko (OĽaNO, KHD, SaS, Strana občianskej ľavice, Strana práce, Progresívne Slovensko, Spolu - občianska demokracia). Dosluhujúca primátorka Jana Vaľová (Smer-SD) priznala prehru na sociálnej sieti.

2:30
Václav Mika priznal porážku v komunálnych voľbách, kde sa uchádzal o post primátora Bratislavy.

2:29
Banskobystričan Nosko reaguje na priebežné výsledky volieb.



2:27
Novým primátorom Piešťan by sa podľa priebežných neoficiálnych výsledkov mal stať Peter Jančovič (nezávislý). Doterajší mestský poslanec porazil súčasného primátora Miloša Tamajku a ďalších sedem protikandidátov.

2:21
Kreslo primátora v Košiciach pravdepodobne získa Jaroslav Polaček (SaS, KDH, SMK-MKP, NOVA, OKS). V komunálnych voľbách sa mu podarilo získať 43,05 percenta hlasov po sčítaní 66,33 percenta okrskových zápisníc. Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov Štatistického úradu SR. Dosluhujúci viceprimátor Martin Petruško (Smer-SD, SNS) už priznal porážku.

2:19
Novým primátorom Kysuckého Nového Mesta sa stane 45-ročný Marián Mihalda (nezávislý), ktorý zvíťazil spomedzi desiatich kandidátov. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov, ktoré Štatistický úrad SR zverejnil na svojej internetovej stránke.

2:18
Primátorom Košíc sa pravdepodobne stane Jaroslav Polaček (SaS, KDH, SMK-MKP, NOVA, OKS), ktorý doposiaľ získal 42,95 percenta hlasov. Aktuálne je spracovaných 62,31 percenta okrskových zápisníc. Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov komunálnych volieb zverejnených Štatistickým úradom SR.

2:17
Protikandidát Richarda Rybníčka (nezávislý) v boji o primátorské kreslo v Trenčíne Miloš Mičega (nezávislý) priznal na svojom facebookovom profile porážku, Rybníčkovi zablahoželal.

2:16
Novou primátorkou mesta Skalica sa podľa neoficiálnych výsledkov stala Anna Mierna (NOVA, SaS, OĽaNO). Potvrdil to predseda volebnej komisie v Skalici Michal Srholec.

2:15
Neúspech vo voľbách a odchod z radnice priznal na sociálnej sieti primátor Hlohovca Miroslav Kollár (nezávislý).

2:14
Aj po sčítaní 20,69 percenta okrskových zápisníc vedie v súboji o post primátora Bratislavy naďalej Matúš Vallo (Progresívne Slovensko, Spolu) so ziskom 35,52 percenta hlasov. Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov komunálnych volieb zverejnených Štatistickým úradom SR.

2:12
Volebná centrála u M. Valla


2:11
Marek Hattas sa teší z priebežného vedenia vo voľbách.

Na snímke kandidát na primátora Nitry Marek Hattas reaguje na priebežné výsledky volieb do orgánov samosprávy obcí počas volebnej noci v Nitre 10. novembra 2018.
Foto: TASR - Henrich Mišovič


2:10
Primátorom mesta Tvrdošín zostáva aj nasledujúce volebné obdobie Ivan Šaško (nezávislý). Úradujúci primátor porazil v sobotňajších komunálnych voľbách štyroch protikandidátov. Vyplýva to z neoficiálnych priebežných výsledkov, ktoré TASR poskytla zapisovateľka mestskej volebnej komisie v Tvrdošíne Klementína Šaradinová.

2:09
Po spracovaní dvoch tretín zápisníc miestnych volebných komisií je volebná účasť v komunálnych voľbách 52,66 percent. Vyplýva to z údajov, ktoré na svojej webovej stránke zverejnil Štatistický úrad SR. Najviac starostov resp. primátorov, 37,72 percenta, zatiaľ získali nezávislí kandidáti.

2:07
Ivo Nesrovnal priznal porážku vo voľbách, zároveň zablahoželal M. Vallovi k víťazstvu.

2:05
Košický viceprimátor Martin Petruško (Smer-SD a SNS) priznal svoju porážku vo voľbách primátora mesta. Podľa priebežných neoficiálnych výsledkov v počte získaných hlasov výrazne zaostáva za Jaroslavom Polačekom (SaS, KDH, SMK-MKP, NOVA, OKS).

2:02
Ivan Tásler o voľbách v Bratislave.


2:01
V kresle primátora Nového Mesta nad Váhom bude aj v nasledujúcom štvorročnom volebnom období Jozef Trstenský (Smer-SD). Informuje o tom mesto na svojej webovej stránke.

Úradujúcemu primátorovi mesta dalo hlas 3738 voličov, druhý v poradí, viceprimátor Vladimír Fraňo získal 2003 hlasov.

1:59
Peter Fiabáne reaguje na priebežné výsledky volieb


1:58
Reakcia na priebežné výsledky kandidáta na primátora Nitry M. Hattasa


1:56
Takto to vyzerá vo volebnom štábe M. Valla


1:53
Novým primátorom Nitry sa stal podľa neoficiálnych výsledkov 31-ročný Marek Hattas. Na post primátora kandidoval ako nezávislý. Hattas vystrieda vo funkcii Jozefa Dvonča, ktorý priznal svoju porážku a zablahoželal víťazovi.

1:52
Ján Nosko sa teší z výsledkov volieb.

Na snímke kandidát na primátora Banskej Bystrice Ján Nosko (vľavo) reaguje na priebežné výsledky volieb do orgánov samosprávy obcí počas volebnej noci v Banskej Bystrici 11. novembra 2018.
Foto: TASR - Dušan Hein


1:51
Po sčítaní viac ako polovice hlasov vedie v boji o post primátora v Košiciach s náskokom Jaroslav Polaček (SaS, KDH, SMK-MKP, NOVA, OKS). Podarilo sa mu získať 42,66 % hlasov. Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov komunálnych volieb zverejnených Štatistickým úradom SR.

1:50
Primátorom Myjavy zostane aj v najbližšom štvorročnom volebnom období úradujúci primátor Pavel Halabrín (Starostovia a nezávislí kandidáti). Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov komunálnych volieb.
Pavel Halabrin
Foto: TASR - Radovan Stoklasa


1:48
Primátorom Starej Ľubovne ostáva v novom volebnom období Ľuboš Tomko (nezávislý). Pre TASR potvrdil, že získal viac ako 4100 hlasov a považuje sa za víťaza volieb.

1:44
Primátorom Žiliny by sa podľa priebežných neoficiálnych výsledkov mal stať Peter Fiabáne, nezávislý kandidát s podporou OĽaNO, SaS, Sme rodina, Nova, Progresívne Slovensko, OKS, Šanca. Informoval o tom na základe neoficiálnych výsledkov z 90 percent okrskových komisií, podľa ktorých zvíťazil s výrazným náskokom.

1:43
Aj po sčítaní 12,46 percenta okrskových zápisníc vedie v súboji o post primátora Bratislavy Matúš Vallo (Progresívne Slovensko, Spolu) so ziskom 34,65 percenta hlasov. Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov komunálnych volieb zverejnených Štatistickým úradom (ŠÚ) SR.



1:40
Búrlivá reakcia na prvé priebežné výsledky vo volebnom štábe Matúša Valla


1:38
Jaroslav Polaček (SaS, KDH, SMK-MKP, NOVA, OKS) si zatiaľ neuvedomuje, že s najväčšou pravdepodobnosťou bude novým primátorom Košíc. Pre TASR to uviedol v reakcii na to, že Martin Petruško (Smer-SD a SNS) pripustil svoju volebnú porážku.

Polaček v priebežnom sčítavaní hlasov odovzdaných v sobotňajších (10.11.) komunálnych voľbách výrazne vedie. "Je to ešte predčasné. Vidíme, ako sa trend vyvíja, nechajme tomu ešte trochu čas," povedal.
Jaroslav Polaček.
Foto: TASR/František Iván


1:30
Úradujúci primátor Trenčína Richard Rybníček povedie mesto aj v najbližších štyroch rokoch. Svoju výhru potvrdil po zrátaní 74 percent okrskových zápisníc, z ktorých získal 72 percent hlasov Trenčanov.

1:23
Priebežným lídrom v boji o kreslo primátora Košíc zostáva Jaroslav Polaček (SaS, KDH, SMK-MKP, NOVA, OKS). Získal zatiaľ 42,53 percenta hlasov. Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov komunálnych volieb zverejnených Štatistickým úradom SR. Zatiaľ bolo spracovaných 36,68 percenta okrskových zápisníc.

1:19
Súčasný primátor Banskej Bystrice Ján Nosko obhájil pozíciu prvého muža mesta pod Urpínom. Informoval o tom sám na základe priebežných neoficiálnych výsledkov väčšiny spočítaných okrskov. Do tejto chvíle zvíťazil v 59 zo 77 okrskov zriadených na území mesta.

1:17
Košický viceprimátor Martin Petruško (Smer-SD a SNS), ktorý kandidoval na primátora mesta, pripustil svoju volebnú porážku. Podľa priebežných neoficiálnych výsledkov v počte získaných hlasov výrazne zaostáva za Jaroslavom Polačekom (SaS, KDH, SMK-MKP, NOVA, OKS).

1:16
Partizánske aj nasledujúce volebné obdobie povedie Jozef Božik (nezávislý). Úradujúci primátor porazil v sobotňajších (10.11.) voľbách do orgánov samosprávy obcí svojho jediného protikandidáta. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov, ktoré TASR poskytla tamojšia mestská volebná komisia.

1:15
Po spracovaní takmer polovice zápisníc miestnych volebných komisií je volebná účasť v komunálnych voľbách 53,25 percent. Vyplýva to z údajov, ktoré na svojej webovej stránke zverejnil Štatistický úrad SR.

1:14
Novým primátorom Nitry sa stal podľa neoficiálnych výsledkov 31-ročný Marek Hattas. Na post primátora kandidoval ako nezávislý. Hattas vystrieda vo funkcii Jozefa Dvonča, ktorý priznal svoju porážku a zablahoželal víťazovi.

1:11
Bročka o predbežných výsledkoch volieb a o víziách do budúcna.


1:09
Súčasná primátorka Prešova Andrea Turčanová podľa neoficiálnych výsledkov zvíťazila nad Pavlom Hagyarim a obhájila tak svoj post. V súčasnosti sú spočítané hlasy vo viac ako polovici volebných okrskoch a rozdiel hlasov je takmer 3700. Hagyari priznal volebnú porážku, zablahoželal víťazke a zároveň uviedol, že o štyri roky už kandidovať neplánuje.

1:07
Po sčítaní 5,73 percenta okrskových zápisníc vedie v súboji o post primátora Bratislavy Matúš Vallo (Progresívne Slovensko, Spolu) so ziskom 33,72 percenta hlasov. Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov komunálnych volieb zverejnených Štatistickým úradom SR.

1:06
Primátorom Považskej Bystrice zostane aj v najbližšom štvorročnom volebnom období úradujúci primátor Karol Janas (Smer-SD, SNS, Strana zelených). Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov komunálnych volieb.

1:04
Úradujúci primátor Trenčína Richard Rybníček (nezávislý) povedie mesto aj v najbližších štyroch rokoch. Svoju výhru v komunálnych voľbách potvrdil po zrátaní 74 percent hlasov, z ktorých získal 72 percent hlasov Trenčanov.

1:03
Po sčítaní viac ako štvrtiny hlasov vedie v Košiciach v boji o kreslo primátora Jaroslav Polaček (SaS, KDH, SMK-MKP, NOVA, OKS). Podarilo sa mu získať 42,05 % hlasov. Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov komunálnych volieb zverejnených Štatistickým úradom SR. Zatiaľ bolo spracovaných 25,12 % okrskových zápisníc.

1:02
Partizánske aj nasledujúce volebné obdobie povedie Jozef Božik (nezávislý). Úradujúci primátor porazil v sobotňajších voľbách do orgánov samosprávy obcí svojho jediného protikandidáta. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov, ktoré TASR poskytla tamojšia mestská volebná komisia.

0:58
Súčasný primátor Banskej Bystrice Ján Nosko obhájil pozíciu prvého muža mesta pod Urpínom. Informoval o tom sám na základe predbežných výsledkov väčšiny spočítaných okrskov.

