Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

ONLINE: Slováci si cez sviatky uctili svojich blízkych zosnulých

Na snímke hrob romantického básnika, autora balád a povestí inšpirovaných ľudovou poéziou Jána Bottu na evanjelickom cintoríne v banskobystrickej mestskej časti Radvaň. Banská Bystrica, 2. november 2015. Foto: TASR - Branislav Račko

Ďakujeme, že ste udalosti posledných dní sledovali s nami ONLINE.

Bratislava 31. októbra (Teraz.sk/TASR) - Prvý novembrový deň je Sviatkom všetkých svätých, 2. novembra naň nadväzuje deň Pamiatky zosnulých, ľudovo nazývaný Dušičky. Cez sviatky Slováci migrujú za svojimi blízkymi zosnulými, čo predstavuje veľký nápor nielen na cintorínoch, ale aj na cestách. Sledujte udalosti najbližších dní s nami ONLINE.

Ak sa vám počas sviatkov podarí zaujímavá fotografia či video, pošlite nám to na adresu teraz@tasr.sk.


PONDELOK, 2. novembra 2015


13:10
Sviatky sa končia a s nimi aj náš ONLINE. Ďakujeme za všetky vaše fotografie, postrehy a príspevky.

12:20
Na evanjelickom cintoríne v banskobystrickej mestskej časti Radvaň si počas sviatkov obyvatelia spomenuli aj na zosnulých slovenských spisovateľov.
Na snímke hrob spisovateľky, predstaviteľky prvej generácie realizmu na Slovensku, zakladateľky ženského časopisu Dennica, funkcionárky Živeny, podporovateľky ochotníckeho divadla a etnografky Terézie Vansovej na evanjelickom cintoríne v banskobystrickej mestskej časti Radvaň. Banská Bystrica, 2. november 2015.
Foto: TASR - Branislav Račko

Na snímke vpravo hrob evanjelického kňaza, básnika, kritika literárnych a dramatických prác, publicistu a prekladateľa Andreja Braxatorisa Sládkoviča na evanjelickom cintoríne v banskobystrickej mestskej časti Radvaň. Banská Bystrica, 2. november 2015.
Foto: TASR - Branislav Račko

Na snímke hrob básnika, prozaika, esejistu, dramatika, publicistu, politika a evanjelického kňaza Martina Rázusa na evanjelickom cintoríne v banskobystrickej mestskej časti Radvaň. Banská Bystrica, 2. november 2015.
Foto: TASR - Branislav Račko


10:05
Aj na cintoríne v Čakajovciach počas sviatkov pribudla krásna kvetinová výzdoba.
Fotografiu z cintorína v Čakajovciach nám poslala čitateľka Darina
Foto: Čitateľka Darina


8:33
Ľudia kladú kvety a zapaľujú sviečky na pamiatku 224 obetí sobotňajšej havárie ruského lietadla v Egypte.


8:01
Milí čitatelia, ďakujeme za všetky fotografie, ktoré nám počas sviatkov posielate.
Čitateľ Boris nám poslal fotografiu z nitrianskeho cintorína
Foto: Čitateľ Boris


6:35
Na Sviatok všetkých svätých nadväzuje deň spomienky na všetkých verných zosnulých, ľudovo nazývaný "Dušičky". Podľa pranostiky Na Dušičky duše zosnulých oplakávajú svoje hriechy, preto pršieva alebo padá hmla. Predpoveď počasia na dnes je však priaznivejšia.
Fotografia od čitateľky Kataríny
Foto: Čitateľka Katarína


NEDEĽA, 1. novembra 2015


18:40
Pri príležitosti sviatku Všetkých svätých celebroval pápež František svätú omšu na rímskom cintoríne Verano.
Pápež František celebruje svätú omšu na prikázaný sviatok Všetkých svätých na rímskom cintoríne Verano v nedeľu 1. novembra 2015.
Foto: TASR/AP


17:27
Ľudia prichádzajú na cintorín Slávičie údolie v Bratislave:


16:08
Každoročne 1. novembra si katolícka cirkev pripomína všetkých svätých, ktorí sú oficiálne kanonizovaní, ale aj tých, o ktorých svätosti nevie nikto okrem Boha. TASR prináša výberový prehľad svätcov a blahoslavených z územia Slovenska.

