Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 12. jún 2024Meniny má Zlatko
< sekcia Slovensko

Operátori koordinačného strediska záchranného systému potrebujú skúšku

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Prvé osvedčenia odbornej spôsobilosti by mohli byť odovzdané úspešným absolventom už koncom apríla.

Bratislava 4. apríla (TASR) - Operátori koordinačného strediska na úseku integrovaného záchranného systému (IZS) po novom potrebujú na získanie odbornej spôsobilosti absolvovať dvojtýždňové odborné vzdelávanie ukončené odbornou skúškou. Absolvent získa osvedčenie s platnosťou na päť rokov. Vyplýva to z novely zákona o IZS, ktorá od apríla nadobudla účinnosť. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva vnútra (MV) SR Zuzana Eliášová.

"Predmetná novela zvyšuje pripravenosť aktérov systému cez odbornú spôsobilosť určenú pre zamestnancov koordinačných stredísk integrovaného záchranného systému a rozširuje odbornú prípravu zložiek," načrtol dočasne poverený minister vnútra Roman Mikulec. Dodal, že prvé osvedčenia odbornej spôsobilosti by mohli byť odovzdané úspešným absolventom už koncom apríla.

Novela zavádza i nový systém akreditácie na úseku integrovaného záchranného systému. "Ide predovšetkým o právnické a fyzické osoby - podnikateľov, ktorých predmetom činnosti je poskytovanie pomoci pri ochrane života, zdravia a majetku. Cieľom legislatívnej zmeny je zvýšiť kooperáciu základných a ostatných záchranných zložiek integrovaného záchranného systému tak, aby bola zaistená úroveň ich pripravenosti a kvality poskytovaných služieb," priblížil rezort.

Policajný zbor sa tiež začleňuje medzi základné záchranné zložky IZS, čím sa má zefektívniť vzájomná spolupráca pri poskytovaní pomoci v tiesni a riešení mimoriadnych udalostí. "Ak príslušník Policajného zboru (PZ) zaradený na operačnom stredisku PZ rozhodne, že ide o zásah, pri ktorom ide prevažne o plnenie úloh polície, činnosť záchranných zložiek na mieste zásahu riadi a koordinuje ním určený príslušník Policajného zboru. Ak na mieste zásahu nie je veliteľ určený, veliteľa alebo vedúceho jednotky určí príslušné koordinačné stredisko," dodal Mikulec.

Nová legislatíva tiež definuje pojem integrované bezpečnostné centrum, čo umožní vznik spoločných pracovísk základných zložiek integrovaného záchranného systému a útvarov krízového riadenia na území kraja.