0:56
Podľa neoficiálnych výsledkov komunálnych volieb v Trnave predbežne vedie súčasný primátor Peter Bročka. Podľa hovorcu radnice Pavla Tomašoviča je spracovaná približne polovica okrskových zápisníc. Bročka by mal svoj post obhájiť v konkurencii šiestich protikandidátov. Poďakoval všetkým voličom, podľa jeho slov u nich zavážilo, ako sa mesto posunulo v uplynulých štyroch rokoch dopredu.

00:54
OĽaNO verí, že kandidát na primátora Bratislavy Ján Mrva má šancu vyhrať v komunálnych voľbách. Uviedla to v nedeľu krátko po polnoci poslankyňa Národnej rady (NR) SR Veronika Remišová (OĽaNO), ktorá prišla Mrvu podporiť do jeho volebného štábu.

00:53
Poslanec Národnej rady Ján Podmanický obhájil post starostu v obci Stará Bystrica. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov komunálnych volieb, ktoré zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

00:49
Primátorom Žiliny by sa podľa priebežných neoficiálnych výsledkov mal stať Peter Fiabáne. Informoval o tom na základe neoficiálnych výsledkov z 50 percent okrskových komisií.

00:47
Brífing A. Turčanovej


00:46
Po sčítaní prvých 0,74 % okrskových zápisníc vedie v súboji o post primátora Bratislavy Matúš Vallo (Progresívne Slovensko, Spolu) so ziskom 39,18 percenta hlasov. Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov komunálnych volieb zverejnených Štatistickým úradom (ŠÚ) SR.

00:45
Kandidáta na primátora Košíc Jaroslava Polačeka (SaS, KDH, SMK-MKP, NOVA, OKS) prišiel do volebnej centrály podporiť aj predseda Košického samosprávneho kraja (KSK) Rastislav Trnka. Podľa jeho slov ide o historicky najväčšiu šancu na dobrú spoluprácu medzi vyšším územným celkom a mestom Košice.

00:42
V boji o kreslo primátora v Košiciach stále vedie Jaroslav Polaček. Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov komunálnych volieb zverejnených Štatistickým úradom SR. Zatiaľ bolo spracovaných 12,56 percenta okrskových zápisníc.

00:41
Po spracovaní viac ako tretiny zápisníc miestnych volebných komisií je volebná účasť v komunálnych voľbách 52,05 percent. Vyplýva to z údajov, ktoré na svojej webovej stránke zverejnil Štatistický úrad SR.

0:35
Po sčítaní prvých 0,74 % okrskových zápisníc vedie v súboji o post primátora Bratislavy Matúš Vallo so ziskom 39,18 % hlasov. Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov komunálnych volieb zverejnených Štatistickým úradom SR.

0:33
Po zrátaní 50 percent odovzdaných hlasovacích lístkov v Trenčíne vedie v súboji dvojice kandidátov na primátora mesta úradujúci primátora Richard Rybníček (nezávislý), ktorému zatiaľ odovzdalo hlas 70,54 percent voličov.

0:28
Podľa neoficiálnych výsledkov komunálnych volieb v Trnave predbežne vedie súčasný primátor Peter Bročka. Podľa hovorcu radnice Pavla Tomašoviča je spracovaná približne polovica okrskových zápisníc.

00:27
Starosta Štrby je rekordérom, vo funkcii bude desiate volebné obdobie. Po prvý raz v histórii však v komunálnych voľbách nemal súpera, a tak mu na zvolenie stačil jediný hlas.

0:24
Mesto Žiar nad Hronom povedie ďalšie štyri roky staronový primátor a poslanec Národnej rady SR Peter Antal (Most-Híd, Smer-SD, SNS). Podľa neoficiálnych výsledkov, ktoré mesto zverejnilo na sociálnej sieti, získal vo voľbách 76,99 percenta hlasov.

0:23
V súboji o primátora Košíc zatiaľ vedie Jaroslav Polaček. Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov komunálnych volieb zverejnených Štatistickým úradom SR. Zatiaľ bolo spracovaných 3,01 % okrskových zápisníc.

0:21
Dosluhujúca primátorka mesta Humenné Jana Vaľová (Smer-SD) priznala na sociálnej sieti prehru. Voličom sa poďakovala za každý hlas a zároveň uviedla, že zanecháva mesto v lepšom stave.

0:18
Volebný štáb Jána Mrvu


0:13
V boji o post primátora Prešova podľa doterajších predbežných neoficiálnych výsledkov vedie súčasná primátorka Andrea Turčanová.

0:12
Po spracovaní takmer desiatich percent zápisníc miestnych volebných komisií je volebná účasť v komunálnych voľbách 48,51 percenta. Vyplýva to z údajov, ktoré na svojej webovej stránke zverejnil Štatistický úrad SR.

10. novembra



23:49
V súboji o post primátora Košíc vedie po sčítaní prvého percenta okrskových zápisníc Jaroslav Polaček. Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov komunálnych volieb zverejnených Štatistickým úradom SR.

23:46
V Prešovskom kraji sa počas dňa nevyskytli vážnejšie problémy v súvislosti s komunálnymi voľbami. Polícia nezaznamenala vážne narušenie verejného poriadku. Volebné miestnosti sa uzatvorili o 22.00 h v 661 obciach a mestách. V Jurkovej Voli v okrese Svidník, Girovciach v okrese Vranov nad Topľou a Ondavke pri Bardejove sa pre nezáujem o miesta poslancov či starostu voľby nekonali.

23:44
Po zrátaní 14 percent odovzdaných hlasovacích lístkov v Trenčíne vedie v súboji dvojice kandidátov na primátora mesta úradujúci primátora Richard Rybníček (nezávislý), ktorému zatiaľ odovzdalo hlas 74 percent voličov. Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov volieb, informovala zapisovateľka mestskej volebnej komisie v Trenčíne Iveta Plešová.

23:40
"Ak Matúš Vallo nevyhrá, nahrávame nový album," uviedol Lasky z Pary. Pred žiadnym koncertom nemá trému, no teraz pri očakávaní výsledku svojho kamaráta z kapely Para vo voľbách primátora Bratislavy nervozitu cíti. Pre TASR to priznal spevák Pary Lasky, ktorý vo volebnej centrále Matúša Valla očakáva spolu s ďalšími podporovateľmi zverejnenie výsledkov v sobotných komunálnych voľbách.

23:36
Volebný štáb Matúša Valla



23:35
Je rozhodujúce, že sme zatvorili knihu kampane a teraz uvidíme, akú knihu otvoríme. Či to bude kniha práce od prvého dňa, alebo kniha, ktorá bude skúsenosťou. Skonštatoval to na brífingu Václav Mika (nezávislý) po uzatvorení volebných miestností sobotňajších volieb primátora Bratislavy. Na výsledky spolu so svojím tímom, rodinou, priateľmi a podporovateľmi čaká v jednej z reštaurácií na pravom brehu Dunaja.

23:31
Post primátora mesta Medzilaborce v sobotňajších komunálnych voľbách podľa predbežných výsledkov obhájil súčasný primátor Vladislav Višňovský (Smer-SD). Informoval o tom na sociálnej sieti.

23:29
Poslanec Národnej rady (NR) SR Ľubomír Petrák (Smer-SD) obhájil svoj post starostu Hurbanovej Vsi. Vyplývy to z neoficiálnych výsledkov, ktoré zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

23:22
Polícia v Rimavskej Sobote vyšetruje prípad podozrenia z volebnej korupcie, ku ktorej údajne malo dôjsť na rómskom sídlisku Dúžavská cesta. Informáciu TASR potvrdil zapisovateľ obvodnej volebnej komisie a vedúci odboru všeobecnej vnútornej správy Okresného úradu Rimavská Sobota Lukáš Kvietok.

23:20
Obvodná volebná komisia v Poprade zaznamenala počas sobotňajšieho dňa zvýšený počet pozorovateľov priebehu volieb. Zapisovateľ Obvodnej volebnej komisie v Poprade Ladislav Maličký pre TASR potvrdil, že ich počet sa z roka na rok zvyšuje a bolo občas potrebné ich usmerniť.

23:12
V predchádzajúcich rokoch bola účasť v komunálnych voľbách v Banskej Bystrici nízka, súčasný primátor Ján Nosko, ktorý v nich kandidoval ako nezávislý s podporou Smeru-SD a SNS, verí, že teraz prišlo viac občanov. Na výsledky volieb čaká s rodinou, známymi a priateľmi v jednej z banskobystrických reštaurácií na Námestí SNP.

23:10
Atmosféra v centrále volebného štábu kandidáta Jána Mrvu.


23:05
Jaroslav Polaček (SaS, KDH, SMK, Nova, OKS) ako jeden z kandidátov na post primátora Košíc prišiel do svojej volebnej centrály v jednom z košických hotelov približne o 22.40 h. "Myslím si, že už dávno sme sa vyjadrili, že uvažujeme o výhre. Verím, že nám to vyjde," povedal pre novinárov.

23:01
Vo volebnom štábe súčasnej primátorky Prešova Andrey Turčanovej v krajskej centrále KDH je momentálne pokojná atmosféra. Podporiť ju prišli kandidáti na poslancov, priatelia a stranícki reprezentanti.

22:59
Kandidát na primátora Bratislavy Ján Mrva sa chystá byť úspešný. Uviedol v priestoroch bratislavskej reštaurácie Moree, kde čaká na výsledky komunálnych volieb so svojim tímom a podporovateľmi.

22:55
Z centrály Václava Miku.


22:52
Košický viceprimátor Martin Petruško, ktorý kandidoval na primátora mesta za Smer-SD a SNS, po uzatvorení volebných miestností nechcel tipovať konečný výsledok. So svojou kampaňou však vyjadril spokojnosť a celkovo dobrý pocit.

22:45
Komunálne voľby mali pokojný charakter. Vyskytli sa len miestne problémy. Uviedol predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eduard Bárány.

"Základný dojem je, že voľby prebehli vcelku pokojne, korektne. Ak sa vyskytli jednotlivé problémy, mali výrazne miestny charakter. Určité otázky vznikali, pokiaľ ide o pôsobenie pozorovateľov v jednotlivých volebných miestnostiach, kde však štátna komisia usmerňovala situáciu," zhodnotil.

22:42
Strana Smer–SD chce bez ohľadu na výsledky komunálnych volieb poďakovať všetkým občanom Slovenskej republiky, ktorí sa ich zúčastnili. Naďalej si želá vynikajúce vzťahy s obcami a mestami – najmä zastúpenými v Združení miest a obcí Slovenska a robí všetko pre to, aby sa slovenská samospráva ďalej úspešne rozvíjala. Uvádza sa to v stanovisku strany k sobotným voľbám do orgánov samospráv obcí.

22:40
Polícia v Sobranciach prijala v sobotu v súvislosti s komunálnymi voľbami trestné oznámenie. Volič mal mať na lístku napísané čísla kandidátov na poslancov.

22:36
Volebná centrála Iva Nesrovnala


22:33
Sobotňajšie voľby do orgánov samosprávy obcí boli na hornej Nitre pokojné a bez problémov. Pre TASR to potvrdili zástupcovia okresných volebných komisií v Prievidzi a Bánovciach nad Bebravou.

22:30
Volebná centrála Václava Miku


22:21
Václav Mika počas príchodu do svojej volebnej centrály v Bratislave.
Na snímke kandidát na post primátora mesta Bratislava Václav Mika počas príchodu do svojej volebnej centrály v Bratislave v sobotu 10. novembra 2018 v Bratislave.
Foto: TASR Pavol Zachar


22:17
Ivo Nesrovnal prišiel do volebného štábu aj so synom.


22:16
Volebný štáb Matúša Valla je plný jeho prizanivcov.


22:14
K porušeniu zákona o voľbách a zákona o volebnej kampani malo dôjsť počas soboty v Michalovciach. Mestská volebná komisia v tejto súvislosti podala podnet na Štátnu komisiu pre voľby a kontrolu financovania politických strán.

22:13
Ivo Nesrovnal prichádza so synom do svojej centrály po skončení volieb do orgánov samospráv obcí.
Na snímke kandidát na primátora Bratislavy a súčasný primátor hlavného mesta Ivo Nesrovnal prichádza so synom do svojej centrály po skončení volieb do orgánov samospráv obcí. Bratislava, 10. novembra 2018.
Foto: TASR - Martin Baumann


22:08
S miernym napätím, no predovšetkým pokorou očakáva výsledky sobotňajších primátorských volieb v Bratislave Matúš Vallo, ktorého podporovali mimoparlamentné strany Progresívne Slovensko a Spolu-Občianska demokracia. Uviedol to pred novinármi v bratislavskej Novej Cvernovke, kde spolu so svojím tímom a podporovateľmi očakáva vyhlásenie výsledkov.

