Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Opozícia je pri majetkových priznaniach skeptická, M. Číž si verí

Na snímke pohľad do rokovacej sály. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Opoziční poslanci sú skeptickí voči tomu, že verejní funkcionári budú už v roku 2016 podávať majetkové priznania podľa prísnejších pravidiel.

Bratislava 28. mája (TASR) - Opoziční poslanci sú skeptickí voči tomu, že verejní funkcionári budú už v roku 2016 podávať majetkové priznania podľa prísnejších pravidiel. Povedali to po dnešnom rokovaní pracovnej skupiny pod vedením Miroslava Číža (Smer-SD), ktorá sa okrem majetkových priznaní zaoberá aj zmenou rokovacieho poriadku, zákona o poslancoch a etickým kódexom poslanca. Na druhej strane Číž verí, že zmeny budú schválené tak, aby mohli platiť od nového roka.

Predseda Mostu-Híd Béla Bugár upozornil, že na najbližšie júnové zasadnutie pléna sa zákony nedostanú, lebo termín na predkladanie návrhov uplynie už v piatok (29.5.). Potom budú už len dve schôdze v roku 2015 a jedna pred voľbami v roku 2016. "Nič nie je tak pripravené, aby sa to teraz na jún stihlo. Bolo nám povedané, že niekedy do 10. júna pripravia paragrafové znenie a rozdajú nám to," uviedol Bugár. Šéf Mostu-Híd tiež pripomenul, že dohoda na nových majetkových priznaniach už bola, ale Smer-SD ustúpil.

On sám za dôležitejšie, ako zmenu majetkových priznaní, považuje novelizáciu rokovacieho poriadku. Bugár vidí ako dôležitú zmenu v tom, že keď je nejaký poslanec prihlásený do rozpravy za svoj klub, aby ho svojím vystúpením nemohli predbiehať členovia vlády. Niečo podobné sa udialo napr. aj v stredu (27.5.), keď sa Mikuláš Dzurinda prihlásil do rozpravy k privatizácii Slovenských elektrární, ale k slovu sa dostal až po štyroch hodinách, lebo za rečníckym pultom sa striedali členovia vlády. Tí môžu podľa súčasných pravidiel vystúpiť kedykoľvek k čomukoľvek.

Ani Martin Poliačik (SaS) neverí, že majetkové priznania sa v marci 2016 budú podávať po novom. "Veľmi veľké šance nevidím. Technicky to reálne je, ale celé je to tom, či Smer-SD dostojí svojmu slovu a príde s reálnym zlepšením situácie, alebo len bude predstierať činnosť. Potom sa dostaneme k voľbám a ostane to na ďalší parlament," myslí si.

Číž však sľubuje promptné konanie. Už do konca budúceho týždňa majú poslanci dostať paragrafové znenie avizovaných zmien a v polovici júna má byť rokovanie. Návrhy majú byť hotové tak, aby sa dostali v prvom čítaní na septembrovú schôdzu a na poslednej novembrovej by boli definitívne schválené.

Miroslav Číž zároveň upozornil, že ak sa parlamentné strany nedohodnú, pôjde každá svojou cestou. Smer-SD si totiž môže návrhy schváliť aj sám bez opozície. To, že by napokon nebolo schválené nič, Číž na 90 percent vylúčil. "V každom prípade nejaké riešenia budú, ide len o to, či budú spoločné," dodal.

Majetkové priznania verejných funkcionárov sa riešili aj na aktuálnej schôdzi pléna, Smer-SD však návrh novely ústavného zákona o konflikte záujmov nepodporil. Na pôvodnom znení novely pritom participovali aj poslanci vládnej strany, neskôr si to rozmysleli a ohlásili, že prídu s vlastnou úpravou. Teraz sa opäť začali rokovania naprieč celým politickým spektrom pod vedením Číža.

Verejní funkcionári v majetkovom priznaní uvádzajú celkové príjmy za výkon verejnej funkcie za predošlý rok, prípadne aj iné príjmy. Zverejňujú tiež zoznam svojho nehnuteľného a hnuteľného majetku, avšak bez konkrétností. Po novom z nich malo byť zrejmé, auto akej značky funkcionár vlastní, ako aj dátum jeho kúpy, mala tam byť uvedená aj banka, v ktorej má účet, či meno spoločnosti, v ktorej má obchodný podiel. A aby nemohla väčšina stopnúť proces kontroly voči verejnému funkcionárovi, menšina mala dostať právo obrátiť sa na Ústavný súd SR, ktorý bude mať posledné slovo.