15:25
Členovia Petržalského okrášľovacieho spolku, občania a hostia z veľvyslanectiev krajín, ktorých padlí sú pochovaní na cintoríne v Petržalke - Kopčanoch, si uctili pamiatku všetkých, ktorí bojovali v 1. svetovej vojne.


13:40
Pri príležitosti nadchádzajúcich sviatkov - Sviatku všetkých svätých a Pamiatky zosnulých - prináša TASR výberovú chronológiu slovenských osobností, ktoré zomreli v roku 2015.
Takúto krásnu fotku nám poslal náš čitateľ Vladimír z Martinského cintorína v Bratislave
Foto: Čitateľ Vladimír


11:27
Katolícka cirkev a veriaci si v nedeľu 1. novembra 2015 pripomínajú prikázaný sviatok Všetkých svätých a 2. novembra deň Pamiatky všetkých verných zosnulých, ľudovo nazývaný Dušičky. Obidva tieto dni charakterizujú spomienky na tých, čo už nie sú medzi nami, nielen veriaci, ale väčšina ľudí prichádza na cintoríny, vyzdobujú hroby svojich blízkych kvetmi a zapaľujú sviečky za zosnulých.


10:25
Prinášame aktuálne video z metropoly východu. Takto to vyzerá v Košiciach na cintoríne pred Pamiatkou zosnulých.


9:18
Dnes je Sviatok všetkých svätých. Veriaci spolu s biskupmi a kňazmi si 1. novembra počas sv. omší pripomínajú svätých, ktorí vo svojom pozemskom živote viedli pravý kresťanský život. Cirkev už po stáročia spája s týmto sviatkom nádej na vzkriesenie.
Čitateľka Daniela nám poslala fotografiu z cintorína
Foto: Čitateľka Daniela


7:35
Počasie návštevám cintorínov praje. Podľa predpovede na nás spoza oblakov bude svietiť slnko.
Ilustračné foto
Foto: TASR/AP


SOBOTA, 31. októbra 2015


19:53
Pamiatku zosnulých si uctil aj predseda NR SR Peter Pellegrini. Na sociálnej sieti dnes napísal: Dnes, cestou z poslednej rozlúčky s jednou z najväčších osobností duchovného života na Slovensku, Jánom Chryzostomom kardinálom Korcom, som navštívil hroby mojich starých a prastarých rodičov. V mladosti som s nimi trávil veľmi veľa času a v mnohom sú mi dodnes príkladom. Nikdy na nich nezabudnem...

Dnes, cestou z poslednej rozlúčky s jednou z najväčších osobností duchovného života na Slovensku, Jánom Chryzostomom...

Posted by Peter Pellegrini on 31. říjen 2015


17:04
Pod hradom Revište vypustili ľudia stovky balónov s odkazmi pre zosnulých
Žarnovica 31. októbra (TASR) - Dohromady 209 účastníkov s 281 balónmi s odkazmi pre tých, ktorí už nie sú medzi nami, sa zúčastnilo na dnešnom netradičnom podujatí v Revištskom Podzámčí pri Žarnovici. Pri tamojšej Drevenici Revište vypustením balónov s odkazmi pre najbližších zároveň vytvorili úvodný zápis do Knihy slovenských rekordov.

Ľudia vypúšťajú balóny s odkazmi pre tých, ktorí už nie sú medzi nami pri tamojšej Drevenici Revište v Revištskom Podzámčí pri Žarnovici v sobotu 30. októbra 2015. Dohromady 209 účastníkov s 281 balónmi s odkazmi pre tých, ktorí už nie sú medzi nami, sa zúčastnilo na netradičnom podujatí v Revištskom Podzámčí pri Žarnovici. Pri tamojšej Drevenici Revište vypustením balónov s odkazmi pre najbližších zároveň vytvorili úvodný zápis do Knihy slovenských rekordov.
Foto: TASR/Jozef Poliak
"Podujatie bolo určené pre každého, kto sa nestihol so svojimi blízkymi rozlúčiť, alebo nestihol povedať všetko potrebné, čo by chcel. A tiež pre ľudí, ktorí mali nejaké nesplnené priania," povedala TASR organizátorka podujatia Lucia Gregušová. Ľudia však neposielali do neba odkazy len pre mamy, otcov, či starých rodičov, ale tiež známym ľuďom, priateľom, susedom, či dokonca domácim miláčikom.