Vallo si myslí, že pre víťazstvo urobil so svojím tímom všetko, no vie, že "v rukách" to mali voliči. Nechcel sa pasovať za favorita podľa posledných zverejnených prieskumov. "Môže to byť zradné, cítil som však veľkú podporu verejnosti," povedal.

22:06
Veľmi pokojný priebeh mali sobotňajšie komunálne voľby v Leviciach. Podľa slov zapisovateľky mestskej volebnej komisie Eleny Kuštekovej nemuseli členovia volebných komisií riešiť žiadny väčší problém.

22:05
Bratislavčania rozhodnú na základe reálnych výsledkov, ktoré vidia v uliciach. Ja si však verím. Vo svojom volebnom štábe v jednom z hotelov na bratislavskom nábreží to vyhlásil súčasný primátor hlavného mesta Ivo Nesrovnal, ktorý chce tento post obhájiť aj v sobotných komunálnych voľbách.

"Verím si od začiatku týchto volieb. Vykonali sme obrovský kus roboty a môžem sa v pokoji pozrieť na seba do zrkadla. Viem, čo pred nami je a čo treba spraviť. Som ten posledný, ktorý by hovoril, že v Bratislave je všetko v poriadku," skonštatoval Nesrovnal.

22:00
Komunálne voľby sa skončili.

21:48
Priebeh volieb v okresoch Nitrianskeho kraja je aj niekoľko minút pred zatvorením volebných miestností pokojný. Volebná komisia v Zlatých Moravciach v priebehu dňa nezaznamenala žiadne podania ani incidenty. "Všetko prebieha bezproblémovo. Účasť bolo dopoludnia slabšia, ale neskôr ľudia začali chodiť a k urnám prichádzajú aj v posledných chvíľach volieb," uviedol Marek Horvát z organizačného štábu na prípravu komunálnych volieb.

21:31
Takto to vyzeralo v jednom z volebných okrskov v Tisovci.
Na snímke volebná komisia v okrsku číslo 3 v meste Tisovec v Rimavskosobotskom okrese počas volieb do orgánov samosprávy 10. novembra 2018.
Foto: TASR - Branislav Caban


21:30
Na pristúpenie k volebným urnám už zostáva iba pol hodiny.

21:19
Gabčíkovo získalo štatút mesta v roku 2016 a sobotňajšie komunálne voľby v ňom prebiehajú bez problémov. Potvrdil to predseda mestskej volebnej komisie Szilárd Vida.

21:14
Vo všetkých okresoch Oravy aj Liptova idú komunálne voľby hladko a bez narušenia. Pre TASR to v sobotu večer potvrdili všetci predsedovia či zapisovatelia dotknutých okresných volebných komisií.

21:11
V Tisovci je účasť vysoká,k zmene na poste primátora dôjde po 28 rokoch. „Voľby prebiehajú pokojne a voličov máme dosť. V našej okrskovej komisii už pred ôsmou večer odvolila v podstate polovica voličov,“ uviedla Kéry.

21:01
Okresná volebná komisia Košice riešila zatiaľ drobné incidenty. Ako pre TASR povedal jej predseda Branislav Kocper, išlo napríklad o prieskum študentov či spisovanie petícií v tesnej blízkosti volebných miestností, ale aj zvýšený počet pozorovateľov vo volebnej miestnosti.

21:00
Do uzatvorenia volebných miestností zostáva posledná hodina.

20:36
Svojich nových zástupcov samosprávy si v sobotňajších voľbách volí tiež 19.958 voličov v Dunajskej Strede. Predseda mestskej volebnej komisie Peter Nyilfa zároveň oznámil pokojný priebeh volieb bez narušení a podnetov.

20:29
V Sládkovičove hlási pokojný priebeh volieb bez narušení a vážnejších incidentov predsedníčka mestskej volebnej komisie Zuzana Sudová.

20:24
Niekoľkominútové prerušenie volieb na Luníku IX by nemalo podľa predsedu Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eduarda Báránya oddialiť sčítavanie hlasov a zverejňovanie predbežných výsledkov.

20:18
V niektorých bratislavských mestských častiach si obyvatelia v sobotu nielen vyberajú komunálnych politikov, ale aj podpisujú novú petíciu za zákaz hazardu v meste. Tú s názvom Nech sa hazard do Bratislavy nevráti iniciovala pred časom poslankyňa Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) a bratislavská novomestská poslankyňa Zuzana Rattajová, ktorá však už v sobotných komunálnych voľbách nekandiduje.

20:16
V Galante majú komunálne voľby doteraz bezproblémový priebeh. V rámci troch volebných obvodov a 18 volebných okrskov to potvrdil predseda mestskej volebnej komisie Jaroslav Císar.

20:13
V okrsku na Mestskom úrade vo Zvolene volili aj dvaja bezdomovci. Spomedzi približne 800 bezdomovcov, zapísaných vo Zvolene na listine voličov, si prišli v komunálnych voľbách zvoliť svojich zástupcov.

20:10
V košickej mestskej časti Staré Mesto zatiaľ prebiehajú sobotňajšie komunálne voľby bezproblémovo. Pre TASR to potvrdili predsedovia okrskových volebných komisií. Staromešťania odovzdávajú svoj hlas spolu v 19 volebných miestnostiach.

20:08
Komunálne voľby v Bratislave majú aj po 19. hodine pokojný priebeh. Pre TASR to potvrdila bratislavská okresná i mestská volebná komisia. Okresná volebná komisia má zatiaľ informácie o vysokom záujme Bratislavčanov o voľby.

20:06
Polícia počas volebného dňa dostala viacero podnetov od občanov, ktoré sa týkajú najmä možného narušenia prípravy volieb, podozrenia z porušenia moratória a volebnej korupcie. Potvrdila to hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová.

20:03
Občianske právo voliť sa počas sobotných komunálnych volieb rozhodlo využiť opäť aj niekoľko ľudí bez strechy nad hlavou, či Slovákov a cudzincov s trvalým pobytom na miestnom úrade niektorej z najväčších bratislavských mestských častí. Ich počet je však porovnateľný s voľbami v minulých rokov a výraznejšie nestúpa, ani neklesá. Pre TASR to uviedli hovorcovia miestnych samospráv.

20:00
Do konca volieb zostávajú ešte dve hodiny.

19:58
Priebeh volieb v Stupave je pokojný. "Jediné nedorozumenia, ktoré sme zaznamenali, sa týkali dvoch voličov, ktorí požiadali o voľbu prostredníctvom prenosnej urny. Na určenom mieste, na ktorom mali byť, sme ich nenašli," uviedla podpredsedníčka mestskej volebnej komisie Helga Csalavová.

19:25
V Turci je priebeh sobotňajších volieb do orgánov samosprávy obcí pokojný a bez závažných problémov. Pre TASR to uviedla zapisovateľka okresnej volebnej komisie v Martine Viera Toporová.

19:24
V gemerských okresoch Rimavská Sobota, Revúca a Rožňava majú komunálne voľby doteraz bezproblémový priebeh. TASR to potvrdili členovia okresných volebných komisií.
Nezaregistrovali sme žiadne problémy a nemuseli sme riešiť nijaké podnety,“ uviedol na margo volebného dňa podpredseda okresnej volebnej komisie v Rožňave Mikuláš Gregor.

19:13
Volebná účasť v mestách Lučenec a Fiľakovo v Lučeneckom okrese je zatiaľ dosť nízka. Väčší záujem o prebiehajúce komunálne voľby je v dedinách tohto okresu, hlavne tam, kde je viac kandidátov na starostu.

19:05
Členky folklórneho súboru zo Sielnice prichádzajú do volebnej miestnosti v obci Lazany.
Voličky v obci Lazany v okrese Prievidza 10. novembra 2018.
Foto: TASR Alexandra Moštková



18:54
Vo volebnom obvode Žiar nad Hronom prebiehajú komunálne voľby pokojne a bez problémov. Zapisovateľka okresnej volebnej komisie v Žiari nad Hronom Helena Najšlová potvrdila, že nezaznamenali žiadne podnety.

Členovia komisie kontrolovali počas dňa volebné miestnosti vo všetkých troch okresoch, ktoré do tohto volebného obvodu spadajú. Podľa Najšlovej nezistili pri kontrolách žiadne nedostatky.
Ilustračná snímka
Foto: TASR Dušan Hein


18:49
Pokojný priebeh volieb bez narušení a vážnejších incidentov hlásia z Okresnej volebnej komisie (OVK) v Trebišove. Komisia sa však zaoberá viacerými usmerneniami pre okrskové komisie. "Riešia sa skôr také technické veci, nič mimoriadne. Najväčšie problémy sú s účasťou pozorovateľov, resp. iných osôb, a ich možnosťou alebo nemožnosťou sprevádzať členov volebnej komisie, ktorí idú s prenosnou volebnou urnou," povedal pre TASR predseda OVK Juraj Pida.

18:45
Okrsková volebná komisia v nitrianskej mestskej časti Dražovce zaznamenala vysoký záujem tunajšej rómskej komunity o voľby. „Účasť rómskej menšiny bola určite vyššia, ale nakoniec tu väčšina z nich voliť nemohla, pretože nemajú v Dražovciach trvalý pobyt. Ten majú vedený na mesto ako bezdomovci, takže voliť tu nemohli,"uviedol predseda volebnej komisie Samuel Bojkovský.

Situácia v Dražovciach bola pred voľbami dlhodobo napätá. Iba prednedávnom Dražovčania doručili na nitriansku radnicu petíciu, v ktorej magistrát žiadali o okamžité riešenie kritickej situácie. Sťažovali sa na slovné i fyzické útoky zo strany neprispôsobivých občanov i na rabovanie v záhradách.

18:41
Predseda mestskej volebnej komisie v Dolnom Kubíne Anton Ošťadnický podvečer informoval, že voľby v metropole dolnej Oravy prebiehajú pokojne. Nezaznamenali žiadne narušenie poriadku a počas dňa chodili do volebných miestností všetky vekové skupiny.

„Volebné právo si prišli uplatniť voliči najmä v doobedňajších hodinách, pričom očakávame, že účasť sa zvýši práve teraz podvečer, a to hlavne z dôvodu, že v priebehu dňa bolo príjemné jesenné počasie," priblížil.

18:36
Priebeh volieb v Šamoríne je pokojný. Ako sa vyjadril zapisovateľ mestskej volebnej komisie Tomáš Szerda, v deviatich obvodoch a deviatich okrskoch môže voliť 11.004 oprávnených voličov.

V meste využili aj možnosť voľby do prenosnej urny. „Prenosná urna sa využíva v každom okrsku hlavne pri starších a chorých ľuďoch. Ide o asi päť či šesť prípadov v každom okrsku a hoci skoro každý okrsok je bezbariérový, sú aj takí ľudia, ktorí ani z domu nemôžu vyjsť,“ uviedol Szerda a dodal, že v meste z jedného okrsku vyžiadali urnu i z domova seniorov.

18:31
Voľby do orgánov samosprávy obcí nevynechali v Lazanoch v okrese Prievidza ani folkloristky zo Sielnice. K volebnej urne na obecnom úrade pristúpili po tom, čo pripravili všetko na popoludňajšiu vegetariánsku zabíjačku v blízkom Zvonárike dome.

"Dobrá gazdiná si najskôr musí v kuchyni porobiť, krupicu a kukuričnej kaše som navarila, zakúrila som v peci, keď prídu hostia, aby bolo v dome teplo. Potom som išla voliť," povedala pre TASR vedúca folklórneho súboru Sielnica Adela Bolfíková.
Ilustračná snímka
Foto: TASR Henrich Mišovič


18:25
O účasť v komunálnych voľbách majú záujem aj voliči v Plaveckom Štvrtku. Vo veľkom počte chodia aj Rómovia, ktorí majú v obci nemalé zastúpenie. Práve riešenie spolužitia medzi majoritou a rómskou komunitou považujú viacerí TASR oslovení voliči za úlohu pre nové vedenie obce.

