Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Opatrenia pred teplom prijali i nemocnice v Trnave či Banskej Bystrici

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Michal Svítok

Opatrenia pred horúčavami prijali viaceré nemocnice či záchranky, napríklad Národný ústav detských chorôb, Univerzitná nemocnica Bratislava či nemocnice siete Svet zdravia.

Bratislava 25. júla (TASR) - Opatrenia pre vysoké teploty prijali i fakultné nemocnice v Banskej Bystrici či v Trnave, týkajú sa napríklad skrátenia pracovnej doby. Vyplýva to zo stanovísk, ktoré TASR poskytli hovorcovia nemocníc.

Budova lôžkovej časti Fakultnej nemocnice s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici je klimatizovaná, pre TASR to uviedla hovorkyňa Ružena Maťašeje. "Z tohto pohľadu naši hospitalizovaní pacienti a personál nepociťujú výrazný diskomfort," podotkla. Zamestnanci polikliniky a administratívy mali podľa nej možnosť skrátenej pracovnej doby.

Klimatizácia je tiež na viacerých klinikách a oddeleniach vo Fakultnej nemocnici v Trnave. "Za posledný rok sme na viacerých klinikách a oddeleniach inštalovali nové klimatizačné jednotky, pričom v tomto trende budeme pokračovať," ozrejmil pre TASR hovorca nemocnice Matej Martovič.

Pre pacientov mala nemocnica podľa neho zvýšiť tiež pitný režim. "V prípade vysokých teplôt je aj sklátená pracovná doba s tým, že sa nemôžu skrátiť ambulantné hodiny pre pacientov," dodal.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR - Miroslava Mlynárová


Opatrenia pred horúčavami prijali viaceré nemocnice či záchranky, napríklad Národný ústav detských chorôb, Univerzitná nemocnica Bratislava, nemocnice siete Svet zdravia či Záchranná zdravotná služba Bratislava.

Opatrenia pred teplom prijali aj nemocnice vo Zvolene či Veľkom Krtíši


Opatrenia pre vysoké teploty prijali i nemocnice vo Zvolene či vo Veľkom Krtíši, týkajú sa napríklad skrátenia pracovnej doby. Vyplýva to zo stanovísk, ktoré zdravotnícke strediská poskytli TASR.

Riaditeľka Všeobecnej nemocnice s poliklinikou Veľký Krtíš Marcela Dekrétová v pondelok uviedla, že minulý týždeň pre kolaps ošetrili sedem pacientov. "Pitný režim pre pacientov je zabezpečený cez prístroje na galóny vody i vodou z vodovodu," pripomenula. Dodala, že skrátená pracovná doba personálu nemocnice je na základe riaditeľského voľna. "Dávam ho podľa počasia, počas horúčav boli každý deň a aj tento týždeň ich budem riešiť," spomenula riaditeľka s tým, že ho udelí v prípade dokončenej práce.

Informovala tiež, že v celej nemocnici nemajú klimatizáciu. Nachádza sa napríklad v operačných miestnostiach, centrálnej sterilizácii i ďalších rizikových oddeleniach, na ktorých sa nesmú prehrievať prístroje. Podľa nej v súčasnosti sú v nemocnici traja pacienti s novým koronavírusom a pozitívni na ochorenie COVID-19 sú šiesti zamestnanci. Návštevy hospitalizovaných pacientov sú aj naďalej obmedzené, zakázané však nie sú.

Martina Pavliková, hovorkyňa skupiny Agel SK, pod ktorú patrí nemocnica vo Zvolene, potvrdila, že chod nemocnice je zabezpečený bez ohľadu na počasie. "V rámci starostlivosti o pacientov, predovšetkým tých, ktorí majú obmedzený pohyb, je zabezpečený dostatok pitnej vody pri lôžku," zdôraznila. Doplnila, že k dispozícii sú džbány a fľaše aj s dohľadom nad pitným režimom.

Podľa nej zdravotníci vedia, aký je dôležitý pitný režim a neobmedzený prístup k pitnej vode majú. "S týmto sme nikdy nemali problém ani sme počas aktuálnych horúčav nezaznamenali žiadny kolapsový stav zamestnanca," konštatovala. Zhrnula, že od štvrtka 21. júla do pondelka mali na zvolenskom urgentnom príjme desať pacientov s dehydratáciou alebo kolapsom z tepla.