Okrem hromadného vypustenia balónov bolo súčasťou podujatia aj odovzdanie diplomov v troch kategóriách a hromadná selfie účastníkov z oblohy, prostredníctvom vírnika. Film z pokusu o rekord natočili organizátori prostredníctvom drona a bude umiestnený na facebookovej stránke podujatia.

16:59
"Pápež" u Obamu
Americký prezident Barack Obama a prvá dáma USA Michelle Obamová privítali v Bielom dome deti z rodín, ktorých rodičia pracujú v armáde pri príležitosti Halloweenu. Predvečer Sviatku všetkých svätých – Halloween - sa oslavuje v noci z 31. októbra na 1. novembra prevažne v anglicky hovoriacich krajinách a v zámorí. Halloween je slovo prevzaté z anglického výrazu "All Hallows'Evening", čo doslova znamená "predvečer všetkých svätých". Dnes ho poznáme ako komerčný sviatok spojený so strašidlami a s večierkami v kostýmoch. Jeho pohanský pôvod však siaha až k starému keltskému národu. dávnych časoch sa Kelti v noci z 31. októbra na 1. novembra lúčili s letom, ktoré patrilo bohyni života a vítali vládu kniežaťa smrti Samhaina, ktorý vládol zime. Verili, že v túto magickú noc sa duše mŕtvych vracajú na zem a snažia sa ovládnuť všetko živé. Obliekali si strašidelné masky a maľovali sa vo viere, že v prestrojení sa zapáčia zlým duchom a tí ich potom nechajú na pokoji. Názov Halloween zaviedla protestantská cirkev v 16. storočí.Charakteristickým halloweenskym symbolom je vydlabaná tekvica s otvormi v podobe tváre, zvnútra osvetlená sviečkou či kahancom, ktorá slúži ako lampáš. Postupom času sa sviatok u nás známy ako "Dušičky" výrazne skomercionalizoval a zmodernizoval.



16:20
Na snímke od čitateľa cintorín v Spišskom Podhradí pod Spišským hradom
Foto: Čitateľ


13:20
Posledná októbrová sobota aj tento rok patrila pietnej spomienke na obete hôr. Na Symbolickom cintoríne pod Ostrvou vo Vysokých Tatrách sa dnes predpoludním stretli ich príbuzní, priatelia a známi. Tichú spomienku venovali všetkým tým, ktorí hory milovali a ktorí v nich zahynuli.

Aj v tomto roku sa rozšíril počet tabuliek pripomínajúcich obete hôr. "Tentoraz pribudlo na Symbolickom cintoríne osem tabuliek s deviatimi menami," uviedol Štefan Zavacký, vedúci Strediska terénnych služieb Štátnych lesov TANAP, ktoré sú správcom Symbolického cintorína. Jedna z tabuliek napríklad patrí Ľuborovi Benešovi (†2003), ktorý zahynul pri zostupe z Prostredného hrotu, ďalšia je tichou spomienkou na Jolku Gallikovú (†1984), ktorej bola osudná náhla zmena počasia počas zlaňovania Ťažkého štítu, iná patrí Miroslavovi Polášovi (†2015), ktorý sa smrteľne zranil pri páde z Tupej.

V súčasnosti je na Symbolickom cintoríne inštalovaných celkovo 352 pamätných tabuliek so 492 menami. Jedna z najstarších pochádza z roku 1911 a je spomienkou na Jenö Wachtera, ktorý zahynul v roku 1905 pri zlaňovaní zo Žabieho koňa. Neoddeliteľnou súčasťou Symbolického cintorína vo Vysokých Tatrách sú kríže z Detvy. Je ich tu inštalovaných 77, z toho 47 pôvodných a 30 novších. Dva veľké kríže sú osadené na vstupoch na cintorín. "V tomto roku sme zrenovovali a na pôvodné miesto osadili 12 krížov. Päť krížov, ktoré sme z cintorína odniesli počas akcie Čisté hory, počas zimných mesiacov opravíme a na jar vrátime pod Ostrvu. Postupne tak nový náter dostanú aj zvyšné kríže poškodené vplyvom prírodných podmienok," konštatoval Radoslav Žlkovan, vedúci ochranného obvodu Štrbské Pleso Štátnych lesov TANAP.