Obec bude mať aj nového starostu. Doterajší, Ivan Slezák, po desiatich rokoch vo funkcii pokračovať nebude, rozhodol sa nekandidovať. O post starostu sa uchádzajú piati kandidáti.

18:19
V sobotňajších komunálnych voľbách odovzdali hlasy aj príslušníci 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline. Podľa hovorcu pluku Mária Pažického pokryli 24-hodinové služby personálom s trvalým pobytom v Žiline. "Tento personál má prístup k prenosným volebným urnám. Koľkí z nich toto právo využili, nebudeme zverejňovať," uviedol Pažický.
Ilustračná snímka
Foto: TASR Miroslava Siváková


18:07
V obci Koválovec sa v sobotu okrem volieb konalo aj referendum, v ktorom sa občania mohli vyjadriť k otázkam nezávislosti obce, k jej prípadnému zlúčeniu s inou obcou či praktickým otázkam života v obci.
Na snímke vstup do hlasovacej miestnosti v najmenšej obci skalického okresu, kde sa súčasne s voľbami do orgánov samospráv obcí 2018 koná aj miestne referendum. Koválovec, 10. novembra 2018
Foto: TASR – Martin Palkovič


17:56
Nevidiaci alebo slabozrakí môžu mať pri hlasovaní pri sebe osobného asistenta.
Na snímke rodina Zbranekova, ktorej všetci členovia sú nevidiaci alebo slabozrakí, využíva pri hlasovaní osobného asistenta počas volieb do orgánov samosprávy 2018 v Nitre, dňa 10. novembra 2018.
Foto: TASR/Henrich Mišovič


17:45
V Terchovej v okrese Žilina mohlo podľa predsedníčky miestnej volebnej komisie Jany Turčanovej v komunálnych voľbách odovzdať hlas do desať voličov vo veku nad 90 rokov.

S prenosnou volebnou schránkou prišli členovia volebnej komisie za 94-ročným Adamom Cingelom. "Každé voľby som volil a dobré spomienky som mal vždy. Na voľby boli zábavy, veselosť. Aj deti sme počastovali," zaspomínal si.
Na snímke 94-ročný volič Adam Cingel upravuje hlasovací lístok pred prenosnou volebnou schránkou v obci Terchová.
Foto: TASR/Erika Ďurčová


17:37
Podľa Andreja Danka (SNS), predsedu NR SR, je komunálna politika dobrou prípravou pre "väčšiu" politiku.


17:32
Voľby v obci Veľká Mača v okrese Galanta, kde začiatkom roka zavraždili novinára Jána Kuciaka a jeho partnerku, sú pokojné a poznamenané zatiaľ nižším záujmom voličov. Podľa zapisovateľky volebnej komisie Rozálie Lancz to mohla ovplyvniť skutočnosť, že na post starostu evidujú iba jedného uchádzača - súčasného starostu. S tragickou udalosťou menší záujem obyvateľov o veci verejné Lancz nespája.

Treba vedieť:


- volí sa od 7.00 hod. do 22.00 hod.,
- hlasy možno odovzdať iba v mieste trvalého bydliska,
- vo volebnej miestnosti sa občania SR preukazujú platným občianskym preukazom, cudzinci dokladom o pobyte pre cudzinca,
- voliči, ktorým zdravie bráni ísť voliť, môžu požiadať o prenosnú volebnú schránku,
- preferovaným kandidátom odovzdáva volič hlas tým, že zakrúžkuje jeho číslo


17:25
K volebnej urne už pristúpil aj predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS). Svoj hlas odovzdal v obci Miloslavov - Alžbetin Dvor.
Na snímke predseda Národnej rady SR Andrej Danko vo volebnej miestnosti počas volieb do orgánov samosprávy obcí 2018 v obci Miloslavov - Alžbetin Dvor 10. novembra 2018.
Foto: TASR/Pavel Neubauer


17:22
V obci Breziny v okrese Zvolen sa ešte dopoludnia objavil na obecnom úrade, kde sa konajú voľby, hanlivý nápis. Tento incident rieši polícia. Inak členovia okresnej volebnej komisie vo Zvolene nezaregistrovali v okresoch Zvolen, Detva a Krupina žiadne vážnejšie narušenie hlasovania.

17:17
Podozrenia z kupovania hlasov, porušovanie moratória či nespokojnosť s činnosťou okrskových volebných komisií. To sú podnety, ktoré počas volebného dňa rieši Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán. Potvrdila to riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán na ministerstve vnútra Eva Chmelová.

"V súčasnosti riešime najmä množstvá telefonátov od voličov. Dožadujú sa nápravy, pozorovatelia oznamujú svoje poznatky či nespokojnosť s prístupom volebných komisií. Ľuďom sa napríklad nepáči, že členovia okrskovej volebnej komisie sú príbuzní niekoľkých kandidátov," informovala Chmelová.

17:14
K prenosnej volebnej schránke v košickej nemocnici nikto neprišiel.


17:09
Svojich nových zástupcov samosprávy si v sobotňajších voľbách volí aj 370 voličov v Banskom Studenci (okres Banská Štiavnica). K volebným urnám prišli mnohí z nich aj napriek tomu, že ich pekné počasie zlákalo k záhradkárčeniu. "Dopoludnia to býva tu u nás vždy také pokojnejšie. Popoludní chodí viac ľudí a aj napriek tomu, že krásne svieti slniečko a ľudia si chcú podokončievať práce na záhrade, tak voliť chodia. Uvidíme, koľko ich príde večer," podotkla predsedníčka miestnej volebnej komisie Anna Babjaková.


17:05
Pokojný priebeh komunálnych volieb je aj v horehronskom meste Brezno. Podľa mestskej volebnej komisie žiadne vážne incidenty do 16.00 h nezaznamenali.

Brezňania volia v štyroch volebných obvodoch s 22 volebnými miestnosťami a 17.022 oprávnených voličov rozhoduje najmä o zložení 21-členného mestského zastupiteľstva. Súčasný primátor totiž nemá žiadneho protikandidáta.
Ilustračná snímka
Foto: TASR František Iván


17:01
V obci Dojč v okrese Senica sú na poste starostu od roku 1998 iba ženy. Nezmení sa to ani po týchto voľbách, keďže do volieb sa prihlásili opäť iba dve ženy.

Prevahu mali nežné polovičky aj medzi poslancami, keď z deviatich poslancov v obecnom zastupiteľstve bolo šesť žien. "Nemám s tým žiadny problém, že nám v obci na poste starostu figurujú už dlhú dobu ženy. Keďže ja do krčmy nechodím, hovorím za seba, ale myslím, že ani ostatným chlapom v obci to nevadí," uviedol k situácii v obci 66-ročný volič Pavol.

16:57
Voliči riskujú svoje životy, upozorňuje polícia. Mnohí sa totiž za tmy pohybujú v blízkosti ciest bez reflexných prvkov.


16:53
Obec Detrík, ktorá je jednou z najmenších vo Vranovskom okrese, má 55 obyvateľov, z toho je 43 voličov. "Najmladší volič mal v septembri 18. Najstaršie voličky sú dve a budú mať 92 rokov," uviedla predsedníčka miestnej volebnej komisie Michaela Kľučárová s tým, že členovia komisie už boli s volebnou urnou aj pri občanoch, ktorí požiadali o to, aby svoje volebné právo mohli využiť z domu. "Volených máme piatich poslancov, piati aj kandidujú," spomenula. O starostovskú stoličku má záujem len jedna kandidátka, a to súčasná hlava obce, ktorá túto pozíciu zastáva 20 rokov.

16:49
V obci Horný Bar (okres Dunajská Streda) chodili v sobotu dopoludnia ľudia do volebných miestností priebežne. V obci s vyše 1250 obyvateľmi môže podľa predsedníčky miestnej volebnej komisie Gabriely Sánkovej v dvoch volebných obvodoch odovzdať svoj hlas dokopy 1049 oprávnených voličov. Občania využili aj možnosť voľby do prenosnej urny. Z domova sociálnych služieb v Hornom Bare si prenosnú urnu automaticky vyžiadali.

16:44
Voličov v Zborove nad Bystricou jeden kandidát na starostu neodradil. "Ľudia začali chodiť ako prišla siedma hodina. Po omši v kostole si prišli odvoliť babky a poobede idú mladší. Už majú porobené, tak si prídu odvoliť," povedala predsedníčka miestnej volebnej komisie Pavlína Kocifajová. V predchádzajúcich komunálnych voľbách dosiahla účasť približne 75 percent.

Ilustračná snímka
Foto: TASR Branislav Caban


16:40
Sčítavanie hlasov v D. Lieskove a Klieštine skontroluje okresná komisia. Dôvodom je snaha nečlenov komisie zmeniť systém sčítavania hlasov. Do volebného okrsku v obci Dolný Lieskov prišiel totiž miestny občan s pomôckou, ktorá by mala pomôcť rýchlejšie sčítavať hlasy.

„To sa stretlo s nesúhlasom okrskovej volebnej komisie, a tak požiadal okresnú volebnú komisiu v Považskej Bystrici, aby vyslala člena, ktorý bude pri sčítavaní hlasov. Komisia prijala uznesenie, na základe ktorého tam bude vyslaný člen,“ priblížil prednosta Okresného úradu v Považskej Bystrici Jozef Smatana s tým, že podobný problém je aj v obci Klieština.

16:35
Voľby sú výnimočnou udalosťou. Svedčí o tom aj oblečenie niektorých voličov. Pozrite si FOTOGALÉRIU.


16:31
Bratislavská mestská časť Podunajské Biskupice si v komunálnych voľbách volí nového starostu. Doterajšia starostka sa na tento post rozhodla už nekandidovať. Priebeh volieb má podľa prednostky Miestneho úradu v Podunajských Biskupiciach Evy Janigovej pokojný charakter.

"Podľa informácií od ľudí i členov volebných komisií, všetko prebieha, ako má. Hovoria o veľkej účasti, dokonca sa tvoria rady pred volebnými miestnosťami. Nejaký incident alebo nezrovnalosť sme nezaznamenali," povedala pre TASR.

16:26
Volebná účasť v meste Tornaľa na juhu Revúckeho okresu je po polovici volebného dňa vyššia ako počas predchádzajúcich volieb do vyšších územných celkov (VÚC). Zároveň sa však nevymyká bežnému priemeru predchádzajúcich komunálnych volieb. Zhodli sa na tom viacerí členovia okrskových volebných komisií v meste.
„V porovnaní s komunálnymi voľbami je to asi to isté, čo býva stále. Keď tak porovnávame, chodia takmer tí istí ľudia, či už mladí alebo starí,“ podotkla predsedníčka okrskovej volebnej komisie v okrsku číslo 6 Ľubica Janšová.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR František Iván


16:21
Polícia preveruje podozrenie z porušenia moratória v Humennom. Malo k nemu dôjsť v piatok (9. 11.). Podľa informácií TASR malo ísť v tomto prípade o roznášanie letákov, v ktorých bola preferovaná konkrétna kandidátka na post primátora mesta Humenné.

16:19
Priebeh volieb v Šali je zatiaľ pokojný a bezproblémový, potvrdila to zapisovateľka mestskej volebnej komisie Ľuba Boháčová. Podľa členov jednotlivých okrskových komisií je účasť zatiaľ pomerne nízka, vyšší záujem očakávajú vo večerných hodinách. O post primátora sa prvýkrát uchádza jediný kandidát, čo sa v histórii mesta od demokratických volieb v roku 1990 nestalo.

16:16
Vo volebnom okrsku číslo osem v piatom volebnom obvode v Púchove nebol doteraz voliť ani jeden cudzinec. Nenapĺňajú sa tak predvolebné obavy niektorých kandidátov, že cudzinci môžu ovplyvniť voľby.

„Na základe medializovaných informácií a aj preto, že niekoľko členov mestskej volebnej komisie tesne pred voľbami z komisie odstúpilo, pristúpili sme ku zvýšenej kontrole tohto volebného okrsku. Či už sú to kontroly z okresného úradu, alebo policajné zložky, ktoré dohliadajú na zákonný priebeh volieb,“ priblížil prednosta Okresného úradu v Považskej Bystrici Jozef Smatana s tým, že do uzavretia volebných miestností okrsok ešte raz či dvakrát skontrolujú.


