Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

FOTO: Opozícia na proteste kritizovala dohodu s USA

Na snímke predseda strany Smer-SD Robert Fico počas protestného zhromaždenia opozičných politických strán pred Prezidentským palácom 26. januára 2022 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Slovensko musí byť pripravené na povstanie občanov proti vláde, povedal šéf Smeru-SD Robert Fico.

Bratislava 26. januára (TASR) – Pred Prezidentským palácom palácom sa zišli v stredu podvečer ľudia, aby protestovali proti vláde, obrannej dohode s USA, povinnému očkovaniu či zdražovaniu cien potravín a energií. Predstavitelia viacerých opozičných strán hovorili o predčasných parlamentných voľbách. Považujú ich za jediné možné východisko.



"Slovensko musí byť pripravené na povstanie občanov proti vláde," povedal šéf Smeru-SD Robert Fico. Avizoval blížiaci sa začiatok petičnej akcie za referendum o predčasných voľbách. Jeho súčasťou by mala byť aj otázka o amerických základniach a zdražovaní. Fico tvrdí, že Ruská federácia nijakým spôsobom neohrozuje SR.

Podpredseda Smeru-SD Erik Kaliňák zdôraznil, že Slovensko potrebuje strany, ktoré majú štandardné štruktúry. Podľa podpredsedu parlamentu Juraja Blanára sú jedinou možnosťou predčasné voľby.



Okrem zástupcov opozičného Smeru-SD, ktorý protest organizoval, vystúpili na pódiu aj Matúš Šutaj Eštok z Hlasu-SD, tiež predseda mimoparlamentnej SNS Andrej Danko a Artur Bekmatov z hnutia Socialisti.sk.

Danko vyhlásil, že by si vedel na prezidentskej stoličke predstaviť expremiéra Fica. Účasť viacerých opozičných strán na proteste vníma ako prvotný signál spolupráce.

Na snímke účastníci protestného zhromaždenia opozičných politických strán pred Prezidentským palácom 26. januára 2022 v Bratislave.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Polícia počas zhromaždenia nezaznamenala narušenie verejného poriadku alebo páchanie inej protiprávnej činnosti. "Na verejný poriadok dohliadal dostatočný počet policajtov poriadkovej, kriminálnej ako aj dopravnej polície," priblížil pre TASR bratislavský krajský policajný hovorca Michal Szeiff.

Protestujúci v stredu podvečer zaplnili Hodžovo námestie pred Prezidentským palácom. Smer-SD na sociálnej sieti informoval, že sa na proteste zúčastnili tisíce ľudí.