Kurátorom Symbolického cintorína v duchu zásad cintorínskeho poriadku sú Štátne lesy TANAP. Prostredníctvom ochranného obvodu Štrbské pleso a Strediska terénnych služieb Štátnych lesov TANAP tu vykonávajú údržbu ciest, chodníkov, schodísk, zábradlí, oplotení, prístupových mostíkov, kaplnky, krížov, obnovu turistického značenia a orientácie, schvaľovanie i samotnú montáž nových a údržbu už inštalovaných pietnych tabuliek, ako aj neustále čistenie jeho priestoru po návštevníkoch. Každoročne sa vyzbiera niekoľko desiatok vriec odpadu, z ktorého podstatnú časť tvoria sviečky a kahance.

11:05
V Londýne sa stretli celebrity na halloweenskom bále Unicef. Niektorí chceli kostýmom vystrašiť, niektorí asi pobaviť.
Britský herec Hugh Grant
Foto: TASR/AP


8:53
Predvečer Sviatku všetkých svätých – Halloween - sa oslavuje v noci z 31. októbra na 1. novembra prevažne v anglicky hovoriacich krajinách a v zámorí. Prečítajte si viac o jeho vzniku.

PIATOK, 30. októbra 2015


22:00
Ďakujeme, že ste s nami sledovali udalosti, spojené so sviatkami ONLINE. S aktualizáciou budeme pokračovať zajra.

16:14
Dohromady 16 cintorínov v správe mesta Žilina bude pre návštevníkov otvorených nonstop až do nedele 8. novembra a mestská polícia zvýši počas nadchádzajúceho Sviatku všetkých svätých hliadkovú činnosť na cintorínoch a priľahlých parkoviskách. TASR o tom informoval hovorca mesta Žilina Pavol Čorba.

Upozornil, že na Starý a Nový cintorín budú premávať 31. októbra a 1. novembra mimoriadne spoje mestskej hromadnej dopravy (MHD) z centra mesta. "Spoje budú premávať zo železničnej stanice po trase linky č. 31 v hodinových intervaloch. Okrem týchto spojov bude zabezpečená aj bežná prevádzka linky č. 31," uviedol hovorca mesta Žilina.

"Od začiatku októbra zabezpečila mestská spoločnosť ŽILBYT, s.r.o., vo svojej réžii aj kosenie priestorov jednotlivých pohrebísk. Na Novom cintoríne a na cintorínoch v mestských častiach Mojšová Lúčka, Zástranie, Strážov, Vranie a Žilinská Lehota, kde sa dováža voda v cisternách, sa zabezpečí dovoz vody naplnením nádrží ako po minulé roky," doplnil Čorba.

Pripomenul, že mesto Žilina zmenilo od 1. októbra 2015 prevádzkovateľa pohrebísk. "Prevádzkovateľom pohrebísk je ŽILBYT, s.r.o., Žilina a správa pohrebísk (cintorínov) je na Starom cintoríne na Ulici Martina Rázusa 1129 v Žiline. Všetci nájomcovia majú možnosť prísť na správu pohrebísk a odkontrolovať si aktuálnosť nájomných zmlúv a poplatkov za hrobové miesta. K tomu je potrebné predložiť nájomnú zmluvu a doklady o úhrade. Možnosť aktualizácie nájomnej zmluvy a nájomného za hrobové miesto môžu občania využiť počas pracovného týždňa okrem štvrtka," dodal hovorca mesta Žilina.

15:57
Pozrite si televíznu reportáž o dopravnej situácii pred sviatkami:


15:27
Pred dušičkovým víkendom hasiči upozorňujú na zvýšené riziko vzniku požiaru na cintorínoch. V tejto súvislosti prichádzajú s viacerými odporúčaniami.

Návštevníci ozdobujú hroby smútočnými vencami, kyticami a množstvom sviečok, ktoré zapaľujú v bezprostrednej blízkosti horľavých materiálov, uviedla hovorkyňa Prezídia Hasičského a záchranného zboru Zuzana Farkasová. "Hrozí tak priame riziko vzniku a rýchleho šírenia požiaru," upozornila.

Návštevníci cintorínov by nemali odhadzovať zápalky na zem. Podľa Farkasovej je tiež potrebné dbať na bezpečnosť pri zapaľovaní sviečok, pretože hrozí vzbĺknutie odevu. Radí tiež sviečky v plastových kahancoch neukladať príliš nahusto.

