Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Hospodárska mobilizácia by mohla platiť i v mimoriadnej situácii

Na archívnej snímke poslanci počas rokovania 28. schôdze Národnej rady SR v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar

Schválenie novej legislatívy vytvorí podľa koaličných poslancov predpoklady na skoršie skončenie sa núdzového stavu.

Bratislava 13. mája (TASR) - Niektoré opatrenia hospodárskej mobilizácie by mohli byť prijaté nielen v núdzovom stave alebo vo výnimočnom stave, ale aj v mimoriadnej situácii. Vyplýva to z novely zákona o hospodárskej mobilizácii, ktorú vo štvrtok posunuli poslanci Národnej rady (NR) SR do druhého čítania. Plénum o legislatíve rokuje v skrátenom legislatívnom konaní. Mala by umožniť zachovať väčšinu opatrení hospodárskej mobilizácie aj v prípade, že by sa núdzový stav skončil.

"Navrhuje sa v príslušných ustanoveniach zákona o hospodárskej mobilizácii, ktoré sú dosiaľ viazané na núdzový stav alebo výnimočný stav, doplniť viazanosť aj na mimoriadnu situáciu," uviedli koaliční poslanci v dôvodovej správe návrhu. Zároveň poukázali na výrazný zásah do ľudských práv a slobôd v čase núdzového stavu.

Schválenie novej legislatívy vytvorí podľa nich predpoklady na skoršie skončenie sa núdzového stavu, lebo vykonávanie opatrení hospodárskej mobilizácie prestane byť viazané na jeho trvanie. Zároveň bude možné i v budúcnosti realizovať opatrenia hospodárskej mobilizácie aj mimo núdzového stavu a nebude preto nutné len pre ne vyhlasovanie núdzového stavu. Návrh taktiež odstraňuje niektoré zrejmé legislatívne nedostatky a reaguje na niektoré aplikačné problémy.

"Výnimkou z doteraz realizovaných opatrení je pracovná povinnosť, tá bude naďalej viazaná aspoň na núdzový stav," doplnili poslanci. Zároveň by sa mohla zachovať realizácia organizácie dodávok životne dôležitých tovarov a ich predaja s využitím mimoriadnych regulačných opatrení, ochrany životne dôležitých zdrojov a ochrany objektov osobitnej dôležitosti a ďalších dôležitých objektov aspoň v núdzovom stave, teda nie v mimoriadnej situácii.