16:11
Priebeh komunálnych volieb v šiestich okresoch na Spiši je zatiaľ pokojný, v niektorých obciach i mestách sa črtá vyššia voličská účasť. „Zatiaľ nemáme nejaké incidenty hlásené, všetko je v poriadku, dúfam, že to takto bude počas celého dňa. Komisia chodí kontrolovať a sú prekvapení, že je dosť veľká účasť, možno bude aj jedna z najväčších vo voľbách do orgánov samosprávnych obcí. V každom okrsku stojí aj desať až 20 ľudí v rade na registráciu, niekde aj viac. To je zaujímavé, lebo po iné roky to tak nebolo. Prišli odvolili a išli preč, teraz musia aj 20 minút čakať, kým prídu na rad,“ priblížil zapisovateľ Obvodnej volebnej komisie (ObVK) v Poprade Ladislav Maličký a dodal, že veľa voličov je v menších obciach, ale aj v jednotlivých okrskoch v mestách. „Uvidíme, ako to dopadne, možno bude vysoká účasť, a tým aj objektívnejší výber,“ konštatoval zapisovateľ.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR Lukáš Grinaj


16:04
Obec Chvojnica sa nachádza v kopaničiarskom regióne a niektorí voliči požiadali o to, aby volebná komisia prišla s urnou k nim. "Všetkým sme doteraz vyhoveli. Zatiaľ ďalšie požiadavky o osobnú návštevu nemáme. Ale ak sa telefonicky nahlásia ďalší, určite im vyhovieme aj v neskorších hodinách, keďže do 22.00 h môžu takúto možnosť využiť," uviedla predsedníčka volebnej komisie Janka Plešová. Tohtoročná účasť na voľbách je podľa nej podobná, aká bola v predchádzajúcich voľbách.

15:57
Policajti zatiaľ nezaznamenali narušenie volieb, potvrdila hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová. "Voľby prebiehajú v pokoji, nezaznamenali sme narušenie, policajti sú od skorého rána v teréne a ostanú až do konca volieb. Sú pripravení zasiahnuť v prípade, že si to aktuálna situácia vyžiada,” doplnila. Okrem motorizovaných jednotiek dohliadajú na verejný poriadok i pešie hliadky, v teréne sú aj príslušníci kriminálnej polície.
Na snímke policajné auto pred budovou Štatistického úradu (ŠÚ) SR počas volieb v Bratislave.
Foto: TASR/Michal Svítok


15:52
Pred dvomi voľbami stála 10. novembra 2018 ráno Martina Červeňová z liptovskej obce Ľubeľa. Najskôr prišla odovzdať svoj hlas vo voľbách do orgánov samosprávy obcí 2018 a potom sa aj s budúcim manželom Patrikom Oleňákom odobrala do kostola, kde si zvolili spoločnú cestu životom.
Na snímke šťastná nevesta a ženích vo volebnej miestnosti na obecnom úrade v Ľubeli.
Foto: TASR/Miroslava Mlynárová


15:42
V Michalkovej pri Zvolene sa voľby nekonajú. Dôvodom je nepodanie kandidačných listín.


15:36
V okresnom meste Skalica si voliči vyberajú z rekordného počtu kandidátov na primátora. Od roku 1990 až po rok 2006 vždy kandidoval na pozíciu primátora iba jeden kandidát. V roku 2010 boli traja, o štyri roky neskôr sa ich počet rozšíril ešte o jedného. V tohtoročných komunálnych voľbách je to nakoniec osem kandidátov.

15:32
Poslankyňa NR SR Petra Krištúfková (Sme rodina) volila v bratislavskom Ružinove.


15:26
V Holíči obyvatelia mesta spojili návštevu volebných miestností s Martinským jarmokom. Niektorí odvolili ešte pred jeho návštevou, niektorí zvolili opačný postup.

"Voliť som bola pred jarmokom, keďže to považujem za svoju občiansku povinnosť. Chcela som vyjadriť svoj názor na doterajšie dianie v meste. Potom som s dcérou a vnučkami išli pozrieť jarmok, keďže nám vyšlo počasie," uviedla 61-ročná volička.

15:20
Vo volebnom obvode č.3 v Komárne hlasovala aj členka folklórneho súboru Slovenskí rebeli Júlia Černeková.
Na snímke členka folklórneho súboru Slovenskí rebeli Júlia Černeková počas hlasovania vo voľbách do orgánov samosprávy obcí 2018 vo volebnom obvode č.3 v Komárne.
Foto: TASR – Milan Drozd


15:15
V obci Zlatná na Ostrove v okrese Komárno a Sikenička v okrese Nové Zámky prichádzajú ľudia k volebným urnám priebežne, väčší záujem očakávajú v podvečerných hodinách. Obidve obce na juhu Nitrianskeho samosprávneho kraja sú zaujímavé tým, že v nich už minimálne 16 rokov vládnu ženy a inak tomu nebude ani v nasledujúcom volebnom období.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR Lukáš Grinaj


15:01
Priebeh volieb na košickom sídlisku Luník IX narušil dopoludňajší incident, keď mladý volič prišiel do volebnej miestnosti s lístkom, na ktorom bolo vytlačené meno jedného z kandidátov na starostu a mestského poslanca. "Prišiel k členom volebnej komisie, položil im lístok na stôl, že on ide voliť toho," uviedla pre TASR predsedníčka miestnej volebnej komisie Jozefína Šaňová. Ďalší prípad sa týkal negramotnej matky, ktorú sprevádzala dcéra. "Jedna členka komisie povedala, že dcéra navádzala matku, koho má voliť. Podľa mňa to nebolo navádzanie, ale predseda okrskovej komisie zavolal policajtov a tí to takisto riešili," konštatovala Šaňová. V oboch prípadoch zasahovala polícia.
Na snímke Rómovia na rómskom sídlisku Luník IX v Košiciach počas volieb.
Foto: TASR František Iván


14:56
V minimálne dvoch prípadoch na východe Slovenska sa objavili podozrenia z kupovania voličských hlasov. Pre TASR to uviedol člen Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Peter Pollák, ktorý pozoruje priebeh volieb najmä v rómskych osadách. Ako dodal, voliči dostali lístočky s menami kandidátov. "V rukách rómskych voličov sa vyskytli nejaké ťaháčiky, lístočky, na ktorých boli napísaní kandidáti. A zrejme je naozaj pravdou to, že v mnohých komunitách niekto ovplyvňuje rómskych voličov nekalým spôsobom," priblížil.

14:50
V Banskej Bystrici museli riešiť nepríjemnú situáciu. Niektorí ľudia hospitalizovaní v Rooseveltovej nemocnici sa dožadovali prenosných urien, volebná komisia im však nemohla vyhovieť. Zákon totiž hovorí jasne. Členovia okrskových volebných komisií nemôžu ísť s prenosnou volebnou schránkou za "svojimi" voličmi do iného okrsku. Niektorí to však vnímajú ako porušenie ich volebného práva.

14:45
Predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba (SaS) volil v bratislavskom Ružinove.


14:41
Obyvatelia rómskej osady pri obci Rakúsy v Kežmarskom okrese, majú ako jedni z mála na Slovensku možnosť voliť si svojich zástupcov vo volebnej miestnosti len pár metrov od svojho domu. Väčšina osád je totiž situovaná na periférii obcí a do príslušných okrskov tak voliči dochádzajú niekedy aj pár kilometrov.

. "Je to dobré, tu bývame, máme to blízko a nemusíme chodiť do dediny. Hoci ja som predtým volil aj tam, ale teraz nás to viac motivuje ísť voliť," konštatoval jeden z obyvateľov Rakús.



14:34
V meste Pezinok prebiehajú komunálne voľby zatiaľ bezproblémovo. Účasť voličov bola vyššia predovšetkým ráno, voliť prichádzala najmä staršia generácia. Popoludní už chodia obyvatelia voliť priebežne, očakávajú sa hlavne mladí voliči. Pre TASR to povedal Peter Vlasák z Mestského úradu v Pezinku.

"Nemáme hlásené žiadne komplikácie. Sú posilnené aj policajné hliadky, ktoré chodia kontrolovať, či je všetko v poriadku," skonštatoval. Účasť voličov zatiaľ odhaduje vyššiu ako v predchádzajúcich voľbách.



14:29
V prešovskej miestnej časti Nižná Šebastová volia ľudia v reštaurácii v areáli bývalých kúpeľov Išľa. Vo volebnom okrsku je zapísaných 1278 obyvateľov. "Myslím si, že to je úplne jedno, kde sa odohrávajú voľby, v akej miestnosti sú, čiže aj táto miestnosť je podľa mňa úplne postačujúca a dobrá," uviedol Jakub Vaško s tým, že v prvom rade je potrebné v tejto časti Prešova riešiť ihrisko a zvýšiť možnosti nakupovania, aby ľudia nemuseli chodiť na Sekčov.


14:23
V bratislavskom Lamači majú ľudia o voľby záujem. "Voliči prichádzajú priebežne od rána, veľmi často sa stáva, že musia čakať pred volebnou miestnosťou,“ informovala TASR Andrea Húšková z lamačského miestneho úradu, poverená prípravou volieb. "Žiadna mimoriadna udalosť, žiadny incident do priebehu nezasiahol," potvrdila.
Na snímke voliči počas volieb do orgánov samosprávy obcí 10. novembra 2018 v bratislavskom Lamači, v ktorom volia v rámci šiestich okrskov vo volebných miestnostiach, vytvorených na prízemní ZŠ na Malokarpatskom námestí.
Foto: TASR/Erik Máder


14:18
V okrese Bánovce nad Bebravou majú voľby pokojný priebeh. "Zatiaľ to vyzerá na peknú volebnú účasť, vplyv na to má možno počasie. Uvidíme, ako sa bude účasť voličov vyvíjať ďalej," uviedla zapisovateľka Okresnej volebnej komisie v Bánovciach nad Bebravou Emília Kšiňanová.

14:13
Pred volebným okrskom na Mudroňovej ulici v Bratislave zbierali podpisy proti hazardu.
Na snímke zber podpisov proti hazardu pred volebným okrskom na Mudroňovej ulici v Bratislave.
Foto: TASR/Michal Svítok


14:07
Záujem o komunálne voľby je v niektorých okrskoch v najväčších bratislavských mestských častiach enormný. TASR to potvrdili predsedovia okrskových volebných komisií či hovorcovia miestnych samospráv.

Príkladom je volebný okrsok v Základnej škole na Dudovej ulici č. 2. "Ľudia chodia vo vlnách už od rána, od siedmej hodiny, kedy sme otvorili volebné miestnosti. Niektorí čakajú pred volebnou miestnosťou aj 15 či 20 minút. Záujem je naozaj enormný," povedal pre TASR predseda okrskovej volebnej komisie Martin Petráš.
Voliči hlasujú v komunálnych voľbách.
Foto: TASR Michal Svítok


14:02
Poslanec NR SR Martin Klus (SaS) odvolil v Banskej Bystrici. Upozornil, že "ide o miliardy". "Aj preto verím, že nikomu z nás nebude ľahostajné, kto a za akých okolností ich bude najbližšie štyri roky v samosprávach rozdeľovať," napísal na sociálnej sieti.


13:55
Zahraniční pracovníci, ktorí pôsobia vo viacerých výrobných spoločnostiach v Trnave a okolí a bývajú v obciach Zavar a Voderady, sa na sobotných komunálnych voľbách nezúčastňujú. Podľa informácií z volebných komisií v oboch obciach nie sú títo ľudia prihlásení na trvalý pobyt a tak nemajú oprávnenie zúčastniť sa na hlasovaní.

13:48
Poslankyňa NR SR a primátorka mesta Prievidza Katarína Macháčková (Spolu) bola voliť s rodinou. "My s manželom sme od malička naše deti vychovávali, že je dôležité isť voliť a teraz v tom pokračujeme aj s našou vnučkou. Ak chceme aby bola naša krajina lepšou, je dôležité ísť deťom príkladom a snažiť sa z nich urobiť aktivných občanov." napísala na sociálnej sieti.


13:39
Na čele Džungle, ako jednej z najmenších mestských častí Košíc, bude po sobotňajších komunálnych voľbách s najväčšou pravdepodobnosťou žena. "Na post starostu kandidujú dve dámy a na posty poslancov kandidujú 14 obyvatelia mestskej časti. Voliči si môžu vybrať piatich poslancov,“ vysvetlila predsedníčka miestnej volebnej komisie Veronika Čavisová.

13:35
Pri sčítavaní hlasov odovzdaných v sobotňajších komunálnych voľbách môže byť prítomný aj pozorovateľ. Ten si môže robiť audio, video či audio-video záznam zo sčítavania, ale musí dodržať pár podmienok. Rovnako si môže robiť poznámky, ale iba na papier. Nesmie ich však šíriť skôr, ako okrsková volebná komisia nepodpíše zápisnicu o výsledku volieb.

Ilustračná snímka
Foto: TASR Pavol Zachar


13:31
Jedna z volebných miestností v Banskej Štiavnici je situovaná v Domove Márie na Špitálskej ulici. Voľby tu podľa predsedu miestnej volebnej komisie Milana Kašíka zatiaľ prebiehajú bez problémov. K volebným urnám chodia najmä mladí a stredná generácia, starších je pomenej. Najvyššiu účasť očakávajú v popoludňajších hodinách. V okrsku je zapísaných 608 voličov.

Svoje volebné právo si do tejto miestnosti prišla uplatniť aj pani Mária. "Rozhodovala som sa rozumom, na základe ľudí, ktorých poznám a nie na základe politiky," skonštatovala. Nová samospráva by mala podľa nej riešiť najmä cesty, prístupnosť do okolitých okresných miest a zamestnanosť.

13:19
V Čabraďskom Vrbovku v okrese Krupina sa voľby konajú v jedinom okrsku, umiestnenom v miestnom kultúrnom dome.

"Voľby sú doteraz bezproblémové. O post starostu sa u nás uchádza jediný kandidát, ktorým je doterajší starosta obce a na päť miest poslancov kandiduje osem záujemcov o tento post," povedala TASR predsedníčka okrskovej komisie Denisa Gužiová. Počíta, že v nadchádzajúcich rokoch sa staronový starosta a zvolení poslanci pričinia najmä o obnovu kultúrneho domu.

13:14
Na priebeh volieb dozerajú aj policajné zložky.


13:10
Svoj hlas vo voľbách odovzdala aj 88-ročná Irena, obyvateľka Domu tretieho veku v Bratislave. "Ja sa o politiku zaujímam. Aj v mojom veku. Neexistuje, že by som nešla voliť," zdôraznila Irena, ktorá podľa vlastných slov politické dianie pravidelne sleduje. "Prísne sledujem a nadávam," poznamenala. Tým, ktorým sa voliť nechce, odkazuje, aby potom nenadávali. Voliť podľa nej treba a verí, že kandidáti aspoň časť svojich sľubov aj splnia. "Niektoré sa nedajú, ani za štyri roky, to mi je jasné. Ale takých 65 percent by sa malo dať," myslí si.



13:05
Takto prebiehajú voľby na rómskom sídlisku Luník IX v Košiciach.


13:01
V Moškovci
v okrese Turčianske Teplice v sobotu odovzdávajú svoj hlas voliči len obecným poslancom. Na starostu obce sa totiž nenašiel žiaden kandidát. Moškovec by tak mala až do doplňujúcich volieb viesť súčasná starostka, a to v prípade, ak sa nájde na jej miesto kandidát. "Ľudí je tu málo a záujem o to nie je, lebo to asi nie je veľmi dobre finančne ohodnotené. Záujem stať sa obecným poslancom medzi ľuďmi však bol," povedala predsedníčka miestnej volebnej komisie Alena Boďová. V Moškovci podľa nej vždy majú veľmi dobrú volebnú účasť, pričom obyvatelia chodia voliť priebežne počas dňa.

12:56
V Nových Zámkoch účasť voličov zatiaľ nie je vysoká. Ako uviedla zapisovateľka mestskej volebnej komisie Erika Nagyová, je pravdepodobné, že popoludní príde k volebným urnám viac voličov ako doposiaľ. "Priebeh volieb máme pokojný. Všetky volebné miestnosti sa ráno otvorili včas a doteraz sme nemali hlásený žiadny incident," uviedla pre TASR.

12:49
V petržalskom Dome tretieho veku volili aj tí najstarší.


12:44
Zapisovateľ Mestskej volebnej komisie (MVK) v Michalovciach Ján Bumbera TASR informoval, že v lokalite Angi mlyn zaevidovali vozidlo s označením volebná hliadka. "Polícia to overila, zistila, že nevyvíja žiadnu činnosť, nie je tam volebná miestnosť, ponechali sme to tak," vysvetlil. Podľa jeho ďalších slov jedného kandidáta na poslanca zaznamenali pred volebnou miestnosťou na Kapušianskej ulici. "Toho tiež identifikovali a vyzvali ho, aby opustil priestor a odišiel," dodal.

12:41
Kandidát na primátora Bratislavy Matúš Vallo
považuje voľby za sviatok pre všetkých, ktorí uznávajú demokraciu. Svoj hlas vo voľbách už odovzdal.


12:38
V obci Kozí Vrbovok v okrese Krupina odvolila od siedmej hodiny rannej do poludnia približne pätina voličov. "Ľudia u nás chodia voliť buď ráno, alebo potom večer. Podobne je to aj vo všetkých ostatných voľbách," povedala TASR jedna z členov okrskovej komisie Anna Rausová.

Sama by od nového vedenia obce chcela, aby zabezpečilo obnovu a rozšírenie kultúrneho domu, ktorý obyvatelia často využívajú na rôzne oslavy či udalosti. Všetko je to ale podľa nej závislé od peňazí, ktoré sa samospráve podarí získať od štátu či z eurofondov.

12:35
Prezident Andrej Kiska odvolil v spoločnosti svojej manželky doma v Poprade. Upozornil, že tieto voľby sú špecifické, keďže sú prvé od dramatických udalostí zo začiatku tohto roka. Narážal pritom na vraždu investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. „Sú to prvé voľby, v ktorých môžeme ukázať, ako si predstavujeme slušné a poctivé Slovensko,“ vyhlásil Kiska.


12:31
V troch gemerských okresoch Rožňava, Revúca a Rimavská Sobota doteraz okresné volebné komisie nezaznamenali v rámci komunálnych volieb žiadne problémy či nedostatky, ktoré by ovplyvnili priebeh hlasovania. TASR o tom informovali ich zapisovatelia.
Ilustračná snímka
Foto: TASR - Lukáš Grinaj


12:28
Volič Lukáš z Trnavy vysvetlil, prečo sa rozhodol hlasovať vo voľbách.


12:24
V troch volebných okrskoch kysuckej obce Čierne na slovensko-česko-poľskom Trojmedzí vládol čulý ruch bezprostredne po ich otvorení. Podľa predsedu Miestnej volebnej komisie Bohuslava Budoša bolo jedným z dôvodov aj pekné počasie.

"Sme dedina, ktorá žije aj záhradkárskymi povinnosťami, preto tu ľudia boli už od rána. Dokonca sme mali troch voličov, ktorí si splnili svoju povinnosť napriek tomu, že išli na turistiku. Sumarizujeme aj žiadosti o návštevu komisie s volebnou urnou. Väčšinou je to v osadách, kde sú ľudia vo vyššom veku, alebo imobilní zo zdravotných dôvodov," povedal Budoš.

12:20
Rómovia v rómskej osade v Trebišove volia vo veľkých počtoch.


12:16
V bratislavskej Rači očakávajú vyššiu volebnú účasť ako v posledných komunálnych voľbách. Pre TASR zhodnotila aktuálnu situáciu J. Ďuríková z mestského úradu.


12:13
Volič, ktorý nemôže sám upraviť hlasovací lístok, či už pre zdravotné postihnutie, alebo preto, že nevie čítať alebo písať, si môže vziať so sebou za plentu asistenta. Ten za neho môže vyplniť hlasovací lístok podľa pokynov voliča.

"Touto osobou však nesmie byť člen okrskovej volebnej komisie. Musí byť zachovaná tajnosť hlasovania a dôležité je, že asistentom má byť osoba, ktorú si sám volič vybral a má k nemu dôveru," zdôraznil predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eduard Bárány.

Ilustračná snímka
Foto: TASR - Michal Svítok


12:10
Výzvu k voľbám zverejnil aj europoslanec Miroslav Mikolášik (KDH). "Odovzdajme dnes svoj hlas, nech naše obce a mestá maju v rukách slušní ľudia," napísal.


12:07
Vo Svätom Antone
prišiel voliť aj pán Rudolf. "Žijem v tejto obci a záleží mi na tom, kto tu bude, kto ju bude spravovať. Dnešné rozhodovanie bolo ťažké, dúfajme, že som vybral správne. To sa ukáže po štyroch rokoch," uviedol pre TASR.

Od nového vedenia obce očakáva vybudovanie kanalizácie či nových chodníkov s osadenými odpadkovými košmi.
Ilustračná snímka
Foto: TASR František Iván


12:04
Desiatky starších voličov z domova sociálnych služieb a zariadenia pre seniorov v liptovskej obci Likavka už odovzdali svoj hlas kandidátom v komunálnych voľbách.V ranných hodinách k nim zavítali členovia miestnej volebnej komisie s prenosnou urnou.
Na snímke starší volič vhadzuje hlasovacie lístky do prenosnej volebnej schránky v domove sociálnych služieb v liptovskej obci Likavka.
Foto: TASR/Miroslava Siváková


12:01
Svoj hlas už odovzdal aj kandidát na primátora Bratislavy Ivo Nesrovnal. Počas dňa sa bude venovať rodine i svojim voličom.


11:58
V Terchovej volili aj najstarší občania obce.


11:55
Abiturienti 9.B triedy bývalej jazykovej školy na Halenárskej ulici v Trnave z roku 1974 si dali v sobotu dopoludnia triedny zraz po 45 rokoch. Stretli sa vôbec prvýkrát od ukončenia povinnej školskej dochádzky. Voľby však nezanedbali, väčšina z nich stihla odvoliť ešte pred príchodom na stretávku.

"Tí, ktorí bývajú mimo Trnavy, v obciach oznámili, že prídu neskôr. Práve kvôli tomu, že chcú ísť voliť," povedal pre TASR jeden zo spolužiakov Peter. Dodal, že je zaujímavé, že hoci ich život zavial do rôznych kútov a niektorí sa nevideli dlhé roky, pri debate o tom, aké majú kritériá pri výbere kandidátov na primátora či poslancov, sa celkovo zhodli. "Blížime sa k šesťdesiatke. Konštatovali sme svorne, že občianska povinnosť, ktorú nám ešte ako mladým vštepovali, je v nás hlboko vrytá. Pocit zodpovednosti voči veciam verejným v nás pretrváva," dodal Peter.
Ilustračná snímka
Foto: TASR - Radovan Stoklasa


11:51
Predseda vlády Peter Pellegrini (Smer-SD) dúfa, že trend znižovania volebnej účasti nebude pokračovať.

"Je dôležité, aby ľudia využili svoje právo a išli voliť. Všetky dane, ktoré odvádzajú pracujúci, neplynú do štátnej pokladnice, ale 70 percent ide mestám a obciam, 30 percent vyšším územným celkom. Ani jedno euro z výplaty človeka na Slovensku nejde do štátnej pokladnice. Preto je nesmierne dôležité, aby prišli dnes voliť, aby si vybrali ľudí, ktorí povedú naše mestá a obce nasledujúce štyri roky," zdôraznil.


11:48
Mnohým obyvateľom Petržalky nie je osud ich mesta ľahostajný. Svoj hlas dnes vo voľbách odovzdal aj 41-ročný Michal. Pripomenul, že samosprávy delia nemalú časť verejných prostriedkov, riadia základné školy, sú zodpovedné za niektoré miestne komunikácie. "Nevoliť znamená rezignovať na možnosť ovplyvňovať tieto dôležité veci. Možno aj dôležitejšie, ako riadenie štátu ako celku," myslí si Michal. Ísť voliť je podľa neho jediná pravidelná šanca vstupovať do rozhodovania o riadení komunity. "Všetky ostatné sú náročnejšie na organizáciu a majú menej istý výsledok. To by mal človek chápať ešte skôr, ako je dospelý," poznamenáva Michal.

11:44
Svoje občianske právo využil aj bývalý prezident Ivan Gašparovič.
Na snímke exprezident SR Ivan Gašparovič s manželkou Silviou po preukázaní preukazom totožnosti členovi okrskovej volebnej komisie na prevzatie hlasovacích lístkov vo voľbách do orgánov samosprávy obcí 2018 v Bratislave 10. novembra 2018.
Foto: TASR/Jaroslav Novák


11:40
Kandidát na primátora Bratislavy Ján Mrva už odvolil. Dnes má ešte nabitý program.