"Zapálené sviečky treba ukladať v bezpečnej vzdialenosti od horľavých materiálov, ako sú vence, kytice, ikebany, stuhy a podobne," pokračovala hovorkyňa. Potrebné je zvýšiť i dohľad nad deťmi pohybujúcimi sa v blízkosti hrobov i centrálneho pomníka zosnulých.

15:14
V prípade vnútroštátnych autobusov je najvýraznejší záujem o dnešné večerné spoje. Podľa bratislavského dopravcu Slovak Lines, ktorý predáva lístky aj iných dopravcov, však ešte voľné miesta sú k dispozícii. Napriek tomu hovorkyňa spoločnosti Eva Vozárová apeluje na verejnosť, aby si nenechávala kúpu cestovných lístkov na poslednú chvíľu.

14:57
Veľký záujem je už teraz o vlaky premávajúce po "Dušičkách" späť do Bratislavy. Pri IC vlakoch sa najviac predávajú miesta do spojov v nedeľu (1. 11.) a v pondelok (2. 11.) popoludní, ktoré premávajú z Košíc, respektíve z Humenného. Tie sú vypredané na 80 až 90 %.

Ostatné diaľkové vlaky na tejto trase majú predaných od 60 do 80 % miesteniek. Najväčší záujem je podľa Morháčovej o rýchlik Spišan, ktorý ide v nedeľu a v pondelok z Košíc o 12.14 h a tiež o nedeľný rýchlik Považan s odchodom z Košíc o 14.14 h.

Vlaky na ďalších diaľkových trasách, napríklad z Bratislavy do Zvolena a Banskej Bystrice, alebo z hlavného mesta do Prievidze, či zo Žiliny do Košíc majú zatiaľ podľa ZSSK na dnešný deň predaných do 35 % miesteniek.

14:41
Posilnená mestská hromadná doprava (MHD) a hliadky mestskej polície budú aj tento rok súčasťou Sviatku všetkých svätých v Košiciach. "Vzhľadom na zvýšený pohyb osôb a s tým súvisiacu bezpečnosť bol posilnený výkon služby mestskej polície v okolí všetkých cintorínov. Pre pohodlnejšie cestovanie Dopravný podnik mesta Košice zabezpečil veľkokapacitné vozidlá," informoval dnes magistrát mesta.

Už od uplynulého víkendu je na všetkých cintorínoch zabezpečený zvýšený výkon služby mestskej polície. Celkom 14 hliadok, z toho štyri až päť na verejnom cintoríne, bude v hlavných návštevných časoch od 8.00 do 20.00 h dohliadať na dodržiavanie poriadku. V prípade potreby budú počty policajtov kontrolujúcich cintoríny a ich okolie posilnené. Súčasne budú dbať na to, aby predišli vreckovým krádežiam, ktorých počet sa v tomto období zvyšuje.

Na každom z cintorínov slúžia aj nočné hliadky, ktoré majú zamedziť prípadnému vandalizmu a nočným krádežiam vecí z hrobov. Zvýšená pozornosť nie je venovaná len cintorínom, ale i príležitostným trhoviskám v ich okolí. Dôležitú úlohu bude mať mestská polícia aj v usmerňovaní áut na preplnených parkoviskách. "Napriek tomu, že mestská polícia už počas takýchto exponovaných dní v minulosti niekoľkokrát úspešne zasiahla, je dôležité, aby si aj samotní ľudia dávali pozor na svoje veci a boli k sebe ohľaduplní," zdôraznil náčelník mestskej polície Ján Palčik.

Ilustračné foto
Foto: TASR/Michal Svítok


Počas Sviatku všetkých svätých sa očakáva zvýšený nápor cestujúcich v prepravných prostriedkoch MHD. Dopravný podnik mesta Košice (DPMK) od štvrtka (29.10.) do nedele (1.11.) kapacitne posilnil linky 12 a 33. Cez víkend posilňuje aj linku 33, ktorá zabezpečuje dopravu ku Krematóriu, premávať bude aj linka 54, ktorá spája verejný cintorín s viacerými sídliskami.

Autobusová linka 33 na trase Staničné námestie – Palackého – Krematórium bude od 8.00 do 18.00 h premávať v 30-minútovom intervale, a od 18.00 do 20.00 h v 60-minútovom intervale. Autobusová linka 54 Sídlisko Ťahanovce – Dargovských hrdinov - Nad jazerom – Verejný cintorín – Lunik VIII – KVP, kláštor bude premávať podľa osobitného cestovného poriadku.

