Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Slovensko

Operačné stredisko ZZS zverejnilo prvú mapu AED

Na archívnej snímke AED. Foto: TASR - Adriána Hudecová

AED dokážu analyzovať srdcový rytmus a ak správne nepracuje, vyslať elektrický výboj, ktorý rytmus obnoví.

Bratislava 31. marca (TASR) - Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby (ZZS) zverejnilo prvú mapu automatických externých defibrilátorov (AED). Obsahuje informácie o umiestnení AED, život zachraňujúcich prístrojov, po celej krajine. Na mape je zobrazených aktuálne 778 bodov, v ktorých sa nachádzajú AED. Operačné stredisko ZZS o tom informovalo na sociálnej sieti.

Na mape sú umiestnené body, v ktorých sa nachádzajú AED prístroje a ktoré boli odsúhlasené vlastníkom alebo držiteľom prístroja. "Cieľom mapy je preto nielen zvýšiť povedomie o dôležitosti tohto zariadenia, ale pozitívne motivovať nových vlastníkov AED, aby sa u nás zaregistrovali," zdôraznilo Operačné stredisko ZZS.

AED dokážu analyzovať srdcový rytmus a ak správne nepracuje, vyslať elektrický výboj, ktorý rytmus obnoví. Obsluhovať ich vie aj laik. Mapa AED je dostupná na stránke https://www.155.sk/mapa-aed.

Operačné stredisko ZZS SR z vlastnej iniciatívy začalo pracovať už pred štyrmi rokmi na takzvanom Registri AED s adresami prístrojov a ďalšími informáciami, ktorý je využívaný interne. "V prípade potreby totiž dokáže operátor tiesňovej linky 155 navigovať záchrancu, aby prístroj použil, ak sa nachádza v jeho blízkosti. Pre úplnosť treba dodať, že v Registri AED máme k dispozícii viac prístrojov ako v mape AED. Tá obsahuje informácie o tých prístrojoch, ktorých majitelia súhlasili so zverejnením," dodalo Operačné stredisko ZZS.