11:37
Voľby si nenechal ujsť ani poslanec Národnej rady SR Robert Fico (Smer-SD). Dúfa, že účasť prekoná tú spred štyroch rokov. "Nájdite si, prosím, čas a choďte dnes voliť," vyzýva na svojom facebookovom profile.


11:33
V jedinom okrsku obce Zemiansky Vrbovok je zapísaných 67 voličov z celkom asi 100 stálych obyvateľov. Tri hodiny po otvorení volebnej miestnosti už ale odvolila asi pätina všetkých zapísaných voličov.

"Táto dedina v podstate vymiera, najviac ľudí je tu v dôchodkovom veku. Všetci, ktorí pracujú, dochádzajú najmä do družstva na Bzovík alebo do Krupiny, či dokonca do Zvolena," povedal TASR Jozef Sopko, ktorý je zároveň predsedom šesťčlennej okrskovej volebnej komisie. "Dedina na to, aby ešte nejaký čas žila, potrebuje peniaze. Najmä na cesty, a tiež na vodovod," konštatoval. To budú požadovať aj od víťazky komunálnych volieb. V obci na tento post totiž kandidujú dve ženy.
Na snímke volička vhadzuje hlasovacie lístky do volebnej schránky vo volebnej miestnosti v obci Zemiansky Vrbovok v okrese Krupina.
Foto: TASR Jozef Poliak


11:28
Svoj hlas vo voľbách odovzdal už aj kandidát na primátora Bratislavy Matúš Vallo.
Na snímke kandidát na primátora Bratislavy Matúš Vallo vhadzuje hlasovací lístok do volebnej schránky vo voľbách do orgánov samosprávy obcí v Bratislave 10. novembra 2018.
Foto: TASR/Michal Svítok


11:25
Do jednej z volebných komisií v Malackách zasadli traja prvovoliči - maturanti z malackého gymnázia Karolína, Lenka a Jakub.

Zhodujú sa, že motiváciou zúčastniť sa týmto spôsobom na komunálnych voľbách bolo získanie skúseností. "Nie každý dostane takúto možnosť, je to svojím spôsobom zážitok a niečo špeciálne pre mňa, istým spôsobom aj motivácia zúčastniť sa na voľbách aj v budúcnosti," uviedol pre TASR Jakub. "Aspoň vieme, ako to tu chodí, ako voľby vyzerajú aj z pohľadu tých, bez ktorých by sa nemohli uskutočniť," dodala Karolína.

Na snímke zľava prvovoliči Lenka, Jakub a Karolína, ktorí sú členmi jednej z okrskových volebných komisií v Malackách v sobotňajších komunálnych voľbách 10. novembra 2018.
Foto: TASR/Erik Máder


11:20
Starší aj mladší voliči chodia odovzdať svoj hlas vo volebnom okrsku číslo päť v Moldave nad Bodvou v okrese Košice-okolie.

"Zatiaľ je priebeh volieb bezproblémový. Čo sa týka voličov, vekovo je to približne vyrovnané. Teraz chodia v hojnom počte,“ povedala predsedníčka okrskovej volebnej komisie Lýdia Baščúrová. Väčší nápor očakávajú aj v popoludňajších hodinách, kedy sa viacerí obyvatelia vrátia domov z práce, prípadne keď pôjdu na nočnú zmenu. Podľa jej slov evidujú aj prvovoličov.

11:16
Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) volil v Banskej Bystrici.
Na snímke predseda vlády Slovenskej republiky Peter Pellegrini (celkom vpravo) pomáha voličke vo volebnej miestnosti počas voľby do orgánov samosprávy obcí 2018 v Banskej Bystrici v sobotu 10. novembra 2018.
Foto: TASR/Dušan Hein


11:11
V Slovenskom Pravne si v sobotných voľbách vyberajú miestni obyvatelia len obecných poslancov. Na miesto starostu v obci v okrese Turčianske Teplice sa totiž nenašiel žiaden kandidát.

"Naša starostka je akčná a snaží sa veľa robiť pre ľudí a myslím si, že nájsť vhodného kandidáta na jej miesto, aby pokračoval v tom, čo začala, je dosť obetavé. Ľudia sa možno do toho boja aj niektorí ísť, takže si myslím si, že tam bude problém. A možno aj tá doba, mladí ľudia nechcú kandidovať z dôvodu, že prídu o zamestnanie," uviedla pre TASR jedna z obyvateliek obce, ktorá prišla odovzdať svoj hlas do sobášnej miestnosti na obecnom úrade.

11:05
Poslankyňa NR SR Anna Zemanová (SaS) zasadla do volebnej komisie v bratislavských Vajnoroch.


11:00
O voľby je záujem aj v rómskej osade v Trebišove.
Na snímke voliči vcházajú do volebnej miestnosti v rómskej osade v Trebišove.
Foto: TASR/Roman Hanc


10:49
Predseda Národnej rady SR Andrej Danko je momentálne v zahraničí. Voliť však určite pôjde, informoval jeho hovorca Tomáš Kostelník.

10:42
Polícia prijala osem podnetov týkajúcich sa podozrení z volebnej korupcie, v štyroch z nich sa už začalo konať. Informoval o tom predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eduard Bárány.

Štátna volebná komisia sa zaoberala doteraz podnetmi od komisií nižších volebným stupňov či občanov. "Sústreďujeme sa na tie podania, ktoré sa týkajú aktuálneho diania tam, kde je možné ešte usmerniť," uviedol Bárány. Podnetmi týkajúcimi sa financovania volebnej kampane sa bude komisia zaoberať na niektorom z ďalších zasadnutí.

10:37
Vo voľbách hlasoval už aj premiér Peter Pellegrini (Smer-SD). Vo vyhlásení pripomenul významný vplyv miestnych samospráv na život občanov.


10:30
Na post starostu obce Sedmerovec v Ilavskom okrese kandiduje iba úradujúci starosta, o päť poslaneckých kresiel v obecnom zastupiteľstve má záujem päť kandidátov.

"V dnešnej dobe však akosi nemajú ľudia záujem vykonávať poslaneckú funkciu, ťažko sme pozháňali aspoň päť kandidátov," skonštatoval predseda okrskovej volebnej komisie Cyril Juríček. Ako dodal, nie je to ani pre peniaze, ale skôr ľudia spohodlneli, uzavrú sa doma, aby mali s každým pokoj.

10:25
Prezident Andrej Kiska odvolil v Poprade. K volebnej urne pristúpil spolu s manželkou.
Na snímke prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska s manželkou Martinou vhadzujú volebné lístky do volebnej schránky vo volebnej miestnosti v Poprade.
Foto: TASR/Oliver Ondráš


10:13
Kandidát na primátora Košíc Jaroslav Polaček prišiel odvoliť s rodinou. Svoju predvolebnú kampaň zhodnotil ako čestnú.


10:06
Počas volieb môžu voliči kontaktovať linku Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán.

"Dnes je mimoriadne k dispozícii aj osobitná linka štátnej komisie. Slúži najmä na podnety občanov v prípade, že by sa zistili nezákonnosti, problémy najmä vo volebných miestnostiach pri výkone volebného práva," informovala Eva Chmelová, riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán na ministerstve vnútra. Voliči môžu volať na čísla 02/4859 2020 alebo 02/4859 2021.

Na snímke voliči počas hlasovania vo voľbách do orgánov samosprávy obcí 2018 v ZŠ Kataríny Brúderovej vo Vajnoroch, v Bratislave 10. novembra 2018.
Foto: TASR/Pavel Neubauer


10:02
Svoj hlas vo voľbách odovzdal už aj kandidát na primátora Bratislavy Ján Mrva. Sprevádzali ho rodinní príslušníci.
Na snímke vľavo kandidát na primátora Bratislavy Ján Mrva a rodinní príslušníci počas hlasovania vo voľbách do orgánov samosprávy obcí 2018 v Bratislave 10. novembra 2018.
Foto: TASR/Pavel Neubauer


9:58
Europoslanec Ivan Štefanec (KDH) vyzval ľudí, aby išli voliť. "Ak ste s doterajším pôsobením vašich komunálnych politikov spokojní, dajte im šancu v práci pokračovať. Ak si myslíte, že vaša obec, či mesto potrebuje zmenu, voľte prosím takých kandidátov, ktorí ponúkajú reálny program a nie prázdne a všeobecné sľuby," napísal na sociálnej sieti.


9:52
V obci Dlhé nad Cirochou v Sninskom okrese prichádzajú voliči odovzdať svoj hlas hlavne ráno, zhodli sa členovia volebnej komisie.

Do volebnej miestnosti prišiel aj Daniel Zelman (60), ktorý pochádza z českého Kolína. V Dlhom na Cirochou býva takmer dva a pol roka so svojou priateľkou, ktorá odtiaľ pochádza. "Cítim sa ako súčasť tejto komunity, i keď po východniarsky neviem tak, ako by som mal," povedal s úsmevom pre TASR. Voliť sa rozhodol pre to, aby obec zastupoval niekto, kto pre ňu niečo urobí.

9:48
Kandidát na primátora Košíc Martin Petruško prosí ľudí, aby išli voliť.


9:44
V Bratislave sa voľby začali bez problémov. Predseda miestnej volebnej komisie v Záhorskej Bystrici Miroslav Marciš pre TASR uviedol, že v tejto mestskej časti evidujú v štyroch volebných okrskoch záujem hneď od začiatku. "Už po otvorení sme zažili nápor voličov, prichádzajú pozitívne naladení," konštatoval.

9:39
V najzápadnejšej obci na Slovensku, v Záhorskej Vsi majú voľby zatiaľ pokojný a bezproblémový priebeh. "Ľudia postupne prichádzajú, záujem o hlasovanie majú všetky vekové kategórie," informovala TASR zapisovateľka miestnej volebnej komisie Anna Antaličová.

Obyvatelia Záhorskej Vsi si môžu vyberať z dvoch kandidátov na starostu. "Na deväť mandátov v obecnom zastupiteľstve je 19 kandidátov," dodala Antaličová. V Záhorskej Vsi je 1510 oprávnených voličov, volia v jednom okrsku.

9:35
Takto volil kandidát na primátora Bratislavy Václav Mika. Podľa neho rozhodne o výsledku volebná účasť.


9:31
Všetkých 96 volebných okrskov v najväčšej bratislavskej mestskej časti Petržalka sa podarilo otvoriť načas.

"Všetky volebné okrsky sme otvorili, nezaznamenali sme žiadne komplikácie," poznamenala pre TASR Silvia Vnenková, vedúca oddelenia komunikácie s verejnosťou petržalského miestneho úradu. Priznala však, že tak ako po minulé roky aj tentoraz mala mestská časť pred voľbami problém s nedostatkom členov niektorých okrskových volebných komisií. "Politické strany majú zo zákona povinnosť niekoho nominovať, ale na to kašlú. Z vonka sa veľa ľudí nehlási, lebo to nie je lukratívna práca. Preto musel opäť situáciu 'hasiť' miestny úrad, a tak sú mnohí úradníci členmi komisií," vysvetlila Vnenková.

9:27
V Košiciach už odvolil kandidát na primátora Martin Petruško.
Na snímke kandidát na primátora mesta Košice Martin Petruško vo volebnej miestnosti v Košiciach.
Foto: TASR/František Iván


9:23
Voľby v Lučeneckom okrese zatiaľ prebiehajú bez problémov. TASR to potvrdil Jaroslav Morháč, zapisovateľ okresnej volebnej komisie, ktorá zastrešuje okresy Lučenec a Poltár.

"Všetky volebné miestnosti boli u nás otvorené včas. Dokonca pred siedmou hodinou nám komisie hlásili, že už len čakajú na prvých voličov," priblížil Morháč.

9:18
Starostu a poslancov si v komunálnych voľbách volia aj obyvatelia obce Dvorníky - Včeláre v okrese Košice-okolie, kde je 399 voličov. Všetci kandidáti majú maďarskú národnosť.

Medzi voličmi, ktorí prišli odovzdať svoj hlas už ráno, bol aj Jozef Mandžár. Ako hovorí, voliť chodí pravidelne. "Keďže sú kandidáti z obce, sú naši, dá sa vybrať. Nie je to také vyberanie ako počas parlamentných volieb," povedal. "Väčšinou ich poznáme, keďže sme z dediny. Je to výhoda. Človek už vie, ktorí sú spoľahliví a ktorí nie," uzavrel.