"Veríme, že posilnená doprava a hliadky mestskej polície počas sviatkov zvýšia pohodlnosť cestovania a bezpečnosť občanov a prispejú k bezproblémovému priebehu týchto dní," uviedol primátor mesta Richard Raši. 

14:33
Nadchádzajúce sviatky neprinášajú len spomienku na našich zosnulých, ale aj riziká kriminality a dopravných nehôd. O skúsenostiach a opatreniach polície EXKLUZÍVNE rozpráva jej viceprezident Ľ. Ábel.


14:15
Záujem ľudí o cestovanie vlakmi či autobusmi za rodinami a blízkymi pred Sviatkom všetkých svätých vrcholí práve v priebehu dneška. Cestujúci sa už tradične presúvajú zo západu krajiny na stredné a východné Slovensko. Od nedele 1. novembra je zase záujem o lístky na spoje späť do Bratislavy.

Vlakový dopravca Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) už podľa hovorkyne Jany Morháčovej posilnil na maximálnu kapacitu najmä InterCity (IC) vlaky, rýchliky a expresy v diaľkovej doprave. "Počas víkendu budú o vozne posilnené aj vlaky v rámci regionálnej a prímestskej dopravy," avizovala Morháčová.

Napríklad dnešný popoludňajší IC vlak Lyoness, ktorý odchádza z hlavného mesta o 15.37 h a smeruje cez Žilinu do Košíc je už vypredaný na 90 %. K dispozícii sú posledné lístky. Večerný IC Šarišan cez Prešov až do Humenného je vypredaný na 75 %.

Čo sa týka ostatných diaľkových vlakov, najväčší záujem je rovnako o vlaky na trase z Bratislavy cez Žilinu do Košíc. Napríklad rýchlik Spišan, ktorý vyráža dnes z hlavného mesta o 13.55 h, má miestenky vypredané na 98 %. Podobne aj dnešný rýchlik Považan s odchodom z Bratislavy o 15.55 h má miestenky vypredané na 90 %.

13:59
Horiace sviečky osvetľujú v týchto dňoch viac ako po iné dni cintorín v Horných Opatovciach pri Žiari nad Hronom. Uctiť a pripomenúť si svojich blízkych sem prichádza čoraz viac ľudí. Na opatovský cintorín nezabúda ani občianske združenie Horné Opatovce, ktoré každoročne organizuje stretnutie rodákov z tejto zaniknutej obce.
Ilustračné foto
Foto: TASR/Martin Baumann


13:30
Primátor hlavného mesta SR Bratislavy Ivo Nesrovnal v rámci Sviatku všetkých svätých a pamiatky zosnulých zapálil sviečku a uctil si tak významné osobnosti hlavného mesta SR Bratislavy. Na návšteve Ondrejského cintorína navštívil hrob zakladateľa Ondrejského cintorína, hrob Júliusa Satinského a mohylu bratislavského Robinsona a cestovateľa Karola Jettinga.


12:58
Od dnešného dňa až do nedele sa na cintoríne v mestskej časti Veča i priamo v Šali predĺžia otváracie hodiny. "Uctiť si svojich zosnulých blízkych budú môcť občania od 8. až do 22. h. Na šaliansky cintorín sa ľudia dostanú cez všetky štyri vstupy, čiže okrem hlavného vchodu a vchodu z Ulice SNP, bude cintorín prístupný aj od ulíc Murgašovej a Novomeského,"skonštatovala Erika Kőrösi z mestského úradu.

12:33
Predaj kvetov a vencov pri príležitosti Pamiatky zosnulých stúpa.

Takto prebieha v Košiciach a v Nitre:


12:01
Pohrebno-cintorínske služby mesta Poprad urobia všetky opatrenia, aby blížiace sa sviatky na popradských cintorínoch prebehli bez rušivých momentov a Pamiatka zosnulých i Sviatok všetkých svätých bol v dôstojnej atmosfére.
Ilustračné foto
Foto: TASR - Erika Ďurčová

"Po utorkovom (27.10.) mrazivom ráne však začalo lístie padať ešte intenzívnejšie, takže situácia, že napadané lístie je na zemi, sa opäť opakuje," konštatoval hovorca mesta Poprad Marián Galajda.