9:13
V Ondavke v Bardejovskom okrese sa komunálne voľby v sobotu nekonajú. V obci so 16 obyvateľmi dlhodobo nemá nikto záujem o miesto starostu i poslancov. Väčšina zo 16 prihlásených obyvateľov sú dôchodcovia.
Na snímke 80-ročný bývalý starosta Andrej Marčišin v Ondavke. Ondavka, 10. novembra 2018.
Foto: TASR/Maroš Černý


9:05
Pri voľbe miestnych poslancov si treba dávať pozor na počet krúžkov.

"Kandidátov na starostov a primátorov krúžkujeme. Pokiaľ ide o poslancov, pozorne čítame hlasovací lístok, pretože na ňom je uvedený počet kandidátov, ktorý sa volí v danom volebnom obvode a to je maximálny počet. V prípade, že volič zakrúžkuje viac kandidátov ako je uvedené na hlasovacom lístku, lístok sa stáva neplatný. V prípade, že zakrúžkuje menej, všetky hlasy sú platné," upozornila riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán na ministerstve vnútra Eva Chmelová.

8:59
V Košiciach už odovzdal svoj hlas aj kandidát na primátora Jaroslav Polaček.
Na snímke vpravo kandidát na primátora mesta Košice Jaroslav Polaček vo volebnej miestnosti v obvode č. 7 v budove ZŠ Hroncova, MČ Sever - Košice.
Foto: TASR/Milan Kapusta


8:54
Nových starostov, primátorov a komunálnych poslancov si volia obyvatelia v takmer 3000 miest a obcí. Volebné miestnosti zostanú otvorené do 22. h. Počas volebného dňa platí moratórium, za jeho porušenie hrozia pokuty.

Na snímke členka folklórneho súboru v obci Martovce Bernadett Vargová v kroji vo volebnej miestnosti.
Foto: TASR/Milan Drozd


8:40
Poslanec Národnej rady SR Richard Vašečka (OĽaNO) vyzval ľudí, aby išli voliť. "O nádhernú slovenskú prírodu sme sa nemuseli nijako zaslúžiť. Dostali sme ju do daru od Pána Boha. Tých, ktorí budú spravovať naše mestá a obce, si však musíme vybrať sami. O tom, kto to bude najbližšie štyri roky, sa rozhoduje práve dnes. Zajtra už bude neskoro," píše na sociálnej sieti.



8:36
Voliči, ktorým zdravie bráni ísť voliť, môžu požiadať obec počas volebného dňa o prenosnú volebnú schránku. Tá však za nimi nemôže prísť do iného okrsku, iba do toho ich. Zákon myslí aj na voličov, ktorí nemôžu sami upraviť hlasovací lístok, či už pre zdravotné postihnutie, alebo preto, že nevedia čítať alebo písať.

V takomto prípade, keď volič oznámi túto skutočnosť okrskovej volebnej komisii, má právo vziať so sebou do priestoru určeného na úpravu hlasovacích lístkov inú spôsobilú osobu, ktorá podľa jeho pokynov upraví hlasovací lístok. Za voliča to však nesmie robiť člen okrskovej volebnej komisie.

8:29
Takto sa začali voľby v v Trenčianskych Stankovciach.


8:26
V Bratislave už odvolil jeden z kandidátov na primátora Václav Mika.
Kandidát na primátora Bratislavy Václav Mika vhadzuje hlasovací lístok do volebnej schránky vo voľbách do orgánov samosprávy obcí. Bratislava, 10. novembra 2018.
Foto: TASR/Michal Svítok


8:23
Prešovskom samosprávnom kraji (PSK) si môžu v sobotných voľbách do orgánov samospráv miest a obcí vybrať voliči primátorov, starostov a poslancov mestských a obecných zastupiteľstiev v 661 obciach a mestách.

V krajskom meste Prešov má právo voliť 72.530 ľudí, z toho 906 je cudzincov s trvalým pobytom na území mesta Prešov. Podľa zapisovateľa Mestskej volebnej komisie v Prešove Jozefa Smetanu, v Prešove je sedem volebných obvodov a 80 okrskov a volebných miestností.

"Najviac voličov - 3330 je zapísaných vo volebnom okrsku v Základnej škole na Kúpeľnej ulici," uviedol pre TASR Smetana.

8:20
V obci Martovce sa niektorí voliči vybrali voliť v ľudových krojoch.

Na snímke zľava členovia folklórneho súboru v obci Martovce Bernadett Vargová a Zoltán Erdelyi v krojoch vhadzujú hlasovacie lístky do volebnej schránky vo volebnej miestnosti.
Foto: TASR/Milan Drozd


8:16
Volebnú miestnosť otvorili aj na druhom najväčšom rómskom sídlisku, Dúžavskej ceste v Rimavskej Sobote.

"Do 7.45 h sme mali iba jediného voliča, ktorý práve odišiel. Voľby zatiaľ prebiehajú pokojne a k dispozícii máme všetko potrebné," uviedla predsedníčka okrskovej volebnej komisie Aneta Vargicová.

Dúžavská cesta tvorí jeden volebný okrsok a pre aktuálne voľby je v ňom zapísaných 637 oprávnených voličov. Celkovo na sídlisku žije vyše tisíc Rómov, ktorých materinským jazykom je prevažne maďarčina.

8:13
V obci Slanská Huta je päť poslaneckých miest, o mandát sa však uchádza jediná kandidátka. O funkciu starostu sa uchádzajú dvaja kandidáti.

Volebná miestnosť sa nachádza v budove obecného úradu. Voliť prichádzali ľudia už od 7. h. "Voliť chodíme pravidelne, dnes je to tak skoro ráno preto, že veziem priateľku autom do práce do Košíc. Voliť by mal každý," povedal pre TASR jeden z prvých voličov Július Bakajsa. Nedostatok kandidátov na poslancov ho prekvapil, dôvod nezáujmu o kandidatúru nepozná.

8:10
Nepoužité alebo nesprávne upravené hlasovacie lístky musí volič odložiť do schránky, ktorá je na to určená. Inak sa dopustí priestupku, za ktorý je pokuta 33 eur.

Na snímke členovia okrskovej volebnej komisie v obci Trenčianske Stankovce čakajú krátko po siedmej hodine rannej na prvého voliča.
Foto: TASR/Radovan Stoklasa


8:06
Voliť môže v komunálnych voľbách 2018 viac ako 4,4 milióna obyvateľov, a to plnoletí občania SR aj cudzinci. Pre viac ako 55.000 ľudí budú komunálne voľby vôbec prvé, v ktorých môžu voliť. Hlasy možno odovzdať iba v mieste trvalého bydliska. Vo volebnej miestnosti sa občania SR preukazujú platným občianskym preukazom, cudzinci dokladom o pobyte pre cudzinca.

7:57
V obci Skalité v okrese Čadca volia obyvatelia od šiestej hodiny, v ostatných obciach od siedmej. Po otvorení volebných komisií to potvrdila riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán na ministerstve vnútra Eva Chmelová.

"Podľa informácií, ktoré máme, nevznikol žiadny problém," uviedla s tým, že od ôsmej zasadá Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán. "Bude riešiť podnety, ktoré bude považovať za nevyhnutné. Priorita je, aby voľby prebehli bez problémov," doplnila Chmelová. Členovia štátnej volebnej komisie by sa mali ísť pozrieť aj do volebných miestností.
Na snímke hlasovacie lístky vo volebnej miestnosti v obci Trenčianske Stankovce.
Foto: TASR/Radovan Stoklasa


7:55
V Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) si môžu v sobotných voľbách do orgánov samospráv miest a obcí vybrať voliči primátorov, starostov a poslancov mestských a obecných zastupiteľstiev v 651 volebných okrskoch.

7:53
Richard Raši, podpredseda vlády pre investície a informatizáciu, zverejnil video, v ktorom vyzýva k účasti na voľbách.



7:51
V Žilinskom samosprávnom kraji (ŽSK) si voliči v komunálnych voľbách vyberajú predstaviteľov samospráv v 19 mestách a 296 obciach. Podľa informácií okresných volebných komisií otvorili v sobotu ráno všetky volebné miestnosti bez problémov.

7:48
V komunálnych voľbách 2018 volia obyvatelia Trnavského kraja primátora krajského mesta Trnava a okresných miest Skalica, Senica, Hlohovec, Piešťany, Galanta a Dunajská Streda. O tieto posty sa uchádza spolu 45 kandidátov, 531 občanov kandiduje na poslanecké miesta v mestských zastupiteľstvách.

7:46
V Ondavke v Bardejovskom okrese sa komunálne voľby v sobotu nekonajú. V obci so 16 obyvateľmi dlhodobo nemá nikto záujem o miesto starostu i poslancov. Väčšina zo 16 prihlásených obyvateľov sú dôchodcovia.

"Situácia v Ondavke v súvislosti s komunálnymi voľbami je taká istá ako bola v doplňujúcich voľbách. Neprihlásil sa žiaden kandidát na poslanca ani na starostu obce. Voľby sa tak neuskutočnia," uviedol pre TASR prednosta Okresného úradu v Bardejove Miroslav Bujda.

Na snímke prvá volička vhadzuje obálku s hlasovacími lístkami do volebnej schránky krátko po siedmej hodine ráno v Trenčianskych Stankovciach.
Foto: TASR/Radovan Stoklasa


7:42
Volebné komisie pôjdu s prenosnými urnami do nemocnice i väzníc.

Podľa vedúcej organizačného štábu na prípravu komunálnych volieb v Nitre Ivany Buranskej môžu občania aj v priebehu dňa volieb požiadať okrskovú komisiu o možnosť voliť do prenosnej urny. "Nahlásia svoje meno a adresu, na ktorú za nimi môžu s urnou prísť. Samozrejme, že musí byť splnená požiadavka, že ten človek má zdravotný problém, že nie je schopný dostaviť sa do volebnej miestnosti," vysvetlila Buranská.

7:38
V 97 obciach a mestách Nitrianskeho kraja kandiduje na post primátora či starostu jediný kandidát. Najväčší záujem o post starostu je v obciach Kolta v okrese Nové Zámky, Krušovce v okrese Topoľčany a Lužianky v okrese Nitra, kde volebné komisie zaevidovali zhodne po osem kandidátov. V Hosťovciach v okrese Nitra a v Horných Obdokovciach v okrese Topoľčany sa nenašiel dostatočný počet kandidátov na poslancov, preto si občania zvolia v Hosťovciach štyroch namiesto piatich poslancov a v Horných Obdokovciach siedmich namiesto deviatich poslancov.

Na snímke prvá volička si preberá hlasovacie lístky od volebnej okrskovej komisie po siedmej hodine ráno v Trenčianskych Stankovciach.
Foto: TASR/Radovan Stoklasa


7:34
V Marianke, obci, známej ako najstaršie pútnické miesto na Slovensku, sa sobotňajšie komunálne voľby začali načas a bez rušivých vplyvov. Prvým voličom bol Ladislav Takáč, ktorý žije v obci od roku 2002 a hlasovať prišiel ešte pred odchodom do práce. "Kandidátov poznám len z informácií v rámci predvolebnej kampane, z toho viem, koho voliť určite nechcem. Podľa toho odovzdám svoj hlas," uviedol pre TASR. Verí, že počas ďalších štyroch rokov bude mať samospráva "lepšiu formu" ako v poslednom období. "Od vedenia obce očakávam, že sa bude koncepčným spôsobom venovať rozvoju a využitiu turistického potenciálu Marianky," dodal.

7:01
S otázkami, ktoré sa týkajú komunálnych volieb, sa môžu voliči obrátiť na informačnú linku zriadenú ministerstvom vnútra. Zamestnanci ministerstva na nej poskytujú informácie, ktoré sa týkajú voličov, ich práv a povinností či informácie o organizačnom zabezpečení volieb. Informačná linka je prístupná od 7. do 22. h na telefónnych číslach 02/5094 2317 a 02/5094 2312.

7:00
Po celom Slovensku sa otvorili volebné miestnosti, v komunálnych voľbách môže voliť viac ako 4,4 milióna obyvateľov. Pre viac ako 55.000 ľudí budú komunálne voľby vôbec prvé, v ktorých